Umut yeni ‘el kapıları’nda
Yönetim danışmanlığı şirketlerinden The Boston Consulting Group tarafından hazırlanan rapora göre, dünya genelinde 2020-2030 arasında iş gücü kıtlığı yaşanacak. Yaklaşık 50 yıl önce iş bulamadığı evlatlarını ’acı vatan’lara gönderen Türkiye için, küresel işgücü arz fazlası yeni umut kapısı olacak.
Türkiye’de yapısal bir krize dönüşen işsizliğe çare olarak yine el kapıları görünüyor. Yaklaşık 50 yıl önce işbulamadığı evlatlarını “acı vatan”lara gönderen Türkiye için, küresel işgücü arz fazlası yeni umut kapısı olacak. Ancak iş bu kez daha zor. Zira işi ancak el kapılarında bulacak işsizlerin gerekli eğitimleri de almış olmaları da şart.
Dünya genelinde 2020-2030 yılları arasında ülkelerin iş gücü verimliliği ve gayrisafi yurtiçi hasıla büyüme oranlarına göre değişen şiddette iş gücü kıtlığı yaşanacak ve özellikle Almanya, İspanya, Rusya, Japonya gibi önemli gelişmiş ekonomilerde iş gücündeki daralma hızlanacak. Aynı dönemde, aksi bir tablo ile iş gücü fazlası vermeye devam edecek olan Türkiye için bu durum bir fırsat oluşturuyor.
Dünyanın önde gelen yönetim danışmanlığı şirketlerinden The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan “Yaklaşan Küresel Yetenek Krizi” raporuna göre dünya genelinde 2020-2030 yılları arasında iş gücü kıtlığı yaşanacak. Yapılan araştırmada, Türkiye’nin de dahil olduğu ve G20 ülkelerini kapsayan 25 ülke ekonomisi incelenerek iş gücü arz-talep dengesinin sağlanmasının oldukça güç olacağı vurgulanıyor.
2012’de 27 milyon çalışanı olan Türkiye’de küresel darboğazın aksi bir tablo ortaya çıkacak. BCG analizine göre 2012-2020 arasında ortalama iş gücü arz büyüklüğü yüzde 1.39 yıllık bileşik büyüme oranı ile birçok Avrupa ülkesine göre çok daha hızlı büyüyecek.
Türkiye’nin 2020-2030 arasında ülke nüfusunun yaşlanması ve doğurganlık oranının kısmen azalmasına rağmen iş gücü arzının talebinden fazla olacağını belirten BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan “Türkiye için, oluşacak iş gücü fazlalığını avantaja çevirmek mümkün. Öncelikle eğitim alanında yapılacak reformlarla ihtiyaca yönelik çalışan yetiştirilmesi, daha verimli iş gücü yönetimi sağlayacaktır. Küresel koşullar da göz önüne alındığında, çevre ülkelerdeki iş gücü eksikliğini doğru yurtdışı ilişkileri ile Türkiye çözebilir ve sorun yaşayan ülkelere çalışan ihracatı sağlanabilir” dedi.
BCG’ye göre Almanya’da 2020’ye kadar 2.4 milyon, 2030’a kadar da 10 milyon çalışan açığı olacak. BRIC ülkelerinden Brezilya, 2020’ye kadar 8.5 milyon, 2030’a kadar da 40.9 milyon çalışan açığı yaşayacak. Benzer şekilde Çin 2030 sonunda 24.5 milyon çalışan açığı ile karşı karşıya kalacak.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Ayşenur Arslan’ın Colani ile ilişkisi
- Hatay’da yaşayan Alevi yurttaşlar kaygılı
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Türkiye'den Şam Büyükelçiliği'ne atama!