Uzmanlar ikiye bölündü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 399 bin 232 kişiye bulaşan ve 4 bin 735 can alan domuz gribi Türkiye’de de hızla yayılmaya başladı. Bugüne kadar Türkiye’de 551 domuz gribi vakası tespit edildi.

Uzmanlar ikiye bölündü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 20.10.2009 - 09:14

Domuz gribi henüz Türkiyede can kaybına yol açmadı. Uzmanlar ise artık rakamların bir önemi olmadığını, gribin Türkiyede yaygınlık gösterdiğini ve bunun beklenen bir durum olduğunu belirtti. Ancak uzmanlar arasında görüş ayrılığı var. “Kimi yan etkileri tehlikeli” derken kimi de “domuz gribi aşılarında geç kalındı” diye görüş bildiriyor. Türkiyeye önceki akşam 500 bin adet gelen aşıların uygunluğunun kontrol edilmesinin ise en az 5 ila 10 gün sürmesi tahmin ediliyor. Uygunluk kontrolünün ardından aşılama işlemleri başlayıncaya kadar virüs salgınının daha da artmasından endişe ediliyor.

 

‘Yan etkileri tehlikeli’

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta İngilterede 1500 hemşire ile yapılan bir araştırmada hemşirelerin üçte birinin domuz gribi aşısı yaptırmak istemediği, yüzde 33ünün kararsız oldukları ve yüzde 37sinin ise aşıyı yaptırmak istediklerinin ortaya çıktığını söyledi. Aşıya karşı çıkanların yüzde 60ının buna sebep olarak aşının yan etkilerini gösterdiğini öne süren Küçükusta, mevsimsel gripten ölen kişi sayısının dünyada yılda 250-500 bin arasında olmasına karşın, domuz gribinden ölen kişi sayısının 1500 olduğunu iddia etti.

 

‘Geç bile kalındı’

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Önder Ergönül, Türkiyede aşılamanın henüz başlamamasını eleştirerek,Eğer aşılar erken gelmiş olsaydı bu vakalar da olmayacaktıdedi. Ergönül, insanların virüse karşı bağışık hale geldiğini de belirterek, daha da geç kalınması durumunda aşıların bir işe yaramayacağına dikkat çekti.

Aşıların etkili olarak ancak kasım ayında yapılabileceğini ve bunun bir derece koruyucu bir önlem olduğuna işaret eden Ergönül, çok sayıda insanın domuz gribine yakalandıktan sonra zaten bağışık hale geldiğini belirterek, Aşının işlevi zaten doğal olarak yerine gelmiş olacakdedi. Ergönül, virüsün mutasyona uğrayabilme ihtimaline de dikkat çekti. Domuz gribi aşısının yan etkisi olduğuna ilişkin tartışmalara da değinen Ergönül, aşının yan etkisinin abartılmaması gerektiğini kaydetti.

Ulusal Grip Referans Laboratuvarı Direktörü Prof. Dr. Selim Badur, artık grip vakalarının yüzde 80inin domuz gribi olarak değerlendirilebileceğini söyledi. Aşı konusunda tereddüde gerek olmadığını ifade eden Badur, Bana sorarsanız ben aşı yapılsın derim dedi. Badur,Son ülke olsaydık Yetkililer uyuyor mu diyeceklerdi. Faz 1 çalışması yapılmasaydı FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve Dünya Sağlık Örgütü aşıya onay verir miydi? dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler