Türkiye'de kuduz yayılıyor
120 bin büyük baş, 220 bin küçükbaş hayvanıyla Türkiye'nin Hollanda'sı olarak anılan Burdur'da, kuduz hastalığı giderek yayılıyor. Burdur'da ilk kez Yeşilova ilçesinin Çardak köyünde çıkan kuduz; çevre köy ve beldeleri de aşarak illere sıçramaya başladı. Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'a sıçrayan kuduz vakası ile birlikte binlerce üreticinin mağduriyeti tarımın sivil toplum örgütlerini harekete geçirdi.
Burdur il merkezinde Yeşilova ilçesine bağlı Çardak köyünde başlayan Kuduz vakası, Askeriye, Akyaka, A. Müslümler, Kışla ve Soğanlı köylerinde, önceki hafta Kemer ilçesine bağlı Akören köyünde, Gölhisar ilçesi ve en son Karamanlı ilçesinde 2 mahallede görüldü. Bölgeye sıçrayan hastalık Isparta, Denizli ve Afyonkarahisar'a bağlı Dinar ilçesinde de çıktı. Hastalığın 3 ile 5 yıl arasında sürebileceği belirtilirken, ihbara bağlı hastalıklar kapsamında vatandaşlara kesilen hayvanlar ile garanti altına alınan işletmelerden 6 ay süreli sütlerin imha edilecek olması ve devletçe bu zararların karşılanmamasından dolayı toplumda hastalık riskinin artmasından korkuluyor.
STK'lar yasal düzenleme istiyor
Köy Kalkınma ve Diğer Tarımsal Amaçlı Kooperatif Birlikleri (Köy-Koop) hastalığın yayılmasını önlemek için harekete geçti.
Köy-Koop Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Yıldız, kuduz hastalığı çıkan binlerce üretici, işletmelerinde en az 6 ay karantina uygulandığından dolayı sütlerini satamadığını ve kayıpları devletçe karşılanmadığı için mağdur olduklarını dile getirdi.Yıldız, ekonomik kayıpların yanı sıra vatandaşların kuduzu ihbar etmekten kaçınabileceğine dikkat çekerek "Toplum sağlığı risk altında. Kısa sürede yasal düzenleme yapılmalıdır" önerisinde bulundu.
Kuduz 5 yıl daha devam edecek
Yıldız, "3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 41 maddesinde tazminat verilecek hastalıklar arasına kuduz hastalığının alınmamasına tepki göstererek Bakanlar Kurulu'nun kuduzunu yayılmasını engelleyecek ve ihbar mekanizmasını cazip hale getirecek bir karar alması gerektiğini söyledi. Bölgemizde 3-5 yıl devam etmesi beklenen kuduz hastalığının tazminat verilecek hastalıklar arasına alınması gerekiyor. Belediye Başkanları, STK'lar bölge milletvekilleri bu konuda gerekli baskıyı kurarak sorunu derhal çözmek durumundayız" dedi.
Bakanlıktan yardım istendi
50 bin hayvan aşılaması yapan Burdur Tarım İl Müdürlüğü, hastalığın önüne geçebilmek için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Burdur Tarım İl Müdürü Kadir Güven, hastalığın "yaban hayatı" kökenli olduğunu belirterek, "Bölgelerde yayılma göstererek, önü alınmaz bir hale geldi. Bunun için bakanlık düzeyinde girişimlerimiz devam ediyor. Biz ihbarı mecburi tazminat kapsamında olmayan bu hastalıktan dolayı zarar gören üreticilerin mağduriyetlerinin karşılanması yönünde talebimizi Sayın Vali imzası ile Tarım ve Köyşişleri Bakanımız Sayın Mehdi Eker'e yazdık. konuyla ilgili Bakanlıkta çalışmaların devam ettiğini biliyoruz" dedi.
Kuduz TBMM gündeminde
CHP Burdur Milletvekili Veteriner Hekim Ramazan Kerim Özkan konuyu TBMM gündemine taşıdı. Tarım e Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ihbarı mecbur, tazminat kapsamına alınmayan kuduz hastalığının ülkede büyük sıkıntı ve risk yarattığına işaret ederek, yeni yasal düzenlemenin yapılmasını istedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı