Türkiye'ye Azeri gazı

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev, Türkiye ve Yunanistan'ın doğalgaz ihtiyaçlarının tümünün karşılanmasına yönelik teklifler aldıklarını ve bu teklifleri incelediklerini belirterek ''Türkiye ile hükümetler arası anlaşma üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

Yayınlanma: 08.01.2009 - 14:06
Abone Ol google-news

Azerbaycan Sanayi ve Enerji Bakanı Natıg Aliyev, Amerika'nın Sesi (VOA) radyosuna yaptığı açıklamada, Türkiye ile imzalanacak anlaşmanın, transit geçiş konusuyla ilgili olduğunu ifade ederek, görüşmeleri Enerji Bakanı Hilmi Güler ile sürdürdüklerini söyledi.

Azerbaycan'ın doğalgaz ihraç eden bir ülke olduğunu ve halen söz konusu ihracat kaynağının sadece Şahdeniz yataklarının ilk aşama üretimi olduğunu anlatan Aliyev, ''Bu ilk aşama ile sadece Gürcistan ve Türkiye'ye doğalgaz veriyoruz. Azerbaycan şu anda Yunanistan'a da gaz verecek durumda'' diye konuştu.

Şahdeniz yataklarındaki ikinci aşama üretimin başlamasıyla ilk aşamaya ek olarak yılda 14 milyar metreküplük doğalgaz çıkarılacağını anlatan Aliyev, ''Söz konusu üretimin 3 milyar metreküplük bölümü ülke içi tüketime ayrılacak, kalan 11 milyar metreküp ise ihraç edilecek. Bu kaynak Türkiye ve Yunanistan'ın ihtiyacını tamamen karşılayabilir. Konuya ilişkin olarak Azerbaycan'a teklifler verildi, üzerinde çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye'nin yanı sıra Yunanistan ile de görüşmelerde bulunduklarını dile getiren Aliyev, ''Yunanistan ilk aşamada 1 milyar, sonraki aşamada ise 3 milyar metreküp gaz alabileceğini bildirdi. Bu görüşmelerin olumlu sonuçlanması Şahdeniz'deki ikinci aşama üretimin gerçekleştirilmesine bağlı'' diye konuştu.

Avrupa'nın gaz ihtiyacının Nabucco projesiyle karşılanmasıyla ilgili bir soru üzerine Natıg Aliyev, Nabucco projesinin oldukça karmaşık, sorunları ve etmenlerinin de fazla olduğunu söyleyerek, ''Bunlar mutlaka halledilmeli. Siyasi, ekonomik, ticari, teknik ve teknolojik etmenler göz önüne alınarak çözülmeli'' dedi.

Nabucco'nun bugünkü koşullarda, sadece Azerbaycan'ın imkanlarıyla gerçekleştirilemeyeceğini, Kazakistan ve Türkmenistan gazının da katılması gerektiğini vurgulayan Aliyev, ''Bu da yeni sorunların ortaya çıkması demektir. Her iki devlet (Kazakistan ve Türkmenistan) kendi gazını halen Rusya üzerinden Avrupa'ya ulaştırıyor. Dolayısıyla Nabucco aslında halen öncelikli bir proje değil, alternatif proje olarak görmek gerekir. Mevcut küresel ekonomik kriz de bu projenin gerçekleştirilmesini daha da güçleştirdi'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler