Türkiye, Ukrayna ile anlaştı
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Ukrayna İçişleri Bakanı Yuriy Lutsenko, Karadeniz Havzası'nda başta terör ve uyuşturucu olmak üzere iki ülke kolluk kuvvetleri arasında işbirliğini artırmayı öngören anlaşmaya imza attılar.
İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve beraberindeki heyet, bu sabah geldikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki Özgürlük Meydanı'nda kısa bir gezinti yaptıktan sonra İçişleri Bakanlığı Şehitliği önünde düzenlenen resmi karşılama törenine katılarak, buradaki anıta çiçek bıraktı ve saygı duruşunda bulundu. İçişleri Bakanlığı'nda heyetler arasında düzenlenen toplantıda iki ülke arasındaki ilişkilerin geldiği boyuttan duyulan memnuniyet dile getirildi.
Lutsenko, buradaki konuşmasında iki ülke İçişleri bakanlıkları ve kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin son derece iyi durumda olduğunu belirtti ve Türkiye'nin Ukrayna polisinin eğitimine katkılarından dolayı teşekkür etti.
Atalay da konuşmasında, iki ülke işbirliğinin önemine işaret ederek, bakanlıkları arasında heyet toplantılarının yılda en az bir kez belirli tarihlerde düzenlenmesini önererek, Lutsenko'yu gelecek yıl Türkiye'ye davet etti.
Bakan Atalay, toplantıda, Kırım Tatarları lideri Mustafa Cemiloğlu'na yönelik suikastı ve Türkiye tarafından kırmızı bültenle aranan ve Ukrayna güvenlik güçleri tarafından yakalanan terör örgütü mensubunun Türkiye'ye iade konusunu gündeme getirdi.
Anlaşma
İki Bakan, heyetler arası görüşmenin ardından başta terör ve uyuşturucu kaçakçılığı olmak üzere suç eylemlerine karşı işbirliğini artırmak için iki ülke Kolluk Kuvvetleri İşbirliği Anlaşması'nı imzaladı.
Anlaşmada, tarafların, ulusal mevzuatlarına uygun şekilde, asayiş ve güvenlikle ilgili tehditlerin önlenmesi alanında yetkili merciler vasıtasıyla işbirliği yapmak ve suçların tespiti ve önlenmesinde ve suç işleyen kimseleri bulma konusunda birbirlerine karşılıklı yardım etmek için çalışacakları kaydedildi.
Anlaşma, suçun önlenmesi ve terörizmle mücadele ile ilgili yasal dokümanların uygulanması alanında ve adli soruşturmanın yeni türleri, yöntemleri ve araçları hakkında deneyim teatisiyle, suçla ve terörizmle mücadeledeki en etkili yol ve yöntemlerle ilgili bilginin teatisini de içeriyor.
İşbirliğinin hayata, sağlığa, özgürlüğe, insan onuruna, mal varlığına karşı işlenen suçlar, organize suçlar, terörizm, terörizmin finansmanı, uyuşturucu, psikotrop madde ile benzeri katkı maddelerinin yasa dışı ticareti, yolsuzluk, yasa dışı göç ve insan ticareti, insana ait hücre, doku ve organ kaçakçılığı ve ticareti, silah, mühimmat, patlayıcı, nükleer, radyoaktif, kimyasal ve biyolojik malzemeler, diğer tehlikeli malzemeler, çifte amaçlı mallar ve teknolojilerin kaçakçılığı ve yasa dışı ticareti, yasa dışı üretimi, kültürel mirasa ait nesnelerin yasa dışı ticareti, para, güvenlik, finansal belgeler ve diğer ödeme araçlarının sahteciliği, dış ülkelerdeki ekonomik faaliyetlerde işlenen suçlar, kara para aklama, fikri mülkiyet alanında işlenen suçlar, çevre suçları ve siber suçları kapsadığı belirtildi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası