Türkiye'de 'sızıntı' olabilir

Emekli Büyükelçilerden, Dışişleri Bakanlığı eski Müsteşarı Nüzhet Kandemir, "Bugün Türkiye'de kriptolar en sorumsuz ellerde orada burada dolaşıyor. Oysa eski Dışişleri adabı ve çalışmalarında bu kriptolar kasalarda saklanır, sadece ilgili şahıslar görür ve ona göre muamele yapılırdı" dedi.

Yayınlanma: 29.11.2010 - 13:48
Abone Ol google-news

Kandemir yaptığı açıklamada, WikiLeaks sitesinin açıkladığı belgelerin, Amerika için "alınacak bir ders" niteliğinde olduğunu söyleyerek, gizli belgeler açısından güvenlik zafiyetine dikkat çekti. WikiLeaks'ın açıkladığı gizli belgelerin, kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar yaratacağını, ancak Türkiye ile Amerika ilişkileri arasında kesin etki yapacağının söylenemeyeceğini belirten Kandemir,

"Hükümetlerin görevi mümkün olduğunca soğuk kanlı bir şekilde, uzun vadeli bir perspektif içinde, Türk-Amerikan ilişkilerinin bu sızan raporlardan aşırı derecede etkilenmemesine çalışmaktır. Zaten zor bir evreden geçen Türk-Amerikan ilişkilerini daha da zora sokmamaya gayret etmeleri gerekir" dedi.

Bu belgelerin nasıl sızdırıldığı konusuna dikkat çeken Kandemir, Türkiye'yi gizli belgelerin saklanması konusunda uyardı. Kandemir şöyle devam etti: "Bunların sızması, ilgili ülkelerde 'kripto' denen, devletin gizli yazışmaları çerçevesinde, dikkatle saklanması gereken belgelerin en sorumsuz ellerde bile dolaşmasından ortaya çıkmıştır. Bugün Türkiye için de kriptolar en sorumsuz ellerde orada burada dolaşıyor. Oysa eski Dışişleri adabı ve çalışmalarında bu kriptolar kasalarda saklanır, sadece ilgili şahıslar görür ve ona göre muamele yapılırdı.

Bu bakımdan bugün olan tipte sızmalar ortaya çıkmazdı. Şimdi bilgisayar kullanmasını iyi bilenler, hacker dahi olmalarına gerek olmadan bunları alıp okuyabilirler. Öyle anlaşılıyor ki Amerikan Dışişlerinin gevşek davranışları buna neden oldu. Türkiye'nin de buna dikkat etmesi lazım, başta Türkiye olmak üzere diğer ülkeler de artık devlet ciddiyetine vakıf olması gerekir. Bu da alınacak bir derstir."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler