"Üyelik sürecinin durma noktasına gelmesinden korkuluyor"

Financial Times gazetesi, AP seçim kampanyasında Türkiye'ye yönelik ağır eleştirilerin Türkiye'de kaygı ve rahatsızlık yarattığını belirterek, "Ankara'daki diplomatlar, şimdiden Avrupa Birliği üyeliği yönündeki ilerlemenin gıcırdayarak durmasından endişe duyuyorlar" dedi.

Yayınlanma: 05.06.2009 - 09:09
Abone Ol google-news

AP seçim kampanyasında Türkiye'ye yönelik ağır eleştirilerin Türkiye'de kaygı ve rahatsızlık yarattığı belirtilirken müzakere sürecinin çıkmaza girmesi korkularına dikkat çekiliyor. Financial Times gazetesi, "Ankara'daki diplomatlar, şimdiden Avrupa Birliği üyeliği yönündeki ilerlemenin gıcırdayarak durmasından endişe duyuyorlar" diye yazdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin "imtiyazlı ortaklık" ısrarından Hollanda, Avusturya ve Bulgaristan'daki aşırı sağ partilerin milliyetçi söylemine kadar herhangi bir eleştirinin, Türk medyasınca Türkiye'nin 50 yıllık AB üyeliği çabaları için yeni bir ret olarak yorumlandığını kaydeden gazete, haberinde şöyle devam etti:
"Ancak en büyük sorunu, Türkiye'nin uzun vadeli üyelik şansına ilişkin kuşkuların, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AKP), müzakereleri ilerletecek gerekli reformları geçirmek amacıyla siyasi risk alması için teşvik edici olmaması oluşturuyor."
 

"Tek başlık açılırsa Türkiye şanslı sayılacak"

2005 yılının sonundan bu yana Türkiye'nin genel olarak her dönem başkanlığında iki başlık açtığını belirten gazete "Ancak şimdi, Çek Başkanlığı sona ermeden tek bir başlık - vergilendirme - açabilirse şanslı sayılacak. Sendikalar ile ilgili yasanın geçememesi, yetkililerin planlarının aksine sosyal politika ve istihdam ile ilgili müzakerelere başlanmayacağı anlamına geliyor" diye yazdı.

Gazete şöyle devam etti:
"Fransızların ve Kıbrıslıların (Rumların) itirazları nedeniyle birçok başlığı durduğu için, Kıbrıs'taki görüşmelerde sağlanabilecek bir hamle Türkiye'yi, limanlarını Rumlara açmaya yönlendirmese, her türlü ilerleme görüntüsü gelecek yıl durabilir."

Gazeteye konuşan, Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Cengiz Aktar'ın da "Eğer sürecin, bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında doğal nedenlerden ölmesini istemiyorsak taze kana ihtiyacımız var" derken hükümetin harekete geçmesi gereğini de vurguladı.

"AB'nin müzakereleri tamamen askıya asması beklenmiyor"

Buna karşın FT, "Ancak Avrupa yanlısı bir AKP milletvekili, son bir yılda fazla bir şey yapılmadığını ve AB'nin, Türkiye'deki ilerlemeyi yeniden değerlendirmesinden önce reformların parlamentodan geçmesi için pek zaman kalmadığını kabul ediyor" diye yazdı. Gazete şu görüşleri dile getirdi:
"Yıl sonunda yapılacak ve aynı zamanda Türkiye'nin Rum gemilerini kabul etme taahhüdünün de değerlendirileceği gözden geçirmenin, devlet üyelerini, müzakereleri tamamen askıya almalarına yol açması beklenmiyor. Ancak Türkiye'nin katılım hedefini destekleyen Avrupalı diplomatlar, yeni ertelemeler olasılığından kaygı duyduklarını söylüyorlar."
 

"Durgunluk, adaylığı yavaş bir ölüm sarmalına sokabilir"

FT'ye konuşan Eurasia Group'tan Wolfango Piccoli de "Stagnasyon, karşılıklı yabancılaşmayı daha da körükleyebilir ve bu, Ankara'nın adaylığını yavaş bir ölüm sarmalına sokabilir" uyarısını yaptı.

İngiliz gazetesi, Almanya'da eylülde yapılacak seçimlerin de kaygı yarattığını belirtirken, "Angela Merkel, son dönemde Türkiye'nin üyelik hedefine ilişkin tonunu yumuşatmış ise de, SPD koalisyon ortakları olmadan hükümet oluşturabilirse seçim sonrası Ankara, en güçlü Alman destekçilerini kaybeder" görüşünü de dile getirdi.

Türkiye'nin karşılaştığı engeller dikkat alınırsa Avrupa Komisyonu'nun Ankara Temsilcisi Büyükelçi Marc Pieri'nin hayranlık yaratacak kadar iyimser olduğunu belirten gazete, Pieri'nin İngiltere, İspanya ve Bulgaristan'ı örnek göstererek katılım müzakereleri sürecinde hayal kırıklarının olduğunu ancak sonunda üyeliğin gerçekleştiğini söylediğine dikkat çekti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler