Uber'den eleştirilere yanıt: Korsan değiliz her şeyimiz yasal
70 ülkede faaliyet gösteren araç çağırma uygulaması Uber’in Türkiye Genel Müdürü Bahadırlı: Burada şirketimiz de var, vergimizi de ödüyoruz.
Yolcularla sürücüleri akıllı telefon üzerinden buluşturan araç çağırma uygulaması Uber, Türkiye’de korsan taşımacılık yaptığı yönündeki iddialara yanıt verdi. Dünya genelinde 70’ten fazla ülkede 500’ün üzerinde şehirde hizmet veren Uber’in Türkiye Genel Müdürü Neyran Bahadırlı, “3 yıldır Türkiye’deyiz. Türkiye’ye geldiğimizden beri, hep belgeli ve lisanslı araçlarla çalıştık. Burada kurulu bir şirketimiz de var. Uber, Türkiye’de gerekli tüm vergilerini ödüyor. Her şeyimiz yasal” dedi. Bahadırlı, “Korsan taşımacılık, hiçbir belgesi, şirketi, vergi mükellefi olmadan bu işi yapmak demek. İstanbul’da ‘şehir içi taşımacılığını sadece taksiler yapsın, alternatif olan korsandır, taksicilik mesleğini öldürecekler’ diyorlar. Kesinlikle hayır. Biz boş gezen takcisilere iş olanağı sunuyoruz” diye konuştu.
Yeni lisanslar şart
Türkiye’de UberXL, Uber Taksi ürünleri ve 3 bini üzerinde sürücü ile bulunduklarını belirten Bahadırlı, şunları söyledi: “Benim özel aracım var, geleyim Uber’de çalışayım diye bir sistem Türkiye’de yok zaten. Yolculuk hizmetini sisteme kayıtlı, lisans ve belgeleri olan, vergi mükellefi taşımacılık şirketleri veriyor. Kullanıcılar, yolculuklarına ilişkin faturalarını, taşımacılık şirketinden yani sürücülerden, yolculuk sonunda isteyebilirler. Sistem, dünyanın her yerinde de bu şekilde işliyor. Taksiler zaten ticari olarak bu işi yapanlar. İstanbul’daki kayıtlı 17 bin 500 taksi var ancak, bu sayı şehre yetmiyor. Diğer ülkelerdeki metropollerde olduğu gibi araç ve yolculuk paylaşımına yönelik yeni taşımacılık belgeleri ve lisanslarıyla Türkiye’de de vatandaşlara farklı ulaşım seçenekleri sunulmalı.”
'Bakanlık ile görüşüyoruz'
Araç paylaşımının dünya genelindeki metropollerde şehiriçi trafiğini ve yakıt tüketimine bağlı çevre kirliliğini azalttığına değinen Bahadırlı, “Bugün İstanbul trafiğindeki en büyük sorunlardan biri, özellikle yoğun saatlerde araçların içinde tek kişinin olması. Bireysel araç kullanımın bu kadar çok olmasının sebebi de insanların farklı alternatif ulaşım seçeneklerine sahip olmaması” dedi. Uber XL ve Uber Taksi’nin ardından aynı yöne giden yolcuları tek araçta eşleştiren UberPOOL’u da Türkiye’de kullanıma sunmak için çalıştıklarını belirten Neyran Bahadırlı, şöyle konuştu: “Bu, dünyanın en yoğun trafiği olan şehirlerinden biri olan İstanbul için çok faydalı olabilecek bir sistem. Kendi aracınızı Uber’e kaydettirip, taşımacılık yapabiliyorsunuz. Bunun için gerekli lisans henüz Türkiye’de yok. Ama yakında olabilir. Bunun için Ulaştırma Bakanlığı başta olmak üzere Türkiye’deki yetkili mercilerle görüşüyoruz.”
Ankara ve İzmir sırada
"Yaz aylarında Bodrum ve Çeşme’de de hizmet veriyoruz. Bu yılki birinci önceliğimiz Ankara, İzmir ve Antalya’da da olmak... Yoldan çevirdiğiniz aracın sürücüsünün adını ve iletişim bilgilerini bilemiyorsunuz. Ama biz sürücülerin sabıka kaydına bile bakıyoruz. Yolculuk sonunda verilen puanlarla sürücüleri ölçüyoruz. Sürücü belli bir puanın altına düşürse, sistemden otomatik olarak çıkarıyoruz.”
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı