Uyurken niçin susamıyoruz?

Kanada'da gerçekleştirilen son bir araştırma, geceleri uyurken niçin susamadığımızı ve normalde niçin tuvalete kalkmadığımızı açıklıyor.

Uyurken niçin susamıyoruz?
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 12.03.2010 - 09:14

Buna göre iç saatimiz su ihtiyacından sorumlu hormonu çalıştırmakta. Beden, su ihtiyacını gece susuzluğu için rezerv yaratarak ve fazlalığı idrarla atarak ayarlamakta. Düşük sıvı seviyesinin belli başlı sinir hücresi grubu (osmosensörik nöronlar/osmosensory neurons) tarafından etkinleştirildiği zaten biliniyordu. Bunlar ise diğer bir grubu, kanda vasopresin salgılaması için uyarmakta. Vasopresin hormonu bedene sıvı depolama sinyali veriyor. Vasopresin hormonu uyku sırasında önemli ölçüde artarken, gündüz ritmini çalıştıran nöronların etkinliğini azaltmakta.

Montreal McGill Üniversitesi Sağlık Merkezi’nden Eric Trudel ve Charles Bourqe, Nature Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmalarıyla, düşük etkinliğin vasopresin salgısına neden olup olmadığını incelemişler. Bu amaçta fare nöronları elektriksel olarak uyarılmış ve hücreler arasındaki iletişim kaydedilmiş. Buna göre “saat nöronları” su ayarından sorumlu bir anahtar görevini görüyorlar. Nöronların etkinliği yüksekse vasopresin salgısı engellenmekte, etkinlik düştüğündeyse hormon sargılanıyor. Bu da bedenin su rezervlerini korumasını ve gece susuz kalmamasını sağlamakta.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler