Uzmanlar gribe karşı uyardı
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte nezle ve grip vakalarının arttığını, 2 yaş altı ve 65 yaş üzerinin risk altında olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, havanın soğumasıyla birlikte grip ve nezle salgınına karşı uyardı. İki hastalığın bulgularının benzer olduğunu, genelde karıştırıldığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, gribin daha ağır seyreden bir hastalık olduğunu aktardı. İki hastalığın çok farklı klinik tabloyla seyrettiğine değinen Prof. Dr. Yalçın, "Gripte ateş varken, nezle de ateş görülmez. Gripte ateş 38-40 dereceyi bulur, baş ağrısı ve ciddi kas ağrıları görülür. Birkaç haftayı bulan ciddi yorgunluk, halsizlik, bitkinlik vardır. Nezlede ise daha çok burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük gibi bulgular var" dedi.
Prof. Dr. Yalçın, kronik karaciğer, akciğer, kalp ve böbrek rahatsızlığı gibi hastalıkları olan kişilerde grip sonrasında zatürree veya bronşit gibi ağır komplikasyonların ortaya çıktığını söyledi. Nezle sonrasında ise bu tür sağlık sorunlarının yaşanmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Yalçın, nezlenin daha çok sinüzit, orta kulak ve dış kulak iltihabı gibi basit enfeksiyonlara neden olduğunu vurguladı.
YILDA 50 BİN ÖLÜM
"Grip daha sorunlu bir hastalık" diyen Prof. Dr. Yalçın, "Özellikle Amerika'da yılda 50 milyona yakın insana grip teşhisi konuluyor. Son yıllardaki kayıtlara göre 36 bin ile 50 bin kişi de yaşamını yitiriyor. Ölen hastaların yüzde 90'ı 65 yaş üzeri ya da 2 yaş altı. Ölüm riski yüksek yaş grubundaki bireyler aşı olmalı. Grip tedavi edici ilaçların kullanılmasını öneriyoruz" dedi.
KİMLER AŞI OLMALI?
Eylül- aralık ayları arasında mutlaka grip aşısı yapılması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, şunları kaydetti: "Aslında herkesin grip aşısı olmasını uluslararası bir çok kılavuz ya da çalışma öneriyor. Ama öncelikle 65 yaş üzerindeki bireyler olmak üzere karaciğer, astım, böbrek, şeker ve kan hastalıkları olanlar, bağışıklık sistemini baskılayıcı ilaç kullanan tümör hastaları, huzurevinde kalanlar, çocuk bakıcıları, sağlık personeli, HIV taşıyıcıları, AIDS hastaları, bunların hepsi çok ciddi riskli gruplar arasında yer alıyor. Bu grupların mutlaka ön planda aşılanması gerekiyor."
GRİP AŞISI HER YIL YAPILMALI
Türkiye'deki aşılanma oranının düşük olduğuna da dikkati çeken Prof.Dr. Yalçın, riskli gruplarda aşılanma oranının yüzde 10-15'lerde olduğunu, bu oranın batılı ülkelerde ise yüzde 80-90 civarında olduğunu söyledi. Gribin kendisinin ölümcül değil, sonrasında gelişen zatürree ve komplikasyonların öldürücü olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yalçın, "Grip aşısı her yıl yapılmalı, çünkü her yıl hastalığın içeriği değişmekte. Zatürree aşısı da riskli gruplarda her 5 yılda bir tekrar edilmeli. Dönem olarak sıklıkla gribe yakalanacağımız mevsimin içindeyiz. Grip hastalığı özellikle aralık ayında ciddi olarak görülür, ocak ve şubat ayında ise zirveye ulaşır. Bu nedenle aşı önemli" diye konuştu.
ELİNİZİ YIKAYIN, SİGARAYI BIRAKIN
Gripten korunmanın yolları hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, önlemleri şöyle sıraladı: "Sık sık elleriniz yıkayın. Her tokalaşma ve her temastan sonra el yıkamakta yarar var. Kapalı ve kirli ortamlardan uzak durun. Sigara içmeyin, içilen alanlardan uzak durun. Çünkü sigara birçok hastalık için kaynak oluşturuyor. Dengeli beslenin, özellikle sebze ve C vitamini ağırlıklı meyve tüketin. Bol sıvı alın. Yeterince uyuyun. Hasta kişilerle temastan kaçının."
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?