Türkiye'nin Gülen talepleri Almanya'da kabul görmedi

Türkiye'nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Gülen cemaatinin faaliyetlerinin mercek altına alınması talebi Almanya'daki makamlarca kabul görmedi. Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara hakkındaki iade taleplerine ise "Almanya'da olduklarına dair bilgi yok" yanıtı verildi.

Türkiye'nin Gülen talepleri Almanya'da kabul görmedi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 17.08.2016 - 12:29

Türkiye, 15 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen darbe girişiminin ardından Almanya'da kendini "Hizmet Hareketi" olarak adlandıran Gülen cemaati ile bağlantılı oluşumlara mesafe alınmasını, Gülen cemaatinin eğitim, kültür ve ticaret alanlardaki faaliyetlerinin yakın takibe alınmasını, cemaatin Almanya'nın iç istihbarat örgütü Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) tarafından izlenmesini talep etmişti. Türkiye'nin bu talepleri Almanya'daki makamlar tarafından kabul görmedi.

"Alman yasalarına uyduğu sürece Gülen hareketine karşı adım atılmayacak"

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Türkiye'nin taleplerine ilişkin açıklamada bulunan Berlin Eyalet Başbakanı ve Belediye Başkanı Michael Müller ve Baden-Wüttemberg Başbakanı Winfried Kretschmann, 'Gülen hareketinin mercek altına alınması talebini kabul etmediklerini ve Alman Anayasası ve yasalarına uyması halinde Gülen hareketine karşı adım atılmasına yer olmadığını' belirtti. Türkiye'nin girişimlerini "Almanya'nın iç işlerine müdahale" olarak değerlendiren siyasetçiler, 'Türkiye'nin iç sorunlarının Almanya'ya taşınmasına izin verilmemesi gerektiğinin' altını çizdi.

"Almanya, kendi ölçütlerini esas alıyor"

Almanya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü ise 'Türkiye'nin Almanya'ya yönelttiği Gülen cemaatinin Anayasa Koruma Teşkilatı tarafından izlenmesi talebinin Almanya tarafından nasıl değerlendirildiği' sorusuna Almanya istihbarat birimlerinin Gülen hareketini izlemediği şeklinde yanıt verdi. Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın hangi oluşumları gözlem altına alacağı konusunda Almanya'nın kendi ölçütlerini esas aldığının altını çizen sözcü, 'bu konuda Alman hukuk düzeninin, anayasa ve yasaların çizdiği çerçevenin belirleyici olduğunu' söyledi.

Konuyla ilgili açıklama yapan başka bir Alman yetkili ise "Bizim izleme kararı almamız ancak Alman hukukunun öngördüğü önkoşulların karşılanması halinde mümkün. Eğer Gülen hareketinde olduğu gibi bu önkoşulların karşılanmadığı kanaati varsa izlenmesi söz konusu olmaz. Başka ülkeler farklı kanaate sahip olabilir" ifadelerini kullandı.

"Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Almanya'da olduğuna dair bilgimiz yok"

Basında çıkan “Gülen cemaatine mensup yüzlerce kişinin Almanya’ya kaçtığı” ve “Türkiye’nin bu kişilerle ilgili iade talebinde bulunduğu” bilgisi Türk ve Alman makamları tarafından doğrulanmıyor. Yetkililer sadece eski savcılar Öz ve Kara hakkında iade talebinde bulunulduğunu kaydediyor.

Eski savcılar Zekeriya Öz ve Celal Kara'nın Almanya’ya kaçtıkları iddiası üzerine Ankara geçen yıl söz konusu savcıların yakalanarak iadesini istemiş, ancak Berlin’den “Söz konusu kişilerin Almanya’da olduklarına dair bilgimiz yok“ yanıtını almıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon