"Türkiye yüzde 2.9 büyür, ama dünya kötüleşmezse"

Dünya Bankası'nın Küresel Ekonomik Beklentiler raporu yayınlandı. Raporda Türkiye'nin bu yıl yüzde 2.9 büyüyeceği tahminine yer verildi

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 13.06.2012 - 09:34

Dünya Bankası 2012 Haziran ayı Küresel Ekonomik Beklentiler (Global Economic Prospects June 2012) raporunu yayınladı. Buna göre Türkiye bu yıl yüzde 2.9 büyüme sağlayacak. Büyüme rakamları gelecek yıl için yüzde 4, 2014 için ise yüzde 5 olarak tahmin edildi.

GEP Ocak raporunda bu yıl için yüzde 2.9, gelecek yıl için ise yüzde 4.2 büyüme öngörülmüştü.

Bölge ve ülke ekonomileri itibarıyla dünyayı kapsayan raporda Türkiye'yle ilgili bazı bölümler şöyle:

"-Avrupa ve Orta Asya'nın ikinci büyük ekonomisi olan Türkiye'de büyüme artan dengesizlik belirtileri arasında olağanüstüydü. Büyümeye temel olarak, hızla artan iç talep, konjonktürel politika (Haziran 2011'de yapılan seçimler öncesi artan kamu harcamaları) ve yatırım artışı neden oldu. İç talebe kredilerde hızlı artış biçiminde sonuçlanan Merkez Bankası'nın uyumlu para politikası da yarar sağladı. Merkez Bankası munzam karşılık oranlarını 2010 aralığı ve 2011 martında artırdı, fakat sonra politikayı tersine çevirdi ve 2011 ağustosunda küresel ekonomik beklentilerle ilgili endişelere bağlı olarak oranları düşürdü. Zayıflayan dış talep arasında ortaya çıkan güçlü iç talep, cari işlemler açığı ve enflasyonda keskin artışlara yol açtı.

-İki yıllık sürdürülemeyen güçlü büyümeden sonra Türkiye'de GSYİH'nin -küresel koşulların daha da kötüleşmemesi varsayılarak- 2011'deki yüzde 8.5'ten yüzde 2.9'a yavaşlayacağı tahmin ediliyor. Yıllık büyümede yavaşlama tahmini, büyük ölçüde zayıf ertelemelerle ilgili, çeyrekler itibarıyla büyüme yüksek olabilir. Ancak büyüme, ülke küresel finansal koşullara yüksek ölçüde bağlıyken ve artan dengesizliklere işaret eden çeşitli makroekonomik göstergelerle (yüksek enflasyon, büyük ve artan cari işlemler) daha az gerçekleşebilir, ülke yatırımcı duyarlılığındaki olumsuz gelişmelere karşı hassastır.
-Kapasite kullanımı başlıca gelişmekte olan ülkelerde bağlayıcı bir kısıtlama olabilir: ... Enflasyonun yüksek ve mali ve cari açığın yüksek olduğu Türkiye ve Hindistan gibi ülkelerde iç gerilimlerin özellikle akut olduğu görülüyor.

-Birçok ülkede iç talep iç üretimden daha hızlı genişledi, bu Türkiye, Tayland, Rusya, Endonezya Çin ve Arjantinde cari işlemler dengesinin kötüleşmesiyle sonuçlandı.
-Brezilya, Çin, Endonezya, Meksika, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika'da reel faiz oranları normalin altında.

-2011'de gelişmekte olan Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde GSYİH'nın, 2011 sonlarında yenilenen finansal kriz ve zayıflayan Euro Bölgesi talebine karşın yüzde 5.6 arttığı tahmin ediliyor. 2011'de büyüme Rusya, Romanya ve Türkiye gibi ülkelerde canlı iç talep ve iyi hasatla desteklenmişti. Bu yıl başlarındaki kötü hava koşulları, Euro Bölgesindeki yenilenmiş gerilimler, kimi ülkelerdeki kapasite kısıtlamaları ve Avrupa bankaları tarafından yapılan borç azaltma girişimlerinin bölgesel GSYİH'yı, 2013 ve 2014'te başlayacak sırasıyla yüzde 4.1 ve 4.4'lük ılımlı toparlanmadan önce, 2012'de yüzde 3.3'e düşüreceği tahmin ediliyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler