"Türkiye'de sol yok"

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ''Muhalefet Ne Kadar Etkin'' konulu söyleşide yaptığı konuşmada önemli değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasında, muhalefetten, iktidara, sendikalardan, siyasi partilere ve seçmenlere kadar çok önemli eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de sol yok, sağımız güçlü bu yüzden sağa doğru gidiyoruz" dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 30.01.2010 - 11:04

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, ODTÜ Mezunlar Derneği Sivil Toplum Komitesi'nce düzenlenen ''Muhalefet Ne Kadar Etkin'' konulu söyleşiye katılarak, ODTÜ mezunlarının sorularını yanıtladı.

''CHP'nin son yerel seçimlerde İstanbul'dan aldığı oy oranı ile Türkiye genelinden aldığı oy oranlarında Kemal Kılıçdaroğlu faktörünün ne olduğunun ve başarının ölçütünün'' sorulması üzerine Kılıçdaroğlu, bir siyasi parti için başarının tek ölçütünün ''iktidara gelmek'' olduğunu söyledi.

Oy oranının artabileceğini fakat iktidar olunamamışsa bunun bir başarı kabul edilemeyeceğini savunan Kılıçdaroğlu, CHP'nin halk nezdinde başarısız görünmesinin sebebinin de ''yapılan muhalefetin halka ulaştırılamaması'' olduğunu kaydetti.

CHP'nin etkin bir muhalefet sergilediğini, bir çok yasanın CHP'nin açtığı davalar nedeniyle Anayasa Mahkemesince iptal edildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, ''Bizim muhalefetimiz AKP'yi o kadar yıldırdı ki AKP yasaların arkasından dolanmaya başladı'' dedi.

''Muhalefeti toplumsal destekle götürmek lazım. Toplumsal desteği olmayan muhalefetin kolu, kanadı kırık demektir'' diyen Kılıçdaroğlu, son dönemlerde sendikaların da toplumsal çıkarları göz ardı ettiğini savundu.
 

''Sendikalara 'sendika ağaları' egemen"

Sendikalara ''sendika ağaları''nın egemen olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, CHP'nin iktidara gelmesi halinde sendikaları daha saydam bir hale getireceğini, hesap veremeyen bir kişinin sendikacı olamayacağını, sendikaların net ve ahlaklı tutum sergilemesi gerektiğini dile getirdi.
AKP'nin toplumun sesine kulaklarını tıkadığını, Tekel işçilerinin feryadını duymadığını savunan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

''Tekel işçileri aslında yeni bir hak talep etmiyor, mevcut haklarının sürmesini istiyor. Bu arada, Tekel işçisi, solun emeğin yanında olduğunu, sınıf bilincinin ne olduğunu, onları sömüren bir iktidarın kendilerini nereye taşıdığını öğrendi.

Sol da sokağı göremedi. Oturduk sıcak evlerimizde gazete okuduk. Ankara'da sosyolojik uçurumlar var. Ankara'nın öbür tarafına gidelim dedik mi? Altındağ'da bir aileye misafir olduk mu, onları misafir ettik mi? Onlar bunu yapıyor, biz yapmıyoruz. Rahata alıştık, tatillere gidiyoruz.''

Kılıçdaroğlu, sivil toplum kuruluşlarının ve aydınların oy kaygısı yaşamadan halkı eğitebileceğine işaret ederek, Türkiye'de siyasetin ve politikacıların halka güven vermediğini, bu yüzden de halkın siyasetçiden bir eğitim almasının zor olduğunu kaydetti.
Parlamentoda her şeye muhalefet etmediklerini, toplumun yararına olacak yasal düzenlemelere CHP'nin de destek verdiğini anlatan Kılıçdaroğlu, ''İşimiz çok zor, öyle bir iktidar var ki 'demokrasi, kardeşlik, hukuk, hukukun üstünlüğü' diyor ama yaptığı ile söyledikleri farklı'' diye konuştu.

Muhalefet olarak halka umut vermek zorunda olduklarını dile getiren Kılıçdaroğlu, ''umut vaad etmeyen siyasi partilerin iktidara gelemeyeceğini, eleştiri üzerine kurulmuş bir sistemin sonuç vermeyeceğini, halkı mutsuz edeceğini'' söyledi.

Kılıçdaroğlu, iktidara geldiklerinde ilk iş olarak ''medyayı düzelteceklerini'' belirterek, ''besleme ve yandaş basına'' son vereceklerini, medya patronlarının devlet ihalelerine girmesini engelleyeceklerini ve basın sektöründe sendikalaşmayı sağlayacaklarını anlattı.
 

''Sol yok, sağımız güçlü, sağa doğru gidiyoruz"

Kemal Kılıçdaroğlu, bir siyasi partinin genç kadroları olmazsa geleceğinin de olmayacağını ifade ederek, ''Siyasal partinin üyeleri militanlaşmalı, militan gibi çalışmalı. Militanlaşma da gençlikle yakalanır'' diye konuştu.

Türkiye'de ''sol sorunu'' olduğunu öne süren Kılıçdaroğlu, solun halktan ve sendikalardan koptuğunu, bu durumun bir an önce sonlandırılması için çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, ''Türkiye'de CHP dışındaki sol öldü. Sol yok, sağımız güçlü bu yüzden sağa doğru gidiyoruz. Çünkü oy alacağız, kimden alacağız'' diye konuştu.

CHP'nin gelecek ilk kurultayında tüzük değişikliği yapacağını ve CHP'nin bu değişiklikle güç kazanacağını ifade eden Kılıçdaroğlu'nun bu sözü salonda bir süre alkışlandı.

Siyasetçinin halka hesap vermesinin onurlu bir davranış olduğunu ve CHP'nin iktidara gelmesi halinde ''Siyasi Ahlak Yasası''nı çıkaracağını söyleyen Kılıçdaroğlu, ''Siyasi Ahlak Yasası'nı mutlaka çıkaracağız. Naylon faturacıdan maliye bakanı, Ali Dibocu'dan adalet bakanı, kalpazandan da başbakan çıkmasın diye...'' dedi.
 

"İnsan utanır, sıkılır biraz''

Kılıçdaroğlu, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası tarafından Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen ''Hukuk Devleti ve Demokrasi'' konulu panelde yaptığı konuşmada, demokrasilerde toplumların ahlak kurallarına duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Kılıçdaroğlu, medyanın yapısı konusunda da Türkiye'de bazı sorunlar yaşandığını ifade ederek, hiçbir medya patronunun doğrudan veya dolaylı olarak kamu ihalelerine girmemesi gerektiğini belirtti. Kemal Kılıçdaroğlu, medya çalışanlarının da örgütlü ve sendikalı olması gerektiğini vurgulayarak, bağımsız bir medyanın ancak sendikal hakların artmasıyla mümkün olabileceğini söyledi.

Bazı sendikalarda adeta ''ağalık sisteminin'' bulunduğunu savunan Kılıçdaroğlu, ''Tekel işçilerinin ziyaretine gitmeyen Türk-İş'in sendika ağaları var. İnsan utanır, sıkılır biraz. Bu karda kışta hak mücadelesi veren kişilere biraz sahip çıkar. Sendikacısın. Bunlardan hesap sormak bizim boynumuzun borcu'' diye konuştu. Kılıçdaroğlu, sendika ağalığını da tüm sendikaların hesaplarını çalışanlara açık hale getirerek bitireceklerini kaydetti.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu da, adaletin ancak hukuk devletinin geçerli olduğu rejimlerde mümkün olabileceğini belirterek, ''Türkiye, adaletin egemen olduğu bir ülke değildir. Çünkü yargısı bağımsız değildir'' görüşünü savundu.
Türkiye'de adalet reformunun mutlak biçimde gerekli olduğunu vurgulayan Kanadoğlu, ancak bu reformun hukukçuların ve sivil toplum örgütlerinin görüşü alınarak yapılması gerektiğini kaydetti.

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Gökhan Günaydın da, dünyada temsili demokrasinin kriz içerisinde olduğunu, demokrasinin sadece oy kullanmaktan ibaret bir rejim oladığını söyledi.

Demokratik rejimin sağlıklı yürümesi için o rejime uygun bir insan tipinin varlığına ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Günaydın, bu çerçevede vatandaşlara nitelikli ve bilinçli eğitim verilmesi gerektiğini kaydetti. Seçimlerde oyların bireysel vicdan ve tercihlerle değil, bazı odaklar tarafından yönlendirildiğini ileri süren Günaydın, bu sebeple Türkiye'de demokrasiden söz edilemeyeceğini iddia etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler