Uzmanlardan uyku bozukluğu uyarısı
Uyku bozukluğunun ciddi bir sağlık sorunu olduğunu ifade eden Op. Dr. Sezginer, "Kişisel nedenlere bağlı olarak gelişen uyku düzensizliği vücutta kalp ve damar hastalıkları, metabolizma hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Uyku sırasında apne dediğimiz nefes durması da varsa; bu sorunun devam etmesi uykuda ölümlere dahi neden olabilmektedir" dedi.
Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Op. Dr. Mansur Sezginer, uyku bozukluğu ve uyku bozukluğunun neden olabileceği sağlık sorunlarını ifade ederek uyku sorununu ortadan kaldırabilecek önerilerde bulundu.
"Uykuda nefes durması ölümlere neden olabilir"
Op. Dr. Sezginer, uyku ilaçlarının uykunun doğal dengesini bozduğunu belirterek, uyku ilaçlarının bir süre sonra alışkanlık haline getirilebileceğine dikkat çekti. Sezginer, uyku bozukluğunun neden olabileceği sağlık sorunlarını ve sebeplerini şöyle sıraladı:
"Uyku sırasında 'Apne' dediğimiz nefes durması varsa; bu sorunun devam etmesi uykuda ölümlere dahi neden olabilmektedir. Nefes durması sırasında vücutta biriken C02 gazı kalp krizine neden olabilir. Uyku kalitesini ve süresini etkileyen nedenler 'kişiye bağlı olan' ile 'çevreye bağlı olan' şeklinde iki gruba ayrılır. Çevreye bağlı olan nedenler; yatağın rahat olması, uyuduğumuz odanın ışık ve ses düzeyi, soğuk veya sıcak olması gibi etkenlerdir. Kendimize bağlı nedenler ise psikolojik, sosyal, organik olabilir. Kişisel nedenlere bağlı olarak gelişen uyku düzensizliği bir süre sonra, vücutta kalp ve damar hastalıkları, metabolizma hastalıkları, psikolojik rahatsızlıklara neden olabilir. Uyku sırasında apne dediğimiz nefes durması da varsa; bu sorunun devam etmesi uykuda ölümlere dahi neden olabilmektedir. Nefes durması sırasında vücutta biriken C02 gazı kalp krizine neden olabilir."
Horlama ve nefes durması tedavisi için uyku laboratuarları
Uykuda horlama ve nefes durması gibi sorunların uyku laboratuarlarında giderilebileceğini kaydeden Op. Dr. Sezginer, uyku laboratuarlarında yapılan tedaviye ilişkin bilgi verdi. Sezginer, "Uyku laboratuvarında bir gece yatırılarak yapılan polisomnografi denilen tetkikle: Uyku kalitesi, Beyin EEG'si, Uykuda göz hareketleri, Burundan ve ağızdan soluk alıp verme miktarı, Horlama şiddeti, Göğüs ve karın hareketleri, EKG, Bacak hareketleri, Kan ve idrar tetkikleri, Paranasal sinus tomografisi, Akciğer gr., solunum testleri yapılarak uykudaki sorun araştırılır. Çıkan sonuca göre tedavi kulak burun boğaz hastalıkları, göğüs hastalıkları ve nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilerek tedavi planlanır" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!