Uyum Yasası Meclis'te
Uyum Yasası Meclis'te. 26 maddelik Anayasa değişikliğinin referandumda kabulünün ardından ilk uyum yasası TBMM'ye sunuldu.
Anayasa değişikliğinin referandumda kabul edilmesinin ardından, Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK)'nin yapısını değiştiren ilk uyum yasa tasarısı Meclis'e sunuldu.
TBMM Başkanlığı'na sunulan 48 maddelik uyum yasasında ayrıca üç geçici madde de yer alıyor. Uyum Yasası Tasarıysıyla; HSYK'nin kuruluşu, teşkilatı, görev ve yetkileri ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen tasarıyla; HSYK 22 asıl, 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul, 3 daire halinde çalışacak. Kurulun Başkanı Adalet Bakanı olacak. Adalet Bakanlığı Müsteşarı kurulda tabii olarak yer alacak. Müsteşar bulunmadığı zaman kendisine vekalet eden kişi kurul toplantılarına katılacak.
HSYK, Adalet Bakanı, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Cumhurbaşkanınca seçilecek 4 asıl, Yargıtay'dan seçilecek 3 asıl ve 3 yedek, Danıştaydan seçilecek 2 asıl ve 2 yedek, Türkiye Adalet Akademisinden seçilecek 1 asıl ve 1 yedek, birinci sınıf olan adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 7 asıl ve 4 yedek ile birinci sınıf olan idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilecek 3 asıl ve 2 yedek üyeden oluşacak. HSYK, görevlerini yerine getirirken ve yetkilerini kullanırken bağımsız olacak, hiçbir organ, makam, merci veya kişi, Kurula emir ve talimat veremeyecek.
Kurul, mahkemelerin bağımsızlığı ile hakimlik ve savcılık teminatı esaslarını gözeterek adalet, tarafsızlık, doğruluk ve dürüstlük, tutarlılık, eşitlik, ehliyet ve liyakat ilkeleri çerçevesinde görev yapacak. Uyum yasası ile şu düzenlemeler öngörülüyor: "Kurul, Başkanlık, genel kurul, daireler ve birimlerinden oluşacak. Kurulun hizmet birimleri ise genel sekreterlik ve teftiş kurulundan oluşacak. Adalet Bakanlığı müsteşarı toplantılara katılmayacak ve dairelerin toplanması ve karar alınmasında etkili olmayacak.
Meslekten çıkarma cezası yargı yoluna açık olacak. HSYK başkanının tek başına yaptığı işlemler ve verdiği kararlar yargıya götürülecek. Hakimler ve savcılar yüksek kurulu idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzem kişisi olacak, bir bütçesi bulunacak. Kanunlarda açıkça bakanlığa verilenler dışındaki hakim ve savcıların tüm özlük işleri HSYK tarafından yerine getirilecek. Adalet Bakanı, olan başkan dairelerin çalışmalarına katılamayacak, sadece genel kurul toplantılarına girebilecek. Genel Kurul'da hakim ve savcılarla ilgili disiplin ve üyelerle ilgili suç ve disiplin işlerinin görüşüleceği toplantılara katılamayacak oy kullanamayacak. Teftiş kurulu başkanı ,teftiş kurulu başkan yardımcıları, kurul başmüfettişleri, kurul müfettişleri, genel sekreter yardımcıları, kurulda görev yapacak tetkik hakimleri genel kurul tarafından atanacak. Yönetmeliklere çıkarma ve genelge düzenleme yetkisi genel kurula ait olacak. Adalet bakanlığı müsteşarının toplantıya katılmaması dairelerin toplanmasına ve karar almasına engel olmayacak. Genel kurulun ve dairelerin meslekten çıkarma cezasına ilişkin kararlarına karşın yargı merciilerine başvurulabilecek..
Başkanın tek başına yaptığı işlemlere verdiği kararlara karşı,denetim,soruşturma izinleri, başkanın olur verme ya da vermeme şekline karşı yargı yoluna gidilebilecek. Daha önce yargı kararlarına yargı yolu kapalı olan kararlarda meslekten çıkarma cezalarına karşı yargı yolu açık ancak diğer kararlara karşı yargı yolu kapalı olacak. Daha önce etkin iç itiraz sistemi yokken yeni düzenlemede etkin iç itiraz sistemi getiriliyor. Kurulun genel sekreterlik ve teftiş kurul başkanlığı şeklinde hizmet birimleri olacak. Teftiş kurulu HSYK'ya bağlanacak, HSYK'nın, kendi sekreteryası hizmete girecek. Kurulun üst yöneticisi ,başkanvekili,harcama yetkilisi, genel sekreter, gerçekleştirme görevlisi genel sekreter tarafından belirlenecek. genel sekreter yardımcısı ihdas edilecek. Başkanın genel sekreterin atanması dışında atamalarda hiçbir yetkisi bulunmayacak. Genel sekreteri de genel kurulun teklif ettiği 3 aday arasından atayacak. Kurulun idari personelinin atama yetkisi başkanvekilinde olacak. Üyelerin hangi dairede görev yapacağı Genel Kurul tarafından seçimle belirlenecek. Genel Kurul gündemi başkan tarafından belirlenecek ancak,üyelerin talebi ve genel kurulun kararıyla her zaman gündemde değişikliğe gidilebilecek. Kurul üyelerinin kurul üyeliği görevleriyle ligili suç ve disiplin suçu işlemleri genel kurul tarafından yapılacak. Genel Kurulun ve dairelerin kararlarına karşı yeniden inceleme talebinde bulunulabilecek. Dairelerein yeniden inceleme kararına karşı genel kurula itiraz edilebilecek. Kurulun yüksek mahkemelerden gelen üyeleri görev süresi sona erdiğinde yüksek mahkeme üyeliğine doğrudan geri dönecek. Hakim-savcı kökenli üyelerin görev süresi sona erdiğinde bu kişiler yeni oluşacak kurul tarafından terfi ettikleri 3 ilden birisine uygun bir göreve atanacak. Diğer kamu görevlerinden gelen üyelerin süresi bittiğinde ise ilgili kurumları tarafından uygun göreve atanacaklar. Hakimlerin özlük dosyaları Adalet Bakanlığında değil kurulda tutulacak. Hakim ve savcıların özlük işleriyse artık sadece kurul tarafından yürütülecek."
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Serdar Ortaç: 'Ölmek istiyorum'
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- NATO Genel Sekreteri'nden tedirgin eden açıklama
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- İmamoğlu'ndan 'Suriyeliler' açıklaması
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- Edirne'de korkunç kaza