Varis tedavisinde yeni yöntem: Zamk
ABD'de başarılı sonuçlar veren "zamk" yöntemiyle varis tedavisinin Türkiye'de de son iki yıldır uygulandığı ve başarı oranının yüzde 98 olduğu belirtildi.
Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kürşat Bozkurt, Belek turizm bölgesinde bir otelde düzenlenen "17. Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Kongresi ve 8. Ulusal Fleboloji Kongresi"nde, varis tedavisindeki son yenilikler hakkında bilgi verdi.
Ameliyatsız varis tedavisinin yaklaşık 10 yıl önce ilk kez lazerle başladığını anlatan Bozkurt, incecik bir telle girilen damarın, kasıktan itibaren lazer veya radyofrekans yöntemiyle yok edildiğini söyledi.
Bu yöntemlerin Türkiye'de 10 yıl boyunca varis tedavisinde başarıyla uygulandığını ifade eden Bozkurt, tedavide "son iki yılın mucizesinin ise zamk yöntemi olduğunu" dile getirdi.
'Acısız ve 10 dakikalık işlem'
Hastaların artık öğle arası tatilinde dahi varis tedavisine geldiğini belirten Bozkurt, zamk yöntemiyle ilgili şu bilgileri verdi: "Zamk, yani yapıştırıcı. Burada yaptığımız mantık olarak yine aynı. İncecik bir telle damarın içinden kasığa kadar giriyoruz. Daha sonra, aslında Japon yapıştırıcısıyla aynı kökenden gelen bir kimyasalı, yani Japon yapıştırıcısının tıbbi kullanım için üretilenini, damarın içine bir tabancayla veriyoruz. Yukarıdan da bastırıyoruz. Böylece damarı içeriden kapatıyoruz. Toplam iş 10 dakika sürüyor. Hastaya anestezi vermiyorsunuz, narkoz yok, dikiş atmıyorsunuz. Hasta yürüyerek geliyor ve yürüyerek gidiyor."
Lazer işleminden sonra hastaya "10 gün varis çorabı giymesini" önerdiklerini anlatan Bozkurt, "Zamk yönteminde ise varis çorabına da gerek yok. Yeni ama yeteri kanıtı olacak kadar da eski bir yöntem. Türkiye'de iki yıldır yapılıyor, geç dönem sonuçlarını elde etmeye başladık. Rahatlıkla tüm hastalarımıza tavsiye edebileceğimiz bir yöntem haline geldi" dedi.
Bozkurt, Türk hekimlerinin yöntemi büyük başarıyla uyguladığını vurguladı.
'Hastaların yüzde 90'ında uygulanabiliyor'
Zamk yönteminin, toplardamarının çapı 2 santimetreye kadar olan her hastada rahatlıkla uygulandığına işaret eden Bozkurt, bunun üzerindeki çaplarda yeteri kadar kanıt bulunmadığından yöntemi kullanmadıklarını söyledi.
Bozkurt, "Ancak zaten çapı 2 santimetreye kadar olanlar, toplam varislerin yüzde 90'ı civarında. O yüzden pratik olarak şunu söyleyebiliriz, Türkiye'de varisli hastaların yüzde 90'ını, bu şekilde rahatlıkla tedavi ediyoruz" diye konuştu.
Prof. Dr. Bozkurt, zamk yönteminin şu ana kadar Türkiye'de 8 bin hastada denendiğini, acının sıfır, başarı oranının ise yüzde 98 olduğunu kaydetti.
Yöntemde kullanılan tıbbi ürüne değinen Bozkurt, "Bu yalnızca varis tedavisinde kullanılan bir zamk değil. 40 yıldır dünyada beyindeki balonlaşmalarda kullanılan bir malzeme. Ayrıca cilt kesilerinden sonra, dikiş atmadan kesiyi kapatma amacıyla kullanılıyor. Yeni olan, bu malzemenin varis tedavisinde kullanılabilir hale gelmesi" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- ABD basınından Esad iddiası