Urla villalarında 'kaçak' itirafı
Aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a armağan edildiği ileri sürülen yapıların da bulunduğu villaları yıkmadığı için sahiplerine 70 bin lira para cezası kesildi. Tebligatla, yapılarının kaçak olduğunu 'resmen' öğrenen villa sahipleri, itiraz için mahkemenin yolunu tuttu.
Urla villalarının sahipleri, yapılarının “kaçak” olduğunu “resmen” öğrendi. Urla Belediyesi, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a armağan edildiği ileri sürülen yapıların da bulunduğu villaları yıkmadığı için sahiplerine 70 bin lira para cezası kesti. Tebligatı alan villa sahipleri, cezanın iptali için idare mahkemesine başvurdu.
Villaların kaçak konumuna kılıf bulmak için yapılan SİT değişikliğine karşı açılan dava İzmir 2. İdare Mahkemesi’nde devam ediyor. Son duruşmada, dava kapsamında Hacılar Koyu’na mahkeme keşfi için gidildiğinde “özel mülkiyete tecavüz” suçlamasıyla janrdarma tarafından alıkonan avukatlardan Arif Ali Cangı, “Bu madde Türkiye Cumhuriyeti yasalarında yok, Amerikan yasalarında var. Bize yapılan gözaltı işlemi, bu koyda hukukun olmadığının göstergesidir” dedi. Bunun üzerine, villa sahiplerini temsilen davaya müdahil olan Oğuzhan Boyacı’nın avukatı, bölgede hukukun işlediğini anlatmak isterken “Daha geçen gün Urla Belediyesi’nden 70 bin lira para cezası müvekkillerimize tebliğ edildi. Bunun iptali için mahkemenizde dava açtık” dedi.
Cangı, mahkemeye verilen bilginin yapıların halen kaçak olduğunun itirafı olduğunu kaydetti. Cangı, “Urla Belediyesi’nin ceza tebligatıyla villa sahipleri, bugüne kadarki mahkeme kararlarından öğrenmediyse, villalarının kaçak olduğunu resmen öğrenmiş oldu. Tüm yasa, mevzuat ve SİT derecesi değişikliklerine rağmen binalar henüz ruhsata bağlanamadığı için ve yıkım yapılmadığı için belediyenin para cezası kestiği anlaşılıyor. Zaten kaçak villalara karşı açılan davanın özü, koydaki kaçak yapılara verilen yıkım kararına kılıf bulma çabasına karşıdır. Tebligat ve ceza, bölgede yasadışılığın halen devam ettiğinin belgesidir” diye konuştu.
Davanın takipçisi çevreci avukatlardan Şehrazat Mercan da “Bu yapıların kaçak olduğu, zaten mahkeme kararıyla tespit edilmiş durumda. Bu kadar belge varkan, yıkmak bir yana, mevcut kaçak duruma yasal kılıf bulmaya çalışıyorlar. Neyi değiştirirlerse değiştirsinler, bu yapıların kaçak olduğunu ortadan kaldırmaz” dedi.
KILIF BÜROKRASİSİ
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmasının çevre ve imar ayağını oluşturan Urla villalarına İzmir 4. İdare Mahkemesi kaçak olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verdi. Kapatılan İzmir İl Özel İdaresi de bu işlemin uygulanması için ayrıca karar alarak bütçe ayırdı. Yıkım için Urla Kaymakamlığı’na kaynak aktarıldığında “bürokrasi” devreye girdi. Kaymakamlık yıkımı gerçekleştirmedi. Bu arada villaların yapıldığı koyun SİT derecesi düşürülerek, kaçak yapılara yasal kılıf uydurulmaya çalışıldı. Ancak SİT değişikliğine karşı villaların bulunduğu yöre halkı ve çevreci avukatlar dava açtı. İzmir 2. İdare Mahkemesi, değişikliğin yürütmesini durdurdu ve yıkımın önünü açtı. Ancak İzmir Bölge İdare Mahkemesi, “adli tatilde” aldığı kararla yürütmeyi durdurmayı kaldırdı. Dava, şimdi yeniden “esastan” görülüyor.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum