"Türkiye'nin ekseni sağa sola değil, dünyaya dönük"
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'nin yönünün herhangi bir tarafa dönük olmadığını, Türkiye'nin yönünün dünya eksenine dönük olduğunu söyledi ve Türkiye'ye, yurt dışından çok ciddi şekilde artarak devam eden bir ilginin bulunduğunu bildirdi.
Bakan Çağlayan, Serbest Bölgeler Değerlendirme Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin küresel krizden çok başarılı bir şekilde çıktığını belirterek, ''Bunu, yaptığım seyahatlerde görüyorum. Dünyada bugüne kadar gitmiş olduğum 64 ülkede görüyorum. Türkiye'ye yurt dışından çok ciddi bir şekilde artarak devam eden bir ilgi var'' dedi. Türkiye'nin yönünün, sağının solunun herhangi bir tarafa dönük olmadığını ifade eden Çağlayan, Türkiye'nin yönünün dünya eksenine dönük olduğunu, dünyanın ticareti neredeyse Türkiye'nin orada olduğunu, ticaret nerede yapılıyorsa, mallar nerede satılıyorsa Türkiye'nin orada olacağını ve orada olmaya devam edeceğini söyledi.
Serbest bölgeler
Bakan Çağlayan, OECD'nin Mart 2010 tarihli raporunda dünyada halen 135 ülkede, 3 binden fazla serbest bölge (SB) bulunduğunu ve bu bölgelerde 2007 itibariyle 400 milyar dolarlık ihracat yapıldığını, son 3 yılda küresel olarak SB'nin sayısında da önemli artışların olduğunu anlattı. ABD'de 161 serbest bölge bulunduğunu ve bu bölgelerden 40 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini, Çin'de 187 SB bulunduğunu ve 145 milyar dolar ihracat yapıldığını kaydeden Çağlayan, Türkiye'de de serbest bölgelerde yaşanan gelişmelerin küresel ölçekteki trendlerle büyük ölçüde uyum gösterdiğini söyledi.
Bakan Çağlayan, özellikle yüksek teknolojiye yatırım yapan serbest bölgelerin, Ar-Ge için cazip teşvikleri, modern alt yapıları ucuz ve hızlı üretim teknikleriyle, aslında dış ticaretin lojistik merkezleri gibi hareket ettiğini ve artık Türkiye'de söz konusu bölgelerin, değişim ve dönüşümün öncüleri olarak öne çıktığını kaydetti. Değişmeyen tek şeyin değişimin kendisi olduğunu belirten Çağlayan, dünya ekonomisinin 2009 yılında küresel kriz nedeniyle çok önemli bir değişim ve dönüşüme uğradığını ve değişimin hala devam ettiğini, serbest bölgelerin korumacılık önlemlerine karşı serbest ticaretin yeniden öncülüğünü yapabileceğini söyledi.
Günümüz şartlarında da bu bölgelerin, lojistik merkezi, elektronik ticaret ve internet şehirleri olarak ekonomik gelişme için yeni fırsatlar sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini anlatan Çağlayan, serbest bölgelerin yaratıcılık, yüksek rekabet açısından yeni bir işlev, rol üstlendiğini ve bu işlevi de çok iyi yerine getirdiğini kaydetti. Türkiye'deki serbest bölgelerde 2009 yılı itibariyle 44 bin kişinin istihdam edildiğini, bu yılın Ağustos ayı itibariyle bu rakamın 46 bini aştığını, 2009 yılında bu bölgelerdeki işlem hacminin 17,8 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, Ocak-Ağustos döneminde ise bu rakamın 11,6 milyar dolar olduğunu kaydeden Çağlayan, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4'lük bir artışa tekabül ettiğini söyledi.
Çağlayan, serbest bölgelerde bugüne kadar, 30 milyon doları kamu kaynağı olmak üzere, kümülatif olarak 2,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığını, yabancı sermayeli kullanıcıların da 1 milyar doları aşan yatırım gerçekleştirdiğini kaydederek, ''Bu rakam azımsanmayacak, somut, iş, aş yaratan reel yatırımlardır. Kuruluşundan bu yana (1985) SB'den kümülatif olarak 43 milyar dolar satış gerçekleştirildi. SB, tek bir yapı olarak ele alınırsa İstanbul, Bursa, Kocaeli ve İzmir'in ardından en büyük beşinci ihracatçıdır'' dedi.
Serbest bölgelerin bu ülkenin ekonomik Formula 1'inin üyesi olduğunu ifade eden Çağlayan, şöyle konuştu:
''Bugünlerde motor belki biraz rölantide çalışıyor olabilir. Pist geçen sağanak yağıştan dolayı hala biraz ıslak olabilir. Ama durmak yok. Ayarlarımızı yeniden yapıp, pisti emniyetli hale getirip, yine bu Formula 1'in bir yarışçısı olarak dünya ticaretinden hak ettiğimiz payı fazlasıyla alıp, inşallah yeni rekorları sizlerle beraber gerçekleştireceğiz. 2023 vizyonunu şekillendirme noktasında başlatılan bu etabın şimdi SB kısmında, SB vizyonunda yeni nesil SB ve yeni vizyon anlayışıyla bugünkü toplantıda gerçekleştirmiş olacağız.''
''700 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirdik"
Bakan Çağlayan, seyahat etmenin hobileri arasında olmadığını da belirterek, şöyle devam etti:
''Hobilerim arasında spor ve müzik oldu ama seyahat etmeyi hiçbir zaman kendime hobi görmedim. Çünkü gerçekten seyahat etmekten yorulmuştum. 23 yaşında sanayiciliğe başlamış ve her sene 100 bin km yol yapmış biri olarak seyahat etmenin cazip gelmediği bir yapıya sahibim. Ama ülkelerin hiç birine tesadüfi gitmiyoruz. Karşılıklı yeni iş imkanları gerçekleştirmek için gidiyoruz. Ay sonunda, Hong-Kong, Japonya ve Çin'e gideceğiz.
Dünyada 24 saat ticaret devam ediyor, ticaretin, mal alım satımının devam ettiğini bilmek zorundayız. Dünyanın birçok bölgesinde saat farklılıkları var. Bizim saatlerimiz ise dünyanın 24 saat çerçevesi ve çalışmak için ayarlanmış. Bu çalışma içinde de hepimiz gece gündüz ciddi şekilde koşturmaya devam ediyoruz.
64 ülkeyi ziyarette ettim göreve geldiğimden beri. Ay sonunda 3 ülke, Kasım sonundanaralık ayı boyunca 10 Afrika ülkesini ziyaret edeceğiz. Yıl sonuna kadar 80'inin üzerindeki ülkeyi ziyaret edeceğiz. Artık evdekiler de ufak ufak sızlanmaya başlamışlar. Görüyorum ki çok ciddi bir zaman harcamışız. Şu ana kadar yaklaşık 700 saatin üzerinde uçuş gerçekleştirmişiz. 24 saat durmaksızın bir aydan fazla uçuş gerçekleştirmişiz. Bunlardan son derece memnunum. Bunları daha fazla artıracağız, bunları daha fazla geliştireceğiz. Biz birlikte inşallah 2023 hedeflerini rahat bir şekilde yakalama imkanına sahip olacağız.''
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık