Ücretsiz Linux kampı yapılıyor

İnternet Teknolojileri Derneği (INETD) ve Linux Kullanıcıları Derneği (LKD) 23 Haziran- 8 Temmuz Tarihlerinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde ücretsiz Linux Kampı yapıyor.

Ücretsiz Linux kampı yapılıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 04.06.2012 - 09:59

2010 Yılında , Işık Üniversitesi Şile yerleşkesinde 10 günlük Linux Kampı, 2011 yılında   Düzce Üniversitesinde  Başlangıç ve İleri seviyede 15 günlük Linux Kampı yapılmıştı. Bu yıl ise Başlangıç ve İleri düzey Linux Sistem Yönetimi Yanında Libreofis+Masaüstü, Java ve PHP Kursları yapılacak. Kamp, öncelikli olarak  Üniversite mensuplarını, Kamu Bilgi işlem mensuplarını, LKD ve INETD  üyelerini hedeflese de, meraklı her  yurttaşa açıktır. Katılımcılar,  Abant İzzet Baysal Üniversitesi yerleşkesinde, yurtta kalıp, üniversite kafeteryasından yararlanacak ve kendi masraflarını çekecekler. Günlük masraf 30 TL'nin altında olacak.

Kurslar, esas olarak  yeni kurulan üniversiteler ve Kamu Kurumları düşünerek planlandı. Sistem  Yönetim Kurslarında, kursiyerlerin, bir üniversitenin, bir kurumun Bilişim ve İnternet hizmetlerini Linux ve Özgür yazılımlarla yapabilmesini hedefliyor. 

LibreOfis+Masaüstü kursunda ise masaüstü sistemlerin ve ofis yazılımların özgür yazılımlarla, ücretsiz hizmet vermesi hedefleniyor. Java ve PHP Kurslarında ise, kendi gereksinim duydukları yazılımları özgür yazılım araçlarını kullanarak, Java ve PHP ile geliştirilmesinin öğrenilmesi hedefleniyor. Linux ve  Özgür yazılımlar, tüm dünyaya yayılmış gönüllü 3 miyonu aşkın  uzmanın ürettiği, insanlığın  ortak mirası ürünlerdir. Bugün 320 bin civarında özgür yazılım, 300'den fazla Linux  dağıtımı var. Google, Yahoo, Amazon, Facebook, Twitter  gibi  devler esas olarak Linux ve özgür yazılımlarla çalışmakta. Avatar, Titanik gibi filmlerin  hazırlanması Linux ve özgür yazılımlarla olmakta. Yoğun bilimsel hesaplamalar, ağırlıklı olarak Linux bilgisayar kümelerinde  yapılmakta.

Üniversiteler, kamu kurumları, özgür yazılımları kullanarak, hiç para vermeden  tüm temel   bilişim işlerini  yapabilirler. Normal bir bilgisayarı,  yönlendirici,  ateş duvarı, haline getirebilir; uygun donanımla veritabanı sunucusu, e-posta sunucusu ve web sunucu olarak kullanabilir. Uygun sunucu ve uzmanlıklarla, hemen her kurumun temel hizmetlerini, tamamen özgür yazılımlarla karşılamak mümkündür. İyi bir bilişimci olmanın yolu da, bilgisayar ve yazılımlar için eşsiz bir deney ve araştırma ortamı sunaun özgür yazılımlar geçmektedir. Ücretsiz olan, Linux ve özgür yazılımlar, insana yatırımla kurum ve ülke ölçüsünde ciddi  tasarruf,  güvenlik, hız, tasasız işletim sağlarlar. Büyük üniversitelerimiz çoğunda, özgür yazılım ailesi önemli  görevleri yürütüyorlar. Özgür Yazılım ve Açık Kaynak felsefesi, Açık Erişim, Açık Ders Malzemesi, Açık Donanım, Açık Biyoloji, Açık Bilim, Açık Kitap ve 'Creative Commons' gibi yansımalarla, insanlığın beyinsel ürünlerin paylaşımı, yeniden üretimi, sinerji oluşturması, bir başka deyişle Bilgi Toplumu oluşumuna önemli katkı vermekte.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler