Twitter gizledi, AKP'ye rest çekti
Twitter geçen Cuma gününden bu yana yaşanan erişim yasağıyla ilgili olarak ilk resmi açıklamasını yaptı. Twitter, Türkiye'deki erişim kısıtlamasının yasal bir dayanağı olmadığını ileri sürerek mahkemeye başvurdu.
Kurum adına açıklama yapan Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde Blog.twitter.com üzerinden yaptığı açıklamasında kurum Türkiye’de Twitter’a yaşanan erişim kısıtlamasının yasal bir dayanağı olmadığını söyledi.
Gadde aynı zamanda açıklamasında erişim engellemesi süreci boyunca hiçbir IP adresi veya mail adresinin hükümetle paylaşılmayacağı söyledi.
Twitter mahkemeye başvurdu
Sosyal paylaşım sitesi Twitter, Türkiye'deki erişim kısıtlamasının yasal bir dayanağı olmadığını ileri sürerek mahkemeye başvurdu.
Twitter’ın Genel Hukuk Danışmanı Vijaya Gadde tarafından "Blog.twitter.com" adresinden yapılan açıklamada, "Türk hükümetinin Twitter'a erişimi yasaklamasının üzerinden altı gün geçti. Bu süre zarfında endişelerini dinlemek. platformumuzun nasıl çalıştığı konusunda bilgi vermek ve soruna bir çözüm bulabilmek için Türk yetkililerle görüşmede bulunduk" denildi.
Açıklamada, "Ancak hala Türkiye'deki milyonlarca kişinin, Twitter'dan seslerini duyurmasına izin verilmiyor. Bu nedenle Twitter'a erişim yasağına karşı çıkmak için son birkaç gündür çeşitli Türk mahkemelerinde bağımsız Türk avukatımızla yaptığımız çalışmaların ardından dava açmak için dilekçe verdik. Kısıtlamanın kaldırılması girişimimize Türkiye'den gazeteciler, yasal uzmanlar ve vatandaşların yanı sıra uluslararası topluluk da destek veriyor" ifadeleri kullanıldı.
Yasağın sözde yasal dayanaklarının üç mahkeme kararı ve cumhuriyet savcısının talebi olduğu belirtilirken, söz konusu mahkeme hükümlerinden hiçbirinin yasaktan önce kendilerine iletilmediği bildirildi.
Mahkeme kararlarından ikisinin, Twitter kurallarını ihlal eden içerikle bağlantılı olduğu ve hali hazırda ertelendiği, son kararla, kendilerine eski bir bakanı yolsuzlukla suçlayan bir hesabın kapatılması talimatı verildiği belirtildi.
Kararın, Twitter yönetimini endişelendirdiği ifade edilirken, özellikle hükümetin karıştığı muhtemel yolsuzluk söz konusu olduğunda siyasi içerikli ifadenin en önemli ifade türlerinden biri olduğuna dikkat çekildi ve bu nedenle bugün söz konusu kararın bozulması için kullanıcılar adına Türkiye’deki mahkemeye dava dilekçesi sunulduğu belirtildi.
Açıklamada, karara karşı çıkarken, söz konusu hesapla ilgili olarak ülke gizlilik içeriği aracını kullandıklarını, bunu ilk kez Türkiye'de kullandıklarını ve bireyin güvenliğinin sağlaması için cumhuriyet savcısının talebine dayalı birkaç twett ile bağlantılı olarak kullandıklarını belirtti.
Açıklamada, şunlara yer verildi:
''Bu engelleme sırasında, Türk hükümetine herhangi bir kullanıcının bizim gizlilik sözleşmesinde taahhüt ettiğimiz gibi email veya IP adresleri verilmedi. Erişim yasağıyla ilgili yapılan tüm açıklamalar temelinde, bizim hizmetimizin Türkiye'de engellemesinin hiç bir yasal temeli yoktur.
Ayrıca bugün, bu orantısız ve yasadışı engellemenin, idari yargı tarafından incelenmesine yönelik olumlu gelişmeler yaşandı. Biz hükümetin, vatandaşlarının Twitter'a erişiminin çözümüne yönelik tutumunu hızlı şekilde oluşturacağını umuyoruz.''
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza