Türkiye'nin ilk sakinleri sergileniyor!
Anadolu'da tarih öncesi ilk insanlara ait bulguların sergilendiği ''Türkiye'nin İlk Sakinleri Sergisi'' açıldı. Sergide, 1 milyon 800 bin yıl önceye ait insan kafatasının yanı sıra tarih öncesi dönemi gözler önüne seren pek çok bulgu yer alıyor.
İstanbul ve Ankara üniversiteleri ile Fransız Kültür Merkezi işbirliğiyle hazırlanan ve Anadolu'da tarih öncesi ilk insanlara ait bulguların sergilendiği ''Türkiye'nin İlk Sakinleri Sergisi'' törenle açıldı.
"Türkiye bir açık hava müzesi gibi"
Serginin İstanbul Üniversitesi'ndeki (İÜ) açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Yunus Söylet, Avrupa ve Asya'nın kesişme noktasında bulunan Türkiye'nin, adeta ''üzeri örtülmüş bir açık hava müzesi'' niteliği taşıdığını ifade etti.
Türkiye'nin üzerinde bulunduğu toprakların dünyanın en değerli ve eski hazinesine sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Söylet, bütün insanlığa ait olan bu hazinenin korunması ve gelecek nesillere taşınmasında büyük sorumluluk sahibi olduklarını söyledi.
''Bu görevi en iyi şekilde yapmak için çaba sarf ettiğimizden emin olabilirsiniz'' diye konuşan Prof. Dr. Söylet, ilk yaşam şekillerinin ortaya çıktığı Türkiye'nin prehistorya konusunda çalışan bilim adamları yetiştirdiğini, yapılan işbirlikleriyle de yeni birçok kültürel bulgunun gün yüzüne çıkarıldığını dile getirdi.
Öküzini Mağaraları, İstanbul Yarımburgaz, Denizli ve Anadolu'da bugün ilk insanlara ait bulguların ortaya çıkarıldığını açıklayan Prof. Dr. Söylet, sergideki bir kısım aletler arasında 1 milyon 800 bin yıllık kafatası ile bazı fauna örneklerinin de bulunduğunu kaydetti.
Anadolu'nın iskan tarihi
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Işın Yalçınkaya da ''Türkiye'de bir ilk'' olarak nitelediği sergide Anadolu'daki en eski uygarlığa ait bulguların sergilendiğini ifade etti.
''Anadolu'da iskan tarihini buluntularla 1 milyon yıla kadar indiriyoruz'' diyen Prof. Yalçınkaya, ilk insanların 1 milyon 800 bin yıl önce Afrika'dan çıkıp Hatay'dan Anadolu'ya geldiklerini anlattı.
Yontma taş çağında insanların Anadolu'nun iklim koşulları sebebiyle bu çağın her evresini yaşayabildiklerini dile getiren Prof. Dr. Yalçınkaya, bu insanların büyük kısmının Asya ve Avrupa'ya göç ettiklerini, bir kısmının da burada yaşamayı sürdürdüğünü bildirdi.
1 milyon 800 bin yıllık kafatası
Sergide, yaklaşık 1 milyon yıl önceye ait Yarımburgaz ve Dursunlu'da bulunan ve kasaplıkta kullanılan işlenmiş çakıldan aletler sergileniyor.
Karain mağarasında bulunan ve insan bacak, parmak kemikleri ile dişlerinin de yer alan sergide, Denizli traverten yataklarında saptanan yaklaşık 450 bin yıllık kafatası parçaları ile 1 milyon 800 bin yıl önceye ait insan kafatası da bulunuyor.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!