'Üyelik için 2013 yılında olgunlaşmış olacağız'

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, İsveç parlamentosunun, 1915 olaylarıyla ilgili olarak kabul ettiği tasarıyla "sahte gerçeklere dayanan tezlerin kölesi olduğunu" söyledi.

'Üyelik için 2013 yılında olgunlaşmış olacağız'
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2010 - 13:48

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Alman "Der Spiegel" dergisinde yayımlanan röportajında, Ermeni tasarısıyla ilgili bir soruya karşılık, bu konuda aslında ABD'de Türkiye'nin başarılı olduğunu, Ermeni lobisinin etkisi altında bulunan Californialı bir milletvekilinin tüm çabalarına rağmen tasarının sadece tek bir oy farkla Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinden geçtiğini belirterek, "İsveç, verdiği kararla sahta gerçeklere dayanan tezlerin kölesi oldu" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un, tasarının Amerikan Kongresi'nde de ele alınmaması gerektiğini söylediğini, Fransa'da da 2006 yılında 1915 olaylarıyla ilgili olarak çıkartılan yasadan sonra Fransız savaş uçaklarına Türkiye hava sahasını kullanmalarının yasaklandığını hatırlatan Bağış, "Bu konuda çok hassasız" dedi.

ABD'nin bu konuda yasa çıkarması durumunda Türkiye'nin neler yapabileceğinin sorulmasına karşılık da Bağış, "Bunu okurlarınızın hayal gücüne bırakıyorum. Size sadece, Amerikalıların Irak'a yönelik ikmal faaliyetlerinin büyük kısmını İncirlik üssünden yaptığını hatırlatmama izin verin" diye konuştu. Türkiye'nin Ermeni iddialarını tanımamakta neden bu kadar ısrar ettiğinin sorulması üzerine de Bağış, bu konuda politikacıların değil, tarihçilerin karar vermesi gerektiğini belirterek, bu nedenle Türk ve Ermeni tarihçilerden oluşturulacak bir komisyonun karar vermesi için öneride bulunduklarını, ancak şu ana kadar bu konuda başarılı olamadıklarını söyledi.

Bağış, o dönemlerde Osmanlı İmparatorluğunun Almanlara danışmadan hiçbir şey yapmamış olduğuna da işaret ederek, Ermenilerin zor günler geçirdiğini inkar etmediğini, ancak yaklaşık 600 bin Ermeni hayatını kaybederken, öte yandan Türkiye'de o dönemde hüküm süren iç savaş nedeniyle 2 milyon Türk'ün ve Kürt'ün öldüğünü kaydetti. Türkiye'de yasa dışı olarak yaşayan yaklaşık 100 bin Ermeninin bulunduğuna da dikkati çeken Bağış, bunun da halklar arasında bir birine karşı bir nefretin olmadığını gösterdiğini, Türkiye ve Ermenistan arasındaki yakınlaşmanın şu sıralar durma aşamasına gelmiş olmasının da kendi hataları olmadığını, tüm girişimlerinin karşı taraftan bloke edilmesinin kendilerini şüpheye düşürdüğünü, Türkiye'nin Ermenistan dahil tüm komşularıyla iyi geçinmek istediğini söyledi. "Siz artık sadece darbecileri değil, hükümeti eleştirenleri de tutuklattırıyorsunuz" yorumu yapılması üzerine ise Bağış, bazı kişilerin hükümete karşı darbe planlamakla suçlandığı Ergenekon davasının yargıyı ilgilendirdiğini, son AB İlerleme Raporunda da bu davanın, Türkiye'nin daha da demokratikleşmesi yönünde bir fırsat olarak değerlendirildiğini ifade etti.
 

Türkiye'nin AB üyeliği

Bakan Bağış, Türk hükümetinin artık AB'den vazgeçip geçmediği sorusuna karşılık da, "Hiçbir şekilde vazgeçmedi. Hükümetim şu an, hiç olmadığı kadar reform süreci için çaba harcıyor. Üyelik için 2013 yılında olgunlaşmış olacağız" dedi. Türkiye'de halkın yüzde 60'ının AB'ye üye olmak istediğini, ancak yüzde 40'ının AB'nin Türkiye'yi almaya hazır olmadığına inandığını belirten Bağış, AB ülkelerinde ise halkın yüzde 40'ının Türkiye'nin AB üyeliğinden yana olduğunu, ayrıca yüzde 60'ının Türkiye'nin gelecekte AB üyesi olacağına inandığını söyledi.

Bağış, Türkiye'nin de geçmişte hatalar yaptığını ve ülkede 1959 yılından beri yapılan 3 darbe sırasında hiçbir vizyon geliştirilmediğini ifade eden Bağış, AKP'nin ise Türkiye'nin AB üyesi olabilmesi için 2002 ve 2004 yılları arasında gerekli reformları yaptığını kaydetti. AB ülkelerinin gelecekte üyelik için Türk kamuoyunu ikna etmeye çalışacağını savunan Bağış, Avrupa ülkelerinin aksi takdirde gelecekte enerji, ayrıca ekonomik ve demografik sorunlarını da çözemeyeceğini, Türkiye'nin genç nüfusuyla gelecekte AB ülkelerinin istihdam piyasalarındaki eksikliği gidereceğini belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'ye de Türkiye ile AB müzakerelerinin sürdürülmesinden yana görüş belirttiği için müteşekkir olduğunu ifade eden Bağış, "Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'ye gelince, kendisi korkunç ve aşağılayıcı söz olan 'imtiyazlı ortaklığı' kullandı" diye konuştu. Türkiye'nin tam üyelik dışında başka hiçbir seçeneği kabul etmeyeceğini tekrarlayan Bağış, 2000 yılından bu yana sürekli bir şekilde Batıya yöneldiklerini, ancak Türkiye'nin tüm kıtalara bir köprü oluşturduğunu söyledi.

Bağış ayrıca, Türkiye'nin daha tutucu bir ülke haline geldiği şeklinde görüşler bulunduğunun ve Devlet Bakanı Aliye Kavaf'ın eşcinselliği bir hastalık olarak değerlendirdiğinin hatırlatılması üzerine, bu konuda Kavaf ile aynı görüşte olmadığını belirterek, "Türkiye'nin daha tutucu hale geldiğini düşünmüyorum. Sadece günümüzde muhafazakarlar daha fazla görünür hale gelmeye başladı" dedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler