Türkiye mobil cihaz çöplüğü
Türkiye’de kişilerin büyük bölümü, gelirlerini akıllı telefon, tablet, netbook gibi cihazlara yatırıyor.
Türkiye’de akıllı telefon, tablet, dizüstü bilgisayar ya da netbook cihazları üzerinden internete bağlanma oranı 2013’te, bir önceki yıla oranla yüzde 42 oranında artış gösterdi.
Deloitte’nin, “Küresel Mobil Kullanım: Farklılık Derinleşiyor” raporu yayımlandı. Raporda şu tespitlere yer verildi:
* Gelişmekte olan ülkelerde kullanıcıların geleceğe dair mobil cihaz satın alma eğilimleri, gelişmiş ülkelere göre daha yüksek bir trend gösteriyor. Gelişmiş ülkelerdeki kullanıcıların yüzde 30’u akıllı telefon, 23’ü dizüstü bilgisayar ve yüzde 19’u tablet bilgisayar almayı planlarken, bu oran gelişmekte olan ülkelerde neredeyse ikiye katlanıyor ve akıllı telefonda yüzde 63, dizüstü bilgisayarda yüzde 53 ve tablet bilgisayarda yüzde 51’e çıkıyor.
* Tablet bilgisayarlarda büyüme oranı düşük olsa da, piyasanın büyümeye devam edeceği bekleniyor. 2013 sonu itibarıyla dünyada 180 milyon adet tablet satılması bekleniyor.
* Tarihsel olarak, yaşlı kullanıcıların gençlere göre teknolojik cihazlara daha geç adapte olduğu miti günümüzde kırılıyor. Özellikle gelişmiş ülkelerde yaş ortalamasının yüksek olması göz önüne alındığında, 55 yaş üzeri grupta akıllı telefon kullanımının arttığı görülüyor. Bu grupta telefon satın alımı, hediye yolu veya eski telefonların artık piyasada olmaması ile ilişkilendirilse de, bu kararın bilinçli bir tercih olduğu değerlendiriliyor. Türkiye’de, tüm kullanıcılar nezdindeki akıllı telefon penetrasyonu yüzde 67 iken, sadece 45 yaş ve üzeri gruba ilişkin oranın yüzde 53’e çıktığı görülüyor.
14 ayda telefon değiştiriliyor
* Hızlı teknoloji gelişiminin hayatımıza getirdiği bir diğer durum ise kullanılan telefonun belirli aralıklarla değiştirilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kullanılan telefonun yenisiyle değiştirilmesi süresi, 18-24 yaş arası grupta 14 ay iken 55 yaş üzeri grupta 2 yıla kadar çıkıyor.
* Wi-Fi kullanımı, araştırmaya konu olan 20 ülkenin 16’sında hâlâ birinci sırada bulunuyor. Türkiye verilerine bakıldığında ise özellikle akıllı telefonlarda mobil kullanımın yüzde 72’sini Wi-Fi, yüzde 26’sını ise operatörden alınan mobil network oluşturuyor. Gelişmekte olan ülkeler arasında Türkiye, Wi-Fi kullanımı oranıyla Meksika’nın (yüzde 74) ardından ikinci sırada gelirken operatörden sağlanan mobil network kullanımında ise sondan ikinci oluyor.
* 2013’ün başlarında, anlık mesajlaşmanın, hızlı mesajı (SMS) geçmesi, raporda öne çıkan önemli değerlendirmelerden bir diğerini oluşturuyor. Yine de SMS gelirlerinin, 2015’e kadar artarak devam etmesi bekleniyor. Türkiye’ye bakıldığında, akıllı telefonlar aracılığıyla anlık mesajlaşma uygulaması kullananların oranı yüzde 56 olarak karşımıza çıkıyor. Gelişmiş ülkelerde 18-34 yaş arası kullanıcıların yüzde 50’den fazlası anlık mesajlaşma uygulaması kullanırken, bu oran, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde yüzde 63’ün üzerine çıkıyor.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık