"Türkiye'de tuhaf şeyler oluyor"

Hakkında fezleke düzenlenen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na AB'den destek geldi. AP Sosyalist Grup Başkan Yardımcısı Swoboda, "Demokrasi için mücadele böyle olmaz. Kılıçdaroğlu'na yapılanların demokraside karşılığı yoktur. Kabul etme şansımız ise hiç yoktur" dedi.

Yayınlanma: 13.01.2012 - 18:22
Abone Ol google-news

ABHaber'e Türkiye-AB sürecinde yaşanan gelişmeler konusunda açıklamalar yapan AP'nin Türkiye dosyasına en hakim birkaç parlamenterinden biri olan eski Türkiye raportörü Swoboda, Kılıçdaroğlu'nun başına gelenler konusunda kızgınlığını gizlemeyerek şunları kaydetti:
"Türk hükümetine AB sürecinde yardımcı olduk. Ancak son zamanlarda Türkiye'de tuhaf, anlaşılması zor, kaygı verici ve kabul edilemeyecek gelişmeler yaşanıyor. Bunları kabul edemeyiz. Bizim Türk hükümetine güvenimiz kayboluyor."


"Demokrasi adına kabul edemeyiz"

Türk hükümetine yönelik büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarının altını çizen Hannes Swoboda, "Hükümet doğru bir stratejiyi kaybetti. Eskiden Türk hükümetinin stratejisi açık ve netti. Demokrasi içerisinde sorunlar çözülmeliydi. Askerlere karşı mücadeleyi abartıp, gazetecilere yönelik yapılanlar ve yeni sivil bir anayasanın durumunun net olmaması pek de kabul edilecek birşey değil" şeklinde konuştu.

Askeri rejime karşı verilen mücade ve Türkiye'nin demokratikleşmesi için Türk hükümetine her türlü desteği verdiklerinin altını çizen Swoboda, "Ama şu anda birçok insan hapishanelerde uzun süredir tutuluyor. Bunlar tuhaf ve kaygı verici şeyler. Gazetecilerin ve birçok sivilin hapishanelerde uzun süredir hüküm giymeden tutuklu bulunması demokrasi adına kabul edemeyiz" dedi.

"Türkiye'de basın özgürlüğüyle ilgili çok büyük sorunlar var"

Swoboda, "Kılıçdaroğlu'nun başına gelenleri demokraside kabul etme şansımız yoktur. Hükümetin bu stratejisini AB'nin de desteklemesini beklemek hayaldir. Gazetecilerin içeride tutulması bu çerçevede uzun tutukluluk süresini AB kriteri ile bağdaştırmayı kimse aklından geçirmesin. Türkiye'de basın özgürlüğüyle ilgili çok büyük sorunlar var. Bunlar anti demokratik uygulamalardır" diye konuştu.

Türkiye'nin hala bir sivil anayasa yapmaya uzak olduğuna da işaret eden Swoboda, "Anayasa ile ilgili ortada somut bir şey yok. Bolca söylem var. Ne olacağı belli değil. Türk demokrasisinin geleceği için iyi şeyler değil bunlar" dedi.

Hannes Swboda, Türkiye-AB ilişkilerine yönelik şunları kaydetti:
"Türkiye-AB ilişkilerinde iki tane önemli sorun var. Ayrıca bu ilişkinin iki tarafda da sorun olduğunu kabul etmeliyiz. Birincisi Avrupa'da ekonomik ve yapısal sorunlar var. Bir taraftan Fransa'daki iç politik gelişmeler bağlamında soykırım seçimler öncesi gündeme getirilmesi de sorun oldu. Fransız Parlamenterler Ermeni Diasporasının oyunu kazanmak istiyorlar. Anlayacağınız Türkiye AB ilişkilerinde büyük sorunlar var.İkinci sorun ise, Türkiye'deki demokratik gelişmeler anlaşılmaz ve kaygı verici bir durumda. Biz Türkiye'nin demokratikleşmesi için Türk hükümeti'nin askere karşı mücadelesini destekteledik. Demokrasi için mücadele böyle olmaz. Kılıçdaroğlu'na yapılanların demokraside karşılığı yoktur. Kabul etme şansımız ise hiç yoktur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler