Türkler internete sıcak bakıyor
BBC için 26 ülkede gerçekleştirilen araştarmasına katılanlardan yüzde 79'u "internete erişimin temel bir hak" olduğu yönünde görüş bildirirken, bu oran Türkiye'de yüzde 91'i buldu.
GlobeScan şirketince BBC Dünya Servisi için 20 kasım 2009 - 7 şubat 2010 tarihleri arasında 26 ülkede yapılan bir araştırma, dünyada yaklaşık her beş yetişkinden dördünün, internete erişimi, kendileri için temel bir hak olarak gördüğü belirlendi.
İnternete erişimin temel bir hak olarak görüldüğü ülkelerin başında Güney Kore geliyor. Güney Korelilerin yüzde 96'sı bu yönde görüş bildirdi. BBC Türkçe Servisince yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, bu oran Türkiye'de yüzde 91 oldu.
Araştırmaya katılanların yüzde 78'i, internetin kendilerine daha fazla özgürlük getirdiği hissine kapıldıklarını söylerken interneti, bir şeyler öğrenmek için iyi bir alan olarak görenlerin oranı ise yüzde 90'ı buldu.
Görüşleri alınanların yüzde 51'i de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten zevk aldıklarını belirtti.
Buna karşın "İnternet, görüşlerimi dile getirmek için güvenilir bir ortam değil" diyenlerin oranı yüzde 48 olarak hesaplandı.
"Hükümetler interneti denetlememeli"
Bu arada, GlobeScan şirketince yapılan araştırma, web kullanıcılarının çoğunun, internetin hükümetlerce denetlenmemesi gerektiğini düşündüklerini de gösterdi.
Web kullanıcılarının yüzde 53'ü, "İnternet asla herhangi bir şekilde hükümet düzeyinde denetlenmemeli" görüşüne destek verdi.
Araştırmaya katılanların yüzde 44'ü ise internet kullanımında başarılı olamadıklarını itiraf etti. Bu oran, Türkiye'de yüzde 27 oldu.
İnternetin en çok kaygı yaratan yanını ise web ortamında yapılan dolandırıcılık oluşturuyor. Dolandırıcılığı bu kategoride ilk sıraya yerleştirenlerin oranı, yüzde 32 olurken katılımcıların yüzde 27'si, ise şiddet içeren materyale internet üzerinden erişilmesinden rahatsız olduğunu bildirdi.
Türkiye'deki durum
GlobeScan şirketince gerçekleştirilen araştırma Türkiye'de sosyal iletişim sitelerine ilginin büyük olduğunu da ortaya koydu.
Araştırma kapsamında 4 - 27 Aralık 2009 tarihleri arasında, Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Konya, Samsun, Zonguldak gibi 11 şehirde, 15 yaş üstü bin kişiyle yüz yüze görüşmeler yapıldı.
Türkiye'deki web kullanıcılarının internetin en çok değer verdikleri yönünü diğer insanlarla iletişimi sürdürmelerini sağlamasının oluşturduğu gösteren araştırmaya göre, Türkiye'de, Facebook ya da MySpace gibi sosyal iletişim sitelerinde zaman geçirmekten zevk aldıklarını söyleyenlerin oranı da, ortalamanın üzerinde.
İnternet erişimi kendileri için temel bir hak olarak görenlerin oranı, Türkiye'de yüzde 91 olarak belirlendi Bu oran, Avrupa'da sadece Portekiz'de daha yüksek.
Öte yandan, Türkiye'de internetin özgürlüklerini artırdığını söyleyenlerin oranı yüzde 55 düzeyinde ve büyük ölçüde Avrupa ülkelerinde gözlenenlerin altında kaldı.
Araştırma, Türkiye'de web kullanıcılarının sadece yüzde 46'sının, interneti, görüşlerini dile getirmek için güvenilir bir ortam olarak gördüğünü gösterdi.
Bu arada, Avrupa'da, internetle ilgili en büyük tehdit olarak özel hayatın gizliliğine son verdiğinin düşünüldüğü tek ülke, Türkiye oldu. Türkiye'de, araştırmaya katılanların yüzde 31'i, bu yönde görüş bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?