'Türkiye'de faiz meselesi siyasi soruna dönüşüyor'

Türk lirasının son dönemde uğradığı değer kaybı ve Ankara'nın faizlerin artırılmasına karşı takındığı tutum, tartışma konusu olmayı sürdürüyor. Financial Times gazetesi, Türkiye'de faiz meselesinin "ekonomik olduğu kadar siyasi bir soruna dönüştüğü", Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın faizlerin artırılmaması yönündeki tutumunun ise, "büyük bir sınavdan" geçeceği iddiasında bulundu.

Yayınlanma: 13.07.2013 - 08:44
Abone Ol google-news

Ekonomi gazetesi Financial Times, "Lira ne kadar baskıya dayanabilir?" sorusuna yanıt aradığı analizinde liranın Cuma günü yine ateş hattında bulunduğu, yatırımcıların ise iki yıllık tahvil faizlerini yukarı ittiklerini belirterek Başbakan Recep Tayyip" Erdoğan'ın faiz artırımına muhalefetine büyük bir sınav geliyor" görüşünü öne sürdü.

Merkez Bankası'nın lirayı desteklemek için yaptığı müdahalelerin liranın düşüşünü pek az etkilediği belirtilen analizde piyasaların bir faiz artışı beklentisine girdiklerini savunuldu ve "O zaman şimdi ne olacak? Ya Merkez Bankası faizleri artıracak ki bu giderek ekonomik bir sorun olduğu kadar siyasi bir soruna da dönüşmektedir veya çıkışların sakinleşeceği umuduyla böyle bir adım atmaktan kaçınır" denildi.

Buna karşın, geçmişteki deneyimlerin lira üzerinde baskıların yaşandığı dönemlerde ya faizlerin artırıldığını ya da da Merkez Bankası'nın milyarlarca dolar vermek zorunda kaldığını kaydeden gazete, "Daha zayıf bir lira olası bir enflasyon başağrısına neden olurken ve cari açık kötüleşirken, siyasi açıdan nahoş olan tercihler, belki biraz daha yenir yutulur gibi görünmeye başlayabilir" sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler