Van göç ediyor

Van'ı 7.2 ile vuran depremin ardından koordinasyonda yaşanan sorunlar nedeniyle yurttaşlarla karşı karşıya kalan 34 mahalle muhtarı istifa etti. Evleri hasar gören, çadır ve battaniye alamayan yurttaşlar çevre illere göç etmeye başladı.

Yayınlanma: 29.10.2011 - 06:11
Abone Ol google-news

Van’da meydana gelen depremin ardından Türkiye ve dış ülkelerden Van’a yardım seferberliği başladı. İlk günlerde yardım dağıtımında yaşanan koordinasyonsuzluk yavaş yavaş düzene girmeye başladı. Ancak hâlâ binlerce yurttaş çadır ve battaniye sıkıntısı çekiyor. Depremin en çok hasar verdiği Erçiş ilçesinde dağıtımın askerler tarafından yapılması nedeniyle fazla sorun yaşanmazken, Van merkez ve köylerinde hâlâ dağıtımda sorunlar yaşanıyor. Van’a gelen yardım konvoylarının önü Siirt’in Baykan ile Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçelerinde bazı kişiler tarafından yağmalandığı belirtildi. Yardım yüklü TIR’ların yağmalanmasının ardından Van, Bitlis, Batman, Siirt, Ağrı, Erzurm yol güzergâhlarında kontroller sıklaştırıldı. Yardım konvoyları güvenlik güçlerinin eskortuyla kente gönderilmeye başlandı.

Halen çadır almayan yurttaşlar, evlerinin çevresine kurdukları derme çatma baraka ve naylondan yapılan barınaklarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, çocukların hastalanmaya başladığı belirtildi. Depremde evleri ağır hasar gören bazı aileler yıkılmak üzere olan evlerine girerek eşyalarını binalardan çıkarmaya çalışıyor. Bazı aileler de başka kentlere göç etmeye başladı. Yurttaşlar bulabildikleri araçlarla başka kentlerdeki yakınlarının yanına gitmeye başladı.

Muhtarlar istifa etti

Valilik Kriz Masası’nda çadır ve yardımların mahalle muhtarları aracılığıyla dağıtılacağı açıklaması kentte depremzedelerle mahalle muhtarları karşı karşıya getirdi. Kendilerine şu ana kadar dağıtılmak üzere herhangi bir çadır ve yardım malzemeleri verilmediğini belirten 34 mahalle muhtarı, istifa dilekçelerini İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne iletti. Muhtarlar, “Yetkililer vatandaşı mahalle muhtarlarına yönlendiriyor, ancak bizlere bir şey verilmiş değil. Ne dağıtacağız? Vatandaşlar kapımıza dayanmış durumda. İstifa dilekçelerimizi İl Mahalli İdareler Müdürlüğü’ne sunduk. Gelen yardımlar düzenli bir şekilde dağıtılırsa iki Van’a yeter de artar. Çok açık bir şekilde haksızlık yapılıyor” dediler.

Kayıplar için birim

Van Valiliği, deprem sonrası yaraları sarmak için kriz masaları oluştururken, yakınlarına ulaşamayan yurttaşlar için de “kayıplar birimi” oluşturuldu. 6 görevli tarafından, gelen talepler ilgili güvenlik merkezlerine iletiliyor. Şu ana kadar yüzlerce müracaat alan kayıp masası yetkilileri, ayrıca Erciş ilçesinde enkaz altında çıkartılan 13 sahipsiz cenazenin hastane morgunda kaldığını belirtti. Yetkililer, yakınlarına ulaşamayanların, 0432 226 75 00 dahili 01-02 No’lu telefonlardan kendilerine ulaşabileceklerini belirtti.

Molozlar rasgele dökülüyor

Depremin büyük hasar verdiği Erciş ilçesinde arama kurtarma çalışmalarının büyük bölümünün tamamlanmasının ardından iş makinelerinin yüklediği molozlar, kamyonlarla Karataşlar mevkisinde Van Gölü kıyısına getirilerek rasgele dökülüyor. Yüzlerce afetzedeye mezar olan çürük binalardan çıkan moloz yığınları içindeki, hayatlarını kaybeden ailelerden geriye kalan eşya ve fotoğraflar dikkat çekiyor. Göl çevresine kontrolsüz şekilde dökülen taş ve beton arasında kıyafet ve eşyanın da bulunduğu moloz yığınına dargelirliler, hurda toplamak için hücum etti.

Hoparlörden ilahi

Depremin ardından evlere hırsızlar dadanırken, din istismarcıları da bu durumdan nemalanmaya çalışıyor. Kentin en işlek caddesi olan Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Gülen cemaatine yakınlığıyla bilinen FEM dershanelerinin çatı katındaki iki hoparlörden ilahi dinletilmesi yurttaşların tepkisini çekti. Yurttaşlar, “Zaten herkesin psikolojisi bozuk. En ufak bir gürültü ruhumuzu daraltıyor. Herkes kulağını çevreden gelecek seslere odaklamışken böyle kuru gürültü kabul edilir bir davranış değil” dedi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de Van Hz. Ömer Camisi’nde kılınan cuma namazı ve ardından yapılan mevlite katıldı. Erçiş’te depremden zarar gören Yeni Cami’nin imamı, cuma namazını çadır kentte mescit şeklinde düzenlenen Kızılay çadırında kıldırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler