Türkiye'nin tavrı, AB'den olumsuz tepki aldı
Türkiye'nin; NATO Zirvesi'nde, Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliği'ne getirilmesine, ilişkin itirazlarının Avrupa Birliği'nde (AB) olumsuz bir etki bıraktığı öne sürüldü. Fransız basını, Yunan basını ve Wall Street Journal gibi gazetelerde geniş yer bulan olayın, Türkiye'nin AB ile ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği savunuldu.
Wall Street Journal, Türkiye'nin NATO Zirvesi'nde Danimarka Başbakanı Ander Fogh Rasmussen'e ilişkin itirazlarının AB'de yarattığı tepkiye dikkat çekerken "Müzakerelere yakın bir Avrupa Birliği diplomatı, AB üyelerinin Türkiye'nin üyeliğine ilişkin tutumlarının NATO tartışmasının ardından kayda değer bir biçimde olumsuzlaştığını söyledi. Bu, AB ülke liderlerince, Türkiye'nin AB'ye girdikten sonra bir takım oyuncusu gibi oynamayacağı kuşkularının teyidi olarak görüldü" diye yazdı.
ABD'deki borsa ve finansal çevrelerin gazetesi Wall Street Journal da, ABD Başkanı Barack Obama'nın AB'yi Türkiye'yi kabul etmeye çağırdıktan sonra Ankara'ya geldiğini belirterek, Washington'un uzun bir süreden beri Türkiye'nin AB katılımına destek verdiğini anımsattı.
WSJ, Obama'nın çağrısının Türkiye'nin NATO Genel Sekreteri konusunda AB'yi taviz vermeye zorlamasından sonra geldiği için Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "sert bir yanıt" ile karşılık verdiğine dikkat çeken gazete, Sarkozy'nin Fransız tv'ye yaptığı "Başkan Obama ile el ele çalıştım ancak AB'ye gelince, karar üye ülkelere aittir. Ben her zaman bu üyeliğe karşı çıktım ve çıkmaya devam ediyorum" sözlerine yer verdi.
Obama'nın Prag'daki performansı konusunda çok öven Alman Başbakanı Angela Merkel'in ise, Türkiye ile ilişkilerin nasıl güçlendirilmesi gerektiği konusunda farklı görüşlerin bulunduğunu söylerken "soğuk" davrandığını kaydeden gazete, Türkiye'nin NATO Zirvesinde müttefiklerinden aralarında AB müzakerelerinde iki yeni başlığın açılacağı dahil çeşitli sözler aldığını kaydederek şöyle devam etti:
"Müzakerelere yakın bir Avrupa Birliği diplomatı, AB üyelerinin Türkiye'nin üyeliğine ilişkin tutumlarının NATO tartışmasının ardından kayda değer bir biçimde olumsuzlaştığını söyledi. Bu, AB ülke liderlerince, Türkiye'nin AB'ye girdikten sonra bir takım oyuncusu gibi oynamayacağı kuşkularının teyidi olarak görüldü.
Diplomat, giderek artan sayıda AB ülkesinin Türkiye'nin katılımı konusunda kuşkuları var. Masadaki hava aksi idi."
WSJ, Obama'nın Türkiye ziyaretinin ise, ülkede çok olumlu karşılandığını belirttiği haberinde Obama'nın sözde Ermeni soykırımını tanıma sözünü de anımsatarak şunları yazdı:
"Beyaz Saray yetkilileri, Sayın Obama'nın, Türk liderleri ile görüşmelerinde öldürmeleri ele alması ancak, Türkiye'de büyük tepki yaratacak olan soykırım ifadesini kullanmaktan kaçınması beklendiğini söylediler. Bu meseleyi Türkiye'nin 15 yıldan sonra Ermenistan ile sınırları yeniden açma konusuna ilişkin sürdürdüğü müzakereler karmaşıklaştırıyor. ABD'nin de istediği bu yöndeki bir sonuç, Sayın Obama'nın öldürmeleri soykırım olarak tanırsa mahvolabilir."
"Türkiye'nin itirazı, AB ile ilişkileri olumsuz etkileyebilir"
Fransa'da pazar günü çıkmayan siyasi gazeteler, bugünkü haber ve yorumlarında, NATO zirvesinde genel sekreterlik seçimi konusunda yaşanan krize geniş yer verdi.
Liberation gazetesi, NATO'dan bir diplomata atıfta bulunarak verdiği haberde, Türkiye'nin zirvedeki itirazları sonucu ortaya çıkan gerginliğin, Türkiye'nin AB ile müzakerelerine olumsuz etki yapabileceği görüşüne yer verdi.
Liberation, ''Ankara'nın AB tam üyeliğine sıcak bakmayan Fransa'nın, bu durumdan duyduğu memnuniyeti de gizlemediği'' yorumunu yaptı.
Le Figaro gazetesi ise Erdoğan'ın, zirve sırasında veto tehdidiyle güçlü siyaset adamı karakterini yine gösterdiği yorumunu yaptı.
Gazete, ABD Başkanı Barack Obama'nın Türkiye'yi ziyareti öncesi, NATO zirvesinde Ankara'yı ikna ettiğini yazdı ve yine Obama'nın dün Prag'da Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyen açıklamalarına yer verdi.
Le Parisen gazetesi ise Obama'nın bu açıklamalarından sonra, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı tavrını yinelemesine dikkati çekti ve Türkiye'nin Obama ve Sarkozy arasında görüş ayrılığına yol açtığını ileri sürdü.
Yunan basınından kışkırtıcı başlıklar
Yunan basını, Türkiye-ABD ilişkilerinin yeniden canlandığını ve Ankara'nın Irak, İran, Afganistan ve Ortadoğu'da rol üstleneceğini yazdılar.
NATO zirvesinde yaşanan gerginliğe de değinen basın yayın organları, Türkiye'nin Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen'in NATO Genel Sekreterliğine karşı çıkmakla tüm İttifak üyelerini kızdırdığını iddia ettiler.
''Yeni Genel Sekreter Rasmussen; Türkiye yenildi'' başlığını kullanan Apoyevmatini gazetesi, tüm müttefiklerin Rasmussen'in adaylığını desteklediği bir anda Türkiye'nin karşı çıkarak, kendisini diplomatik açıdan zor duruma düşürdüğünü savundu.
Elefteros Tipos gazetesi ise ''ABD ile Avrupa arasında Türkiye'nin rolü için sert pazarlık'' başlıklı haberinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Rasmussen'in adaylığına karşılık talep ederek, "NATO zirvesini havaya uçurmakla tehdit ettiklerini" iddia etti.
Obama'nın Türkiye ziyaretiyle kurulan yeni jeopolitik köprünün Avrupa'yı endişelendirdiğini de yazan Elefteros Tipos, ABD Başkanı'nın Prag'da verdiği Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin mesajın, Ankara'nın Rasmussen için verdiği onayın karşılığı olduğunu öne sürdü.
Gazete, Obama'nın mesajına, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin ''Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğu'' yanıtını verdiğini, Almanya ve Avusturya başbakanlarının da çekincelerini dile getirdiklerini belirtti.
Elefteros Tipos, ABD ile AB'nin bu kadar önemli bir konuda anlaşamamalarına dikkati çekerek, Obama'nın Türkiye ziyaretinin hem doğu hem de batı tarafından ilgiyle izleneceğini yazdı.
''Erdoğan AB'nin şerifi'' başlığını kullanan Ethnos gazetesi ise Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis'in Beyaz Saray'a Ege'ye müdahale etmesi için yalvardığı bir sırada Obama'nın Ankara'yı bölgedeki vekili ve stratejik ortak ilan ettiğini kaydetti.
Türkiye'nin NATO ve AB'ye şantaj yaptığını iddia eden Ethnos, ''Sırtını ABD'ye dayayan Türkiye'nin gövde gösterisi yaptığını'' yazdı.
Obama-Karamanlis görüşmesine de değinen Ethnos, ABD Başkanı'nın Yunanistan'a ne taahhüt ne de vaatte bulunduğunu belirtti.
ABD'nin Türkiye'yi terfi ettirdiğini, AB'nin ise Yunanistan'ı izlediği ekonomik politika nedeniyle gözaltında tuttuğunu yazan Ta Nea gazetesi, gelişmeleri ''Çifte darbe olarak '' yorumladı.
Obama'nın Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin yaklaşımıyla Ankara'nın rolü konusundaki arzularını net bir şekilde ortaya koyduğunu kaydeden Ta Nea, Obama-Karamanlis görüşmesinin ise Türkiye ziyaretinin yarattığı ''denge bozulmasını'' gidermek amacıyla yapıldığını ve siyasi sonuç getirmediğini vurguladı.
''Obama'dan teselli kucaklaması'' başlığını kullanan Elefterotipiya gazetesi, ABD Başkanı'nın Karamanlis ile görüşmesinde ekonomik kriz, terör ve enerji alanlarında işbirliği arzusunu dile getirdiğini belirtti.
Gazete, aslında bu görüşmenin Obama'nın Türkiye'deki görkemli temasları öncesinde, Yunan tarafına nezaket göstermek amacıyla yapıldığı değerlendirmesinde bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Dönmek isteyen gençler için şartını açıkladı
- Devrim Muhafızları'ndan Suriye çıkışı
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Seküler müdür kalmadı'
- ‘Kartlar bloke edilebilir’ uyarısı!
- CHP'nin ilçe başkanından açıklama!
- Jose Mourinho'dan genç futbolcuya övgü!
- İkinci elde 'Suriyeli' hareketliliği
- Üniversite öğrencisi, trafikte öldürüldü