'Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapasitesi yüksek'
Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Ulrich Zachau, kriz aşıldıktan sonra Türkiye'de enerji talebinde yeniden artış olacağını bildirdi. Petrol fiyatlarına bağlı olarak enerji maliyetlerinin, Türkiye'de düştüğünü, bu trendin uzun süre devam etmeyeceğinin ifade edildiğini dile getiren Zachau, ''Türkiye'de yenilenebilir enerji kapasitesi son derece yüksek. Güneş enerjisi alanında da Türkiye'nin muazzam bir potansiyeli var'' dedi.
Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından düzenlenen Uluslararası Güneş Enerjisi Arenası'nda konuşan Zachau, Türkiye'de yenilenebilir enerji açısından büyük potansiyel bulunduğunu, ülkenin bu kaynakları en iyi şekilde değerlendireceğine inandığını ifade etti.
Zachau, Türkiye'de 2001 krizinde enerji talebinde bir düşüş olduğunu, krizin ardından yükseliş kaydedildiğin belirterek, ''Bu yıl, düşen enerji talebindeki artış, bu kriz atlatıldıktan sonra yeniden yükselişe geçecektir. Global ekonomik kriz, 1 yıl-18 ay sonra aşıldıktan sonra Türkiye'de enerji talebinde yeniden artış olacak. 2001 krizindeki gibi...'' şeklinde konuştu.
Türkiye'de enerji üretiminde fosil yakıtların payının yüksek olduğun vurgulayan Zachau, sera gazı emisyonunun yüksek olmadığını, krizin ardından enerji tüketimi yeniden yükseldiğinde sera gazı emisyonlarının da artış göstereceğini kaydetti.
'Türkiye'nin Kyoto'yu imzalaması uzun vadede çıkarınadır'
Ulrich Zachau, Türkiye'nin Kyoto protokolünü onaylaması halinde küresel sera gazı salınımlarını azaltan ülkeler grubuna katılacağını, bunun uzun vadede Türkiye'nin çıkarlarına uygun olduğunu belirterek, Türkiye ile bir enerji verimliliği projesi oluşturduklarını, bu projenin Temiz Teknoloji Fonu'ndan destek almasını umduklarını söyledi.
Zachau, gelecekte Türkiye'ye güneş enerjisi alanında yeni yatırımcıların akın edeceğini düşündüğünü ifade ederek, güneş enerjisi konusunda İspanya deneyiminin Türkiye açısından çok faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.
Güneş enerjisi teknolojisinin ticari açıdan hala deneme aşamasında bulunduğunu, yatırımcıların çekimser olmasının en büyük nedeninin yatırım maliyetinin yüksekliği olduğunu vurgulayan Zachau, Türkiye'nin güneş enerjisi konusunda yatırımcıları daha baştan bilgilendirmesinin önemli olacağını kaydetti.
Zachau, Dünya Bankası'nın Türk hükümeti ve özel sektörü ile yenilenebilir enerji konusundaki işbirliğinin de devam edeceğini sözlerine ekledi.
En Çok Okunan Haberler
- Nevşin Mengü hakkında karar
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Emekliye iyi haber yok!
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Adnan Kale'nin ölümüne ilişkin peş peşe açıklamalar!
- İngiliz gazetesinden Esad iddiası
- 'Kayyuma değil, halka bütçe'