Üniversitede baz istasyonu protestosu

Akdeniz Üniversitesi yerleşkesinde beş noktaya kurulan baz istasyonları, öğretim elemanları, öğrenciler ,personel ve sivil toplum örgütü temsilcileri tarafından protesto edildi.

Yayınlanma: 17.09.2009 - 13:15
Abone Ol google-news

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı ve Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, Tıp fakültesi hastanesinin önündeki eylem sırasında yaptığı konuşmada, baz istasyonlarının tüm uyarılarına rağmen kurulduğunu söyledi.

Dedeoğlu, AÜ Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Abdullah Erdoğan'ın, geçen hafta konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenlediğini hatırlatarak, ''Başhekim, 'baz istasyonlarının zararı yok' demiş. Bunu söylemeye yetkisi yok. Başhekim, bir cerrahtır. Baz istasyonları cerrahinin işi değildir'' diye konuştu.

Başhekim Erdoğan'ın basın açıklaması yaparken yanında bir de mühendisin bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Dedeoğlu, baz istasyonlarının mühendislik biliminin de işi olmadığını iddia etti.

Necati Dedeoğlu, AÜ'de, 28 Mayıs'ta düzenlenen baz istasyonlarıyla ilgili çalıştayda bildiri sunan İstanbul Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Şeker'in, baz istasyonlarının okul bahçeleri, hastaneler, kreşler, parklar gibi toplu yaşam alanlarına kurulmalarının kesinlikle önerilmediğini belirttiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Dedeoğlu, çalıştayın sonuç bildirgesinde ise ''Bu konuda sakıncasızlık ilkesi dikkate alınmalıdır. Yani insan sağlığına yönelik risklerin varlığı ya da boyutu hakkında bilimsel şüphe varsa, karar vericiler durumun tam olarak gerçekleşmesini ya da ciddileşmesini beklemeden gerekli önlemleri almalıdır'' denildiğini kaydetti.

Çalıştaya rağmen, AÜ yerleşkesine baz istasyonu kurulmasına anlam veremediklerini belirten Dedeoğlu, Başhekim Erdoğan'ın baz istasyonlarının tehlike yaratmadığı yolundaki sözlerini, ''Madem sakıncası yok, niye gizliyorsunuz'' diye eleştirdi.

1 milyon dolar ödenmiş

Dedeoğlu, üniversite yerleşkesindeki baz istasyonlarının üstlerinin kule ile kamufle edildiğini de savundu. Erdoğan'ın binalara 200 metre uzaklıktaki bir baz istasyonunu örnek gösterdiğine de değinerek, ''Yasa, bu uzaklığın 300 metre olması gerektiğini söylüyor. Bir baz istasyonu hastaneye 65 metre mesafede. Başhekim, 200 metredekini söylüyor da 65 metre uzaklıktakini niye söylemiyor?'' dedi.

Dedeoğlu, ''Sağlığımız parayla satılamaz'' sloganı üzerine de ''Bu slogan boşa değil. Bizim aldığımız istihbarata göre GSM şirketleri tarafından AÜ'ye 1 milyon dolar ödenmiş'' iddiasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler