"Türkiye'nin değil dünyanın ekseni kayıyor"
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için gelişmekte olan ülkelerle yakın ticari ilişkiler kurulduğunu ifade ederek, "Zaman zaman Türkiye'ye ekseninin kaydığını söyleyenlere diyorum ki herkes kendi eksenini kontrol etsin. Kayan dünya ekseni. Türkiye nerede ticaret varsa mutlaka oradadır" dedi.
Ankara Sheraton Otel'de düzenlenen Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ toplantısına katılan Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, İhracatın hangi sektörlerde nasıl yapılacağını ve stratejileri ortak akıl ile birlikte, ihracatçılarla beraber yürüttüklerini ifade etti. Bakan Çağlayan,İhracat Değerlendirme Koordinasyon Kurulunu kurduklarını hatırlatarak, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde olma hedefi ile de bu tarz toplantılar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Hammadde girdileri kayıt altına alınmalı
Bakan Çağlayan, dış ticaret açısından son derece önemli olan hammadde girdilerinin,bir tedarik güvenirliği içerisinde kayıt altına alınmasını ele aldıklarını ifade ederek, "Demir-çelik sektöründe, hurda alımında sektörümüz en büyük hurda ithalatçısı olmasına rağmen maalesef fiyatı sektör belirleyemiyor. Fiyatı satanlar belirliyor. Bu sektörde ortak hareket edememekten kaynaklanan sıkıntı yaşanıyor. Dışa bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılması konusunda çalışmalarımız sürüyor" dedi. Dünyanın ilk 10 ekonomisi içerisinde Türkiye'nin yer alması için ihracatçı sayısının mutlaka arttırılması gerektiğini ifade eden Çağlayan, "2002 yılında Türkiye sadece 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeydi, 2008 yılında ihracatımız 132 milyar dolara geldi. Türkiye ihracatını ve ekonomisini 4'e katladı. Ben de sanayi odası başkanlığı yaptığım günlerde bana bu rakamlara ulaşılacağı söylenseydi buna ben de inanmazdım. Ama ekonomik ve siyasi istikrar bu rakamlara ulaşmamızı sağladı."
Türkiye'nin dünya ihracatından yüzde 1.5'lik pay alması gerekiyor
Türkiye'nin 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşması için dünya ihracatından yüzde 1.5'lik pay alması gerektiğini belirten Bakan Çağlayan, "Ama şimdi bu rakam 0.85'lerde.İhracatta Anadolu illerinin payı artıyor. 81 ilin 11'i 1 milyar doların üzerinde ihracat yapıyor. İhracat yapmayan il kalmadı. Anadolu illerinden yapılan ihracat toplam ihracat rakamlarının yüzde 53'ünü oluşturuyor. Bu son derece önemli ve Anadolu'nun da ihracattaki payının önemli göstergesidir. Son 5 yılın ortalamasına baktığınız zaman İstanbul'un ihracatı genel ihracatın yüzde 55'idir. Bugün geldiği nokta yüzde 47" dedi.
Kayan dünya ekseni
Türkiye'nin 2002 yılında toplam ihracatın yüzde 57'sini Avrupa ülkelerine yaptığını, yüzde 14.5'ini Asya ülkelerine, yüzde 5'ini ise Afrika ülkelerine yaptığını ifade eden Çağlayan, "2002 yılında toplam ihracatın yüzde 36'sını tekstil ve hazır giyim sektörü oluşturuyordu. 2009 itibariyle AB'nin ihracatımızdaki payı yüzde 57'den yüzde 46'ya düştü. Afrika ülkelerine olan ihracatımız yüzde 10'a yükseldi" dedi.
IMF raporunda dünyanın ekseninin artık değiştiğinin ifade edildiğini belirten Bakan Çağlayan, "Rapor, paranın gelişmiş ülkeler yerine gelişmekte olan ülkelere kayacağını söylüyordu. Gelişmekte olan ülkeler, dünya ekonomisinden çok daha fazla pay alacak. Biz Türkiye'nin 2050 yılında dünyanın 5 büyük starından biri olacağını söylüyoruz" diye konuştu. Çağlayan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Zaman zaman Türkiye'ye ekseninin kaydığını söyleyenlere, diyorum ki herkes kendi eksenini kontrol etsin. Kayan dünya ekseni. Türkiye nerede ticaret varsa mutlaka oradadır."
Çağlayan 18 ayda 63 ülke gezdi
18 ay içinde 63 ülke gezdiğini ifade eden Bakan Çağlayan, "Yarın Nahcivan'a daha sonra Çin'e gideceğiz. Aralık ayında da 10 günlük bir Afrika zirvesi gerçekleştireceğiz" dedi.
Türkiye'de 48 bin 551 ihracatçı olduğunu dile getiren Çağlayan, "Amerika'nın ithalat rakamlarından Türkiye'nin aldığı pay binde 2. Bu Amerika'nın değil Türkiye'nin suçudur. Gidip kendimizi anlatmazsak sıcak ilişkiler kurmazsak ihracatımızı arttıramayız" dedi.
Türkiye'de ihracatçılara garip yaratıklar olarak bakıyorlar
Türkiye'de bazı basın mensuplarının ihracatçıları uzaylı gibi tanıttığını savunan Bakan Çağlayan, " Türkiye'de ihracatçı denilince sanki böyle uzaydan gelmiş, garip yaratıklar olarak değerlendiriliyorlar. Ama onlarda gördüğünüz gibi insan. Bu ülkede ürettiklerini dışarıya satıyorlar" dedi.
Bakan Çağlayan, Türkiye'de 100 bin dolar ihracat yapan firmaların toplam ihracat yapan firmalar çerisindeki payının 2009'da yüzde 49 olduğunu ifade ederek, "2009 yılında toplam ihracatın yüzde 37'sini 100 firma gerçekleştirdi. İhracatçı firmaların yüzde 80'i toplam ihracatın sadece yüzde 5'ini gerçekleştirdi. Ayrıca, 2009 yılında 108 firma 100 milyon doların üzerinde 8 bin 887 firma ise 1 milyon doların üzerinde ihracat yaptı. İhracatçıların sadece yüzde 9'u 10'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirdi. 2009 yılında sadece 1 ülkeye ihracat yapan firmaların sayısı 22 bin 423 olup söz konusu firmaların yaptığı ihracat ise yalnızca toplam ihracatta yüzde 9'luk pay kaplamaktadır" diye konuştu.
En Çok Okunan Haberler
- İstanbul'da berber ücretlerine dev zam!
- 'Hukuki başvurular yapılacaktır'
- Kılıçdaroğlu’ndan videolu mesaj
- Anlattığı anlar ortaya çıktı!
- Kayak merkezinde korkunç anlar... 17’si ağır 30 yaralı!
- Erdoğan'dan Özel'in 'savaş ilanı' sözlerine yanıt
- Akaryakıt tankeri patladı!
- Kızılcık Şerbeti'nin 'Nilay'ı senaryoyu ifşa etti!
- 'Daha sert adımlar atacağız'
- İşte 500 bin liranın aylık getirisi!