"Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacı var"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı, İcra Direktörü Güven Sak, Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç duyduğunu söyledi. Sak, YÖK ile TÜBİTAK ve SPK'nın Türkiye'nin büyüme hikayesi içerindeki yerini alması gerektiğini kaydetti.
Dünya Bankasının "Küresel ekonomik beklentiler 2010 kriz, finans ve büyüme" raporu TEPAV ile ortaklaşa düzenlenen basın toplantısında açıklandı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan TEPAV İcra Direktörü Güven Sak, Türkiye'nin yeni bir büyüme hikayesine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Sak, mali disipline odaklanması gerektiğini belirtti. Kurumsal altyapının yenilikçi bir ekonomi için ne kadar elverişli olduğunun sorgulanması gerektiğini söyleyen Sak, YÖK ile TÜBİTAK ve SPK'nın Türkiye'nin büyüme hikayesi içerindeki yerini alması gerektiğini kaydetti. Kurumların ortak hedefler için çalıştıklarının farkında olması gerektiğini belirten Sak, "Orta vadeli hikaye demek, çok sayıda farklı kurumlardaki uzmanların, daire başkanlarının ortak hedef için çalıştıklarının farkında olmasıdır" dedi.
Türkiye'nin artık nasıl büyüyeceği ve rekabet gücünü nasıl koruyabileceğine ilişkin gündeme geri dönmesi gerektiğini vurgulayan Sak, özel sektörün politika tasarım sürecine aktif olarak katılması gerektiğini kaydetti. Sak, "Yeni TEPAV'lar olmalıdır" dedi.
Sak, Türkiye'nin bir önceki yıla göre daha iyimser bir tablo gösterdiğini ifade ederek, gelişmekte olan ülkelere bakıldığında ekonominin bir an önce düzelebileceği bir ortamda olmadığını aksine ülkelerin ayrışma döneminde olunduğunu kaydetti. Türkiye'nin gelişmekte olan bir ülke olmasının geçişi yavaşlatan bir faktör olduğunu belirten Sak, "Türkiye'nin büyük bir ekonomi olması, ihtiyaçlarının yayılmış olması Türkiye'nin teknolojik gelişmelere sıçramasını engellemekte" dedi.
Türkiye tahminlerin üzerinde büyürse bunu yatırımlar için kullanmalı
Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau, küresel toparlanma sürecinde bir duraksama yaşandığı taktirde açık bir ekonomiye sahip olan Türkiye'nin bazı yayılma dönemleri yaşayabileceğine dikkat çekti. Zachau, konuşmasında Türkiye için 5 önemli nokta olduğunu belirterek şu noktalara değindi:
"Mali kurallar süreci devam ettirmeli. Eğer Türkiye OVP tahmininin üzerinde büyürse, bu büyümeyi tasarruflar ve yatırımlar için kullanmalı. İşsizlik yapısal bir sorun, bu konuda adımlar atılmalı. Eğitime önem verilmeli ve Türkiye'deki yatırım ortamı iyileştirilmeli."
Zachau, Türkiye'nin 1 yıl önceki toplantıda krizin etkilerini daha yeni yeni hissetmeye başlamış olduğunu anımsatarak, şu anda Türkiye'nin toparlanma döneminde olduğunu belirtti. Zachau, Türkiye'nin şu anda çoğu ülkenin ummadığı kadar iyi bir toparlanma içinde olduğunu söyleyerek, 2010 yılının Türkiye için 2009'dan çok daha iyi olacağını kaydetti. Türkiye'nin 2010'da yüzde 4'ün üzerinde bir büyüme sergileyeceğini ifade eden Zachau, belki tahminlerin üzerine, yüzde 4-4.5'lere çıkan bir büyüme oranı sergileyeceğini kaydetti. Mali kuralların son derece önemli olduğunu vurgulayan Zachau, bu kuralların uygulandığı taktirde bu rakamın da üzerine çıkılabileceğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası