Türkiye'de sayılı ustası kalan cebenin hikayesi
Beyoğlu'nda düzenlenen Altın Eller Festivali Türkiye'de unutulmaya yüz tutmuş sanatlara yeniden hayat veriyor.
50 gün sürecek "Beyoğlu Hareketleniyor" festivalinin ikinci etabı Altın Eller Festivali unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin zanaatkarları buluşuyor, yeni nesillere mesleklerini anlatıyorlar. Festival alanında gezerken Anadolu medeniyetinin farklı ürünleri ve kültürleriyle karşılaşıyorsunuz.
Bunlardan biri de el işi Sivrihisar cebe takısını yapan Metin usta (Metin Alpay). Eskişehir'de mesleğini icra eden Metin usta ile Türkiye son cebe ustası olması, mesleğinin inceliklerini konuştuk.
-Takılarınızın özelliği nedir?
Tamamen el işi olması.El kalem işçiliğine kadar yapılıyor. Gümüş ve gümüş üzerine altın kaplama ile yapılıyor. Rose kaplama yapıyoruz.
-Sanata ne zaman başladınız?
1974 senesinde başladım. Baba mesleği değildi. O zaman kuyumcu arkadaşların yanına gitmeye başladım çırakken. 14 yaşında girdim bu işe bir daha da çıkamadım. Bu işe çıraklıktan başladım.
-Atölyenizde çırağınız var mı?
Halk Eğitim aracılığı ile 40'a yakın kursiyerim var. 4 oğlum var dördü de buu işi yapıyorlar. Bu işin öğretilmesi için Halk Eğitim ile işbirliği yapıyoruz. Bu üretimi yapmayı düşünüyoruz. Üretilen attırdığı sürece vitrinleri süsleyecektir.
İlk defa devlet sanatçısı olarak tanıtmaya geldim buraya. Daha geniş kitlelere tanıtmak için medya vb. aracılığıyla er türlü reklamı yapmaya çalışıyoruz. Kültür Bakanı'mız da bu konuya çok eğildi. Tanıtımı yapmak için mücadele diyoruz.
Bir takıyı yapmak ne kadar sürüyor?
Bir bilekliği yapmak yaklaşık iki gün sürüyor. Hepsinin üretimi aynı sistemdir. Genişlikleri fark yaratıyor. Buna göre tasarım yapılıyor.
-Fiyat aralıklarınız nedir?
Eskişehir'de gramı gümüş için 15 TL, altın olarak 20-25'ye geliyor. Orjinali 22 ayardır. Bir bileklik ortalama 60 gramdır. Elmas taşlarla bezenmiş bir ürünüm var mesela. Sadece taşları 17 bin Tl. Tasarımı ve içinde ne barındırdığına göre değişiyor.
Örgü tekniği kimden kalma?
Örgü tekniğimiz yöresel. Ermeni ustaların geliştirdiği bir teknik. Bu örgünün tarihçesi çok eskidir.
350 yıllık bir cebe Eskişehir cebesi ise çok deforme olmaz.
Eskişehir'in yöresel işini merak edenlere bunu geniş kitlelere yaymayı hedeflemiş Metin ustamız bir internet sitesi açmış. Kendisini oradan da takip edebilirsiniz.
bilgi: www.sivrihisarcebe.com
En Çok Okunan Haberler
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Suriye’de şeriatın sesleri!
- Erdoğan'ı protesto eden gençlere işkence iddiasına yanıt
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması