"Üçüncü çeyrekte küçülme olabilir"
Koç Holding CEO'su Bulgurlu, "Büyümedeki bu yavaşlamanın kalıcı olmaması için iç ve dış etkenlerin iyi analiz edilmesi, yapısal önlemleri içeren tedbirlerin bir an önce açıklanması gerekiyor. IMF ile Anlaşmanın sağlanması ile Türkiye ve özel sektörün kredibilitesi yükselecektir" dedi.
Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Dr. Bülent Bulgurlu, hükümetin tedbirler üzerinde yoğun bir şekilde çalıştığını, kısa bir süre içinde açıklama yapılmasını beklediklerini ifade ederek "Büyümedeki bu yavaşlamanın kalıcı olmaması için, iç ve dış etkenlerin iyi analiz edilmesi, yapısal önlemleri içeren tedbirlerin bir an önce açıklanması gerekiyor" dedi.
Bulgurlu, krizin dünya ve Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Dünya ve Türkiye ekonomisinin zor bir dönemden geçtiğini ve dünyanın son 100 yılın en derin krizlerinden birisini yaşadığını anlatan Bulgurlu, küresel bazda açıklanan paketler, alınan tedbirlere karşın, güven ortamının oluşturulamadığını kaydetti.
Tüketici güven endekslerinin düşmeye devam ettiğine dikkati çeken Bulgurlu, Türkiye'de 2007 yılında hissedilmeye başlayan yavaşlamanın bu yıl kendini tam olarak gösterdiğini, 2008'in ikinci çeyreğinde ekonominin sadece yüzde 1,9 büyüdüğünü, henüz 3. çeyreğin açıklanmadığını, beklentilerin üçüncü çeyrekte büyüme olmayacağı, hatta küçülme olabileceği yönünde olduğunu dile getirdi.
Büyümedeki bu yavaşlamanın kalıcı olmaması için iç ve dış etkenlerin iyi analiz edilmesi, yapısal önlemleri içeren tedbirlerin bir an önce açıklanması gerektiğine işaret eden Bülent Bulgurlu, "Eminim ki Hükümetimiz tedbirler üzerinde yoğun bir şekilde çalışıyor. Kısa bir süre içinde açıklama yapılmasını bekliyoruz." dedi.
Bulgurlu, ilk 9 ay sonuçları, 4. çeyrek ve 2009 beklentilerine ilişkin olarak da değişim stratejisi ve risk yönetimi kapsamında aldıkları tedbirlerin neticesi olarak, "ilk 9 ayda elde ettikleri güçlü sonuçlar sayesinde önümüzdeki zor döneme", avanslı bir şekilde başladıklarını anlattı.
Bulgurlu, şöyle devam etti: "Ancak, 2008'in son çeyreği ve 2009 yılı sıkıntılı olacak. Kar ve büyüme elde etmek zorlaştı. Bugünkü öngörüler ile son çeyrekte ve önümüzdeki yıl bu yılın ilk 9 ayında elde ettiğimiz birikimlerimizin bir bölümünü kullanacağız. Bu dönemde, şirketlerimiz, verimliliklerini artırarak, kapasite kullanım oranlarını optimum seviyede tutmaya gayret edecekler. Bu doğrultuda azalan kapasite kullanımlarına paralel olarak işçilerimize tam ücretli ve kısmi ücretli izin kullandırıyor, vardiya sayılarını azaltıyoruz. Ancak, bugün gelinen noktada, talebin azalması böyle devam ederse, daha radikal tedbirler almamız söz konusu olabilir."
IMF
Koç Holding CEO'su Bulgurlu, IMF ile anlaşma konusundaki soruyu ise şöyle yanıtladı:
"IMF ile anlaşma konusunda birçok farklı görüş bulunuyor. Bence, burada IMF ile anlaşmanın ne anlama geldiğinin iyi anlatılması gerekiyor. Anlaşmanın iki anlamı bulunuyor: İlk anlamı, finansal destek alınması... Asıl önemli olan anlamı ise IMF'nin dünya finans piyasalarında yabancı yatırımcılar için halen devam eden akreditasyon ve referans rolüdür. Anlaşmanın sağlanması ile Türkiye ve özel sektörün kredibilitesi yükselecektir. Böylece kredi yenilemeleri ve ilave kredi bulmaları daha kolay olacaktır.
Türkiye'nin ve özel sektörün 2009'da yapacağı kredi yenilemelerini ve yabancı yatırımcı ihtiyacımızı göz önünde bulundurduğunuzda, IMF ile yapılması muhtemel anlaşmanın önemi ortaya çıkmaktadır."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Edirne'de korkunç kaza