Ukrayna'ya 'rica' ile kaçakçılık turizmi!

Türkiye'de satışı yasak olan elektronik sigaraya takılan küçük sigara kapsülleri Ukrayna'dan ülkeye ilginç bir yolla sokuluyor. Kiev'deki bazı yolcular Türkiye'ye seyahat eden yolcuları havalimanı girişinde karşılayıp 'rica ederek' kapsül sigaraların Türkiye'deki kişilere ulaşmasını sağlıyor.

Yayınlanma: 20.02.2018 - 07:40
Abone Ol google-news

Türkiye ve Ukrayna vatandaşları 1 Haziran 2017’den bu yana yalnızca kimlik kartıyla iki ülke arasında karşılıklı seyahat edebiliyor. Pasaportsuz seyahat anlaşmasının ardından iki ülke arasında yolculuk yapanların sayısı da arttı.

GAzeteduvar'dan Serkan alan'In haberine göre, Türkiye’ye sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasak olan elektronik sigarada kullanılan kapsül sigaraların Ukrayna’daki fiyatı yaklaşık 4 Türk Lirası. Türkiye’de 18-20 Türk Lirası arasında satılan çeşitli markalardaki sigaraların ülkeye sokulma yöntemi ise oldukça ilginç.

KAPSÜL SİGARALAR YOLCULARA EMANET!

Kiev Zhulyany Havalimanı’ndan Ankara’ya seyahat eden yolcuları güvenlik görevlilerinden önce Ukrayna’da yaşayan bazı kişiler karşılıyor. Türkiye’ye seyahat eden yolcuların yanına gelerek, “Bir şey rica edebilir miyim” diyen bu kişiler, yolculara elektronik sigarada kullanılan kapsül sigaraları Türkiye’ye götürüp havalimanındaki kişilere teslim edip edemeyeceğini soruyor. “Evet” cevabının ardından karşılıklı telefon numaraları alınarak sigaralar yolculara emanet ediliyor.

 10 KARTON’DA BİN 400 TL KÂR

 Bugüne dek Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmedi ve ruhsatlandırılmadı. Kişisel kullanım amacıyla yurt dışından getirilen kapsül sigaralar için ticari faaliyet içermediği taktirde herhangi bir cezai işlem yapılmıyor. Ukrayna’da çoğu yerde ulaşılabilen ve fiyatı 4 TL olan kapsül sigaraların Türkiye’ye sokulmasının ardından elde edilen kâr oranı ise oldukça fahiş. Ukrayna’dan yolcular aracılığıyla ülkeye sokulan sigara, Türkiye’de yasa dışı tezgahlarda paket başı 18 TL’ye satılıyor. Havalimanından ‘rica yoluyla’ ülkeye sokulan sigaranın 10’lu paketten oluşan bir kartonu başına 140 TL kâr elde edilebiliyor. Küçük bir kutuda yer alan ve hiç yer kaplamayan kapsül sigaralardan ortalama bir yolcuya 10 karton emanet edildiği düşünüldüğünde, bir yolcu aracılığıyla bin 400 TL’ye varan kâr elde edilebiliyor.

UKRAYNA’DA KARABORSA!

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de, elektronik sigarada kullanılan kapsül sigaraları bulup satın almak ise neredeyse imkansız. Kiev sokaklarında her köşe başında resmi satış belgesi olan büfelerde satılan elektronik sigara bulunup bulunmadığı sorusu hemen her zaman “hayır” cevabıyla karşılık buluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler