Ukrayna da kesintiyi kabullenmedi

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky, Ukranya'nın Rusya ile doğalgaz tedariği konusunda en yakın zamanda görüşmelerini yenilemeyi ümit ettiklerini bildirdi. Korsunsky, gaz sıkıntısının Rusya'nın söylediğinin aksine kendilerinden kaynaklanmadığını iddia etti.

Yayınlanma: 06.01.2009 - 12:43
Abone Ol google-news

Rusya'nın batı hattından gelen gazı bugün kesmesinin ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bakanlık bürokratları, BOTAŞ yetkilileri Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Sergei Korsunsky ile bir araya gelerek bir süre görüştü.

Korsunsky, görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki gaz anlaşmazlığından Türkiye'nin etkilenmesinden büyük üzüntü duyduklarını ifade etti.

''Türkiye'de şu an mevcut durum, bizim yüzümüzden ortaya çıkan bir durum değil'' diyen Korsunsky, bu konuda ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna'nın milli gaz şirketi Naftogaz'ın da Gazprom'dan uyarı aldığını ifade eden Korsunsky, bu uyarıda Gazprom ile Ukrayna arasındaki görüşmelerin yenilenmesine kadar gaz verilmeyeceğini, gazın kesileceğinin ifade edildiğini kaydetti.

Ukrayna'ya gazın girişinde bulunan 4 istasyondan sadece birinin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Korsunsky, bunun sonucu olarak Polonya, Macaristan ve diğer ülkelerde de gaz basıncının düştüğünü söyledi.


"Gazı Rusya mı kesti, Ukrayna çektiği için mi kesildi?"

Türkiye'ye batı hattından gelen gazın Rusya tarafından mı, yoksa Ukrayna gaz çektiği için mi kesildiğinin sorulması üzerine de Korsunsky, gaz olmadığı için kesinti olduğunu, Ukranya'nın mevcut durumda kendi kaynakları, depolarındaki gazı kullandığını söyledi.

Bir gazetecinin ''Gazprom'un bugün bir açıklama yaparak Ukrayna'nın kendi iradesiyle üç hattı kestiğini açıkladı, bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?'' şeklindeki soru üzerine şunları kaydetti:
''Gazprom bu bilgiyi verirken, Ukrayna'nın bu hareketinin bir açıklamasını yaptı mı? Ukrayna neden böyle bir şey yapar ki?. Bizim bir gaz taşıma sistemimiz var. Bu bize gelir getirmelidir. Biz bunu niye kapatalım. Şuanda ekonomik kriz nedeniyle Ukrayna zor durumda. Bu gelir Ukrayna için çok önemli.
Ukrayna'nın siyasi öncelikleri arasında AB ve NATO üyeliği bulunmaktadır. Dolayısıyla Ukrayna'nın en çok çalışmayı arzu ettiği ülkelerle böyle bir sorun yaşaması hangi mantıkla açıklanır. Ukrayna'yı suçlamanın mantığı nedir? Doğal gaz öyle bir madde ki, onu rafa koyamıyoruz.
Doğal gaz bizim batıdaki sınırımıza ulaşınca biz o istasyonu kapatamıyoruz. Transitin durdurulması sadece gazın olmamasıyla açıklanabilir.''

Büyükelçi, Gazprom'un bu açıklamasının doğru olup olmadığının sorulması üzerine de, söz konusu açıklamanın kesinlikle durumu yansıtmadığını söyledi.
 

"Ukrayna'nın stokları nisana kadar yeter"

Ülkesinin doğalgaz stoklarının ne kadar yeteceğine yönelik soru üzerine de Korsunsky, Nisan ayına kadar kendilerini idare edebilecek gaz stokları bulunduğunu söyledi.

Ukrayna'nın yer altı doğalgaz depolarında 30 milyar metreküplük kapasitede olduğuna dikkati çeken Korsunsky, ayrıca Rusya ile önceden doğalgaz kontratlarının bulunduğunu, ancak bu kontratlar çerçevesinde Ukrayna'nın kendi doğalgazını Avrupa'ya ihraç etme hakkının bulunmadığını kaydetti.

 

"Transit ücreti sistemin işlevselliği için yeterli değil"

Gaz transitinin çok önemli ve masraflı bir iş olduğunu söyleyen Büyükelçi,''bunun için gerekli desteğe ihtiyacımız var'' dedi. Bugüne kadar Gazprom'la yapılan anlaşma çerçevesinde her 100 kilometrede bin metreküp gaz için 1,6 dolar transit ücreti alındığını ifade eden Korsunsky, bu rakamın gaz taşımacılığı sisteminin işlevsel tutulması için yeterli olmadığını kaydetti.

Rusya ile görüşmelerde bu rakamın artırılmasını teklif ettiklerini anlatan Korsunsky, bu konunun çözüme kavuşturulamadığını, Naftogaz'ın büyük ölçüde kendi imkanlarıyla bu gazın transitini gerçekleştirdiğini söyledi. Korsunsky, ''bu, normal olmayan bir durum'' dedi.


Ukrayna görüşmelerin yenilenmesi teklifinde bulundu

Korsunsky, Ukrayna'nın Gazprom'a dün görüşmelerin yenilenmesi için mektup göndererek talepte bulunduğunu da bildirdi. Söz konusu anlaşmazlıkta bütün tarafların olumsuz etkilendiğine işaret eden Korsunsky, ''Bize göre bu durumdan kazanan yok. Hepimiz kaybediyoruz. Ortaklıklar arasındaki ilişkilerde baskı ve diktatörlük yöntem olarak kabul edilebilir değil'' dedi.

Büyükelçi, iki tarafın da siyasi irade göstererek bir çözüm için masa etrafında oturması gerektiğini vurguladı. İki tarafın ne zaman masaya oturacağına ilişkin soru üzerine de Korsunsky,mektupta önerilen tarihin ''hemen'' olduğunu ifade etti.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler