Ukraynalı yönetmen Loznitsa İstanbul'daydı

Ünlü belgesel yönetmeni Sergei Loznitsa ilk uzun metrajlı filmi "Mutluluğum" la bu yıl festivale davet edildi. Loznitsa filmin önceki gün Fitaş'taki gösteriminin ardından Azize Tan'la birlikte izleyicinin karşısına çıktı.

Yayınlanma: 11.04.2011 - 20:34
Abone Ol google-news

Üç uzun sekiz kısa metrajlı belgesel çeken Ukraynalı yönetmen, Mutluluğum'da sinemanın geleneksel anlatı yapısıyla oynayarak, günümüz Rusya’sının acımasız bir portresini cesur ve güçlü kendine has bir sinema diliyle çiziyor. Loznitsa, dört kişinin öldürmesiyle noktalanan filmde asıl sorgulanması gerekenin öldürenin akli dengesi değil saldırganlığın nedenleri olduğunun altını çizdi.

Loznitsa; "Belgesel filmler sırasında Rusya'da başıma gelenlere dayanarak bu filmi çektim. Gördükleriniz Rusya'da herkesin başına gelebilir. Aslında çıkış noktam, 20 yüzyılın Rus yazarlarının bazıları toplumda bir "Mutluluk Mekanizması" yaratma fikri oldu. Bu fikir başından beri yanlıştı. Gerçeğe dayalı bir film olan Mutluluğum adını da bu fikri eleştirmemden alıyor ve bu fikrin doğru olmadığını gösteriyor." diyerek filmin ortaya çıkıp nedenlerini ortaya koydu.

Yönetmen, 1 Nisan'da Rusya'da vizyona girecek olan "Mutluluğum" filmi  yurtdışındaki festivallerde gösterildiğinden beri kamuoyunun yarısı tarafından Rusya ve polis düşmanlığıyla suçlandığını, yarısı tarafından da hakikati gösterdiği için kutlandığını belirtiyor.

Bu filmiyle yönetmen ülkesi özelinden yola çıkarak dünya genelinde halkta ve güvenlik güçlerinde gördüğü saldırganlığı açıkca sorguluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler