'Türkiye'nin iyi diktatörü'

Wall Street Journal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ilgili "Türkiye'nin İyi Diktatörü" başlıklı bir yorum yayımladı. Erdoğan'ın eleştirilerden hoşlanmadığı öne sürüldüğü yorumda Türkiye'nin, Erdoğan'ın iktidara gelmesinden bu yana gözle görülür biçimde değiştiği belirtilerek, "Değişmeyen şey ise bu eşsiz siyasi yeteneğin niyetlerine ilişkin kaygılardır" denildi.

'Türkiye'nin iyi diktatörü'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.06.2011 - 09:35

Türkiye'de Pazar günü seçimler arifesinde Batı medyasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a odaklanan haber ve yorumlar çoğalıyor. Wall Street Journal gazetesinin Başbakan Erdoğan ile ilgili "Türkiye'nin İyi Diktatörü" başlıklı yazısında "Sayın Erdoğan, orduya karşı koymada ve Türk ekonomisini geliştirmek için bir vizyon uygulamada cesaret gösterdi. Ancak son dönemdeki davranışları, demokratik bir devrimi sonuna kadar götürebileceği yönünde pek güven vermiyor" görüşleri öne sürüldü.

Wall Street Journal Editörler Kurulu üyesi Matthew Kaminski'nin imzası ile Başbakan Erdoğan'ı konu alan "Türkiye'nin İyi Diktatörü" başlıklı bir yorum yayımlandı. "Başbakan Erdoğan, ekonomiyi modernize etti ancak eleştiriler veya güç paylaşımı ile hiçbir zaman hoşlanmadı" spotunu kullanılan yorumda Türkiye'nin Erdoğan'ın iktidara gelmesinden bu yana gözle görülür biçimde değiştiği belirtilerek "Değişmeyen şey ise, bu eşsiz siyasi yeteneğin niyetlerine ilişkin kaygılardır" denildi.
 

'Liberal demokrasinin gelip gelmeyeceği belli değil'

Türkiye'de ekonomik gelişmeye dikkat çekildiği yorumda AKP'nin seçimlerden sonra yeni bir anayasayı yapmak istediği belirtilerek, "Ülkenin kusurlu ve ılımlı otoriter sisteminin yerine bir liberal demokrasinin gelip gelmeyeceği"nin belli olmadığı savunularak "Ve sonuç, Sayın Erdoğan'ın elinde ve bu, güven verici değil" yorumu yapıldı.

'Erdoğan Türkler'i kutuplaştırıyor'

Matthew Kaminski, yazısında "Başbakan, Türkleri kutuplaştırıyor. Anketlere bakılırsa yarısı ona tapıyor. Diğer yarısı ise, ya güvenmiyor ya da ondan nefret ediyor. Ancak herkesin yeni bir tür Türk politikacısı olduğu konusunda mutabıktır" dedi. Erdoğan'ın "karizmatik bir hatip" olduğunu da belirten Kaminski, Erdoğan'ın seçim kampanyasının "profesyonelliği ve etkinliği"ne dikkat çektiği yorumunda Erdoğan'ın anayasa değiştirme planlarının da "güçlü, Fransız stili başkanlığı"nı içerdiğini kaydetti.

'Abdullah Gül'e danışılmadı'

WSJ yorumunda Erdoğan'ın başkanlık planlarının bazı partilileri de rahatsız ettiği savunulurken, "Cumhurbaşkanı Gül'e danışılmadığı" ve Gül'ün kamuoyunun önünde değişikliğe karşı çıktığı da yazıldı. Partide bu konuda bir muhalefetin ortaya çıkmasının pek rastlanmayan bir şey olmadığını da savunan Kaminski, buna karşın bu günlerde parti içinde veya dışında Erdoğan'ı "on the record" eleştiren pek az kişinin olduğunu da öne sürdü. Kabinenin, "Yes, Başbakan" diyen insanlarla doldurulduğu iddiasına da yer verildiği yorumda "partinin kuruluşunda rol alan bir dostu"nun Erdoğan için kullandığı "demokrasiye inanmıyor. Biliyorum" sözleri de yansıtıldı.
 

Turhan Çömez'in değerlendirmeleri

Matthew Kaminski, yorumunda Ergenekon soruşturması kapsamında aranan ve yazıda "sürgünde Londra'da yaşadığı" belirtilen eski AKP'li milletvekili Turhan Çömez'in değerlendirmelerine de yer verildi. Çömez, Erdoğan için "Demokratik ve Batılı bir stili olması için çaba gösterse de düşüncesi, doğu ülkelerine, Arap ülkelerine daha yakın" diye konuştu.
 

Cüneyd Zapsu'nun sözleri

WSJ'daki yorumda ayrıca, Başbakan Erdoğan'ın eski danışmanı Cüneyd Zapsu'nun Kaminski'ye açıklamaları da yansıtıldı. Erdoğan için "Fazla gücü var, haklısınız" diyen Zapsu, "Bazıları, bir diktatör olduğunu söylüyorlar. Öyleyse, iyi bir diktatördür. Ne yapmalıyız? Onu devirmek mi? Yetkilerini kötü kullanmıyor ki" dedi.

AKP'lilerden gelen demokrasi tanımlamalarının "demokrasinin kısıtlı bir görüşü"nü yansıttığını öne süren Kaminski, yorumunu şu iddialarla noktaladı: "Sayın Erdoğan, orduya karşı koymada ve Türk ekonomisini geliştirmek için bir vizyon uygulamada cesaret gösterdi. Ancak son dönemdeki davranışları, demokratik bir devrimi sonuna kadar götürebileceği yönünde pek güven vermiyor."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon