Uygunsuz davrananlar tutuklanacak
Rehberler için artık öncelik turist memnuniyeti olacak. Rehbere yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunan, tur esnasında grubunun başında bulunmayan veya aynı anda birden fazla gruba rehberlik yapma sorumluluğunu üstlenen rehberlere artık uyarma cezası verilecek. Fiilen 20 yıl rehberlik yapanlara verilen rehberlik onur kartı ise uygulamadan kaldırıldı.
Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Rehber adaylarında aranacak özellikleri belirleyen Yönetmelikte, "sabıka kaydının olmaması" şartı aranıyordu.
Yapılan değişiklikle, taksirli suçlar ile kısa süreli hapis cezasına seçenek yaptırımlara çevrilmiş ya da 6 aydan fazla hapis cezası almış veya affa uğramış olsalar bile devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan, kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmak suçlarından hüküm giymeyenler başvuruda bulunabilecek. Ancak turist rehberlerinin bu suçlardan hüküm giymesi durumunda vize işlemleri yapılmayacak.
Değişikliğe göre profesyonel turist rehberleri, her yıl konuları, Bakanlık tarafından belirlenen ve biri zorunlu olmak üzere en az üç konuda hizmet içi eğitim seminerine katılacak. Yapılan değişiklikle, rehberlerin yurtdışında sürdürülen eğitime öğrenci değişim programları da dahil edildi.
Kamu kurum ve kuruluşları niteliğindeki mesleki kuruluşlarca yurt dışında görevlendirildikleri için hizmet içi eğitim seminerine katılamayan rehberler, mazeretlerine ilişkin ilgili kuruluşlardan veya noterden tasdikli tercüme edilmiş belgeleri ile durumlarını bildirecekler. Yönetmelikte yapılan değişiklikle devlet memurluğundan ilişiğini keserek rehberlik yapanlara mesleğe dönüş yolu da açıldı. Buna göre memurların yeniden mesleğe dönebilmeleri için memuriyetten ilişkilerini kestikleri tarihten itibaren 2 yıl içerisinde bakanlığa müracaat etmeleri gerekiyor. Daha önce fiilen 20 yıl rehberlik yapanlara verilen rehberlik onur kartı yapılan değişiklikle uygulamadan kaldırıldı.
Yönetmeliğe eklenen geçici madde ile bu maddenin yayımlandığı tarihten önce yürürlükten kaldırılan 38. madde kapsamında fiilen 20 yılını dolduran rehberlerin durumları müracaatları ve belirlenen belgeleri ibraz etmeleri halinde bakanlıkça değerlendirilecek. Daha önceleri yılda iki defa belirlenen rehber taban ücretleri yapılan değişikliğin ardından ilgili meslek kuruluşlarının yazılı görüşleri alınarak yılda bir kez bakanlık tarafından belirlenecek.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık