"Vatana ihanetle yargılanacaklar"

Devletin müsteşar yardımcısının terör örgütü ile masaya oturamayacağını söyleyen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Başbakan bunun hesabını verecektir. Şimdi güçlü olduğu için ona uzanamadılar, güçlü olduğu için. Göreceksiniz, o zaman da vatana ihanetle yargılanacaklar bunlar..." diye konuştu.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 28.09.2012 - 16:21

Habertürk televizyonunun yayınına katılan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, soruları yanıtladı ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun programdaki konuşmalarından satırbaşları şöyle:

- 2003 yılında yabancı ülkenin askerleri hangi gerekçeyle Türkiye'ye nasıl geldiler. Parlamento böyle bir izin verdi mi? Siz nasıl olur yabancı güçleri Türkiye'den geçirirsiniz. Bunun adı ihanettir. Suriye'de çatışmalara karışıp Türkiye'ye gelen gruplar var. Sayın Başbakana soruyorum, yabancı bir ülkenin silahlı kuvvetlerini Türkiye Cumhuriyeti'nde konuşlandırma yetkisi kime aittir. Yanıt, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne aittir. Parlamentonun böyle bir kararı var mıdır, yoktur. Bunun adı vatana ihanettir.

"Açsın istediği kadar..."

- Hangi ülkeye giderseniz gidin. Tazminat davası açıyormuş, açsın istediği kadar. Sayın Erdoğan beni korkutmak istiyor, ben sayın Başbakan'dan korkmam.

"Bu kadarı alanın yeri Yüce Divan'dır"

- Yabancı bir ülkenin silahlı kuvvetlerin Türkiye gelmesi AKP ile şifahi bir anlaşma gereği Türkiye'ye geldi mi? Bu kararı alan birisinin yeri Yüce Divan'dır. Bizim Türk askerleri ABD'ye gitsinler bakalım, izin alabiliyorlar mı? Ben bu işi AİHM'e kadar götüreceğim. Sayın Başbakanın bütün söylemleri gerçek dışıdır. Sayın Başbakan bir ara çıkıp dedi ki 'CHP'li belediyeler Alman vakıflarından aldıkları paralarla terör örgütüne para aktarıyorlar'. Ben 'Sayın Başbakan hangi belediye?' diye sordum. Vatan hainliğini ilk kullanan kişiyim. Dubai'deki anlaşmadan sonra kullandım dava açtı mı? Açamaz...

"Muhattabı artık Öcalan'dır..."

- Eğer bir Başbakan çıkıp kamuoyunun önüne 'Öcalan'la görüşülmeli' diye beyan deklare ediyorsa kendisinin muhatabı artık Öcalan'dır. Ben bunu kabul etmiyorum. Bir devlet yönetiminde böyle bir şey olabilir mi? Oslo süreci ilkesiz bir süreçtir, doğru ve ahlaki bir süreç değildir. Yalanlar üzerine, halkı kandırma üzerine kurulan bir süreçtir. Tek amacı vardır AKP'ye seçim kazandırmak için PKK'ya eylemsizlik kararı alınmasını sağlamaktır. Bu da başarısızlıktır. İkinci Oslo sürecine destek vermeyiz. Doğru değildir, ahlaki değildir. Terör örgütü ile görüşme meselesine gelirsek. İstihbarat örgütü görüşür mü, görüşür. İtiraz ettik mi? Ama çıtayı getirip Başbakanlığın üzerine koyarsan itiraz ederiz. İlk Oslo görüşmeleri yapıldı, Türkiye kan gölüne döndü. İkinci Oslo'dan sonra Türkiye'de iç savaş tetiklenebilir. Sayın Başbakan her şeyi kendisi ve partisi üzerine inşa ediyor. Bu başbakanın bu süreci yönetmesi mümkün değildir. Orada bir mutabakat metni ortaya konmuş. Hakem devlet 'ben imzaladım' diyor.

"AKP rahatsız, medyası rahatsız"

- Metnin nasıl eline geçtiğini ben söylemem. Sayın Başbakan 'Bunları kim sızdırdı' dedi. Araştırsın, elini tutan mı var mı? Emrinde istihbarat örgütleri var, araştırsın bakalım. Oradaki temel olayımız şu, hakem devlet tarafından bir metin imzalanıyorsa o metin her an uluslararası bir boyut kazanabilir. Bu başbakan bunun farkında bile değil. Biz bu riski kamuoyunun önüne koymak için o metni açıkladık. CHP'nin gerçeği halkın önüne koyduğu tablodan AKP rahatsız, medyası rahatsız.

"Türkiye'yi bir iç savaş tehlikesine atıyor"

- AKP'nin yaptığı çözüm üretmek değildir. Siz eğer istihbarat örgütleriniz, silahlı örgütle görüşecekse, silahlı örgütün en zayıf olduğu zamanda oturursunuz masaya. 2002'de terör sıfırdı, 2012'de Türkiye kan gölüne döndü. Oslo sürecinde bu oldu. Sayın Başbakan sen sıfır terörle ülkeyi devraldın, peki şimdi ne oldu? Nasıl oldu da Türkiye kan gölüne döndü, önce bunun hesabını vermesi lazım. Bunun hesabını vermeyen bir siyasi iktidarın ikinci süreci başlatmasını doğru bulmayız ve buna inanmayız. Cumhurbaşkanlığı süreci için bu süreci başlatıyor ve korkarım ki, Türkiye'yi bir iç savaş tehlikesine atıyor.

"Bizim yerimiz TBMM. Oturup konuşalım"

- Barış için diyaloğa evet. Bizim yerimiz TBMM. Oturup konuşalım, Kortkular ve Meclis'e gelmiyorlar, ama koşa koşa Oslo'ya gidiyorlar. Bir sorun çözülecekse bu ülkenin kendi iç dinamikleriyle çözülmeli. Ben Meclis'i, halkı ve kanaat önderlerini devre dışı bırakacağım diyor. Kalkıp Oslo'ya gideceğim diyor. Biz bunu yemeyiz.

"Bizim önerimiz..."

- Bizim önerimiz şu. TBMM'de bir uzlaşma komisyonu kuralım. Bu komisyonuna paralel bir de akil adamlar heyeti olsun. Görüşmeleri akil adamlar yapacak. Devletin meşru bürokratları gidip o görüşmeleri yapmayacaklar. Devlet hukuk zemininde görüşme yapar, bizim önerimiz buydu. Bizim çözümümüz toplumsal uzlaşmayla ve bütün siyasi partilerin katılımıyla. Şimdi AKP İmralı'ya da giderim diyor, mesele yok. Gemisi var, arabası var, uçağı var. Eğer cesareti varsa gitsin konuşsun.

- Bizim milletvekillerimiz 81 ilde görevli. Sayın Aygün'e özel olarak 'Bir Kürt raporu yaz' diye bir görev verilmiş değil. Bir gazetede asparagas haber çıktı, o gazeteye yakıştıramadım. Seçimlerden önce sayın Şükrü Elekdağ ile konuşmuştum. Kendisi olağanüstü bir çalışma yaptı. O çalışmayı beraber değerlendirdik, çalışma hala devam ediyor. Kim bu konuda yetkili diye sorarsanız, sayın Şükrü Elekdağ'dır.

- Kapalı kapılar ardında görüşmeler yapılamaz mı, yapılır tabii. Ama ülkenin çıkarları mı, Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı süreci mi? Siz bana dünyada herhangi bir terör örgütünün en güçlü olduğu dönemde, o teröre muhatap olan ülkenin masaya oturduğunu söyleyin. Böyle bir şey yoktur. O görüşmeler Başbakanın temsilcisi düzeyinde olmaz. İstihbarat elemanları giderler, biz bunlara itiraz etmedik. Bu ta Özal'dan, rahmetli Ecevit'ten beri yapılır. Blair İngiltere'nin çıkarları için oturdu. Şimdi Erdoğan'ın çıkarları için oturuluyor.

"Siz terörü önleyemezsiniz..."

- Sayın Başbakan dedi ki, 'Biz terörle mücadele edeceğiz, siyasetle de müzakere'. Geldiğimiz nokta 'terörle müzakere, siyasetle mücadele' yapıyor. Siz terörü önleyemezsiniz, terörü büyütürsünüz.

- Ülkeyi kan gölüne döndüren birisini hangi ülkenin insanları Cumhurbaşkanı yapacak ki. Halkına doğruları söyleyemeyen bir ülkede nasıl Cumhurbaşkanı olur. Bizim Cumhurbaşkanı tercihimiz, iyi eğitimli, bilgili, kültürlü bir kadının bu ülkede Cumhurbaşkanı olmasıdır. O gün koşullar ne olur bilemiyorum, sonuçta Cumhurbaşkanı seçilecek kişi, hepimizin Cumhurbaşkanı olacak. Bir isim üzerinde bütün siyasi partiler anlaşırsa, bundan mutluluk duyarız.

"Her okuldan terörist çıkabilir, nitekim imam hatipten de çıkmış"

- Bizim AKP gibi anket yaptıracak kadar paramız yok. Hazineden yardım alıyoruz. Ancak belli zamanlarda yaptırıyoruz.

- Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı olmak istiyor. Böyle bir isim okul bahçesinde öğrencileri topladığı zaman ayrışmayı yapar yoksa bütünleştirici mi olur. Orada imam hatip dışındaki öğrencileri dışladı. Her okuldan terörist çıkabilir, nitekim imam hatipten de çıkmış. İmam hatiplerde okuyan da bizim çocuklarımız, meslek lisesine gidenler de bizim çocuklarımız. Tercihlerin hepsine saygı duyacağız.

- Bir başbakan okul bahçesinde 'çocuklar okuyun' der. Bilim çağından bahseder, bilgi toplumundan bahseder, bunları anlatır. Ama siz toplumda fay hatları yaratıp, o küçük çocukların beynini başka şekilde yıkıyorsunuz. Şimdi bu kişi kalkıp ben cumhurbaşkanı olacağım diyor, Allah korusun.

"İfade tırnak içinde söylüyorum aşağılık bir ifadedir..."

- Sayın Başbakan orada yaptığı konuşmadan sözde biz Kuranıkerim'e, siyeri Nebi'ye karşıymışız. Bizim Kuran'ı mezarda okunmak için düşündüğümüzü söylüyor. Bir başbakanın bir müslümanın böyle bir ifade kullanması mümkün müdür? 10 milyonu aşkın kişi bizim partimize oy vermiş, niye Kuran'dan kaçalım. Hiçbir kitaptan kaçmadık ki biz. İfade tırnak içinde söylüyorum aşağılık bir ifadedir. Neden, hiçbir ülkede bir başbakan kendi insanlarına dönüp, onların kutsal bildikleri kitap neyse siz bundan kaçıyorsunuz diye bir ifade kullanamaz. Siz kalkıyorsunuz CHP'yi suçluyorsunuz. Biz ne zaman Kuran'dan kaçtık.

- Sanıyor ki, peygamberin hayatı yeni okutuluyor kitaplarda, hayır efendim, eskiden beri okullarda okutulur. Başbakanın ne eğitimden, ne öğretimden haberi var. Neşet Ertaş'ın musalla taşına yaslanmış ahkam kesiyor. İmam orada, namazı kılacağız, defnedilecek. Hayır efendim bir de konuşma yapacak. Hayatım boyunca hiç böyle bir olaya tanık olmadım. Neşet Ertaş'ın toplumda yarattığı sevgiyi ben nasıl istismar edip oya değiştiririm hesabı yaptı.

- Neşet Ertaş bizim toplumumuzun ortak paydasıdır. Müslümanı da sever, müslüman olmayanı da sever. Devlet sanatçısı olmayı reddeden birisidir. Ben garibim der. Biz o'nu Aşık Veysel'in söylediği kara toprağa emanet ettik. Bakalım bundan sonra hangi değerleri istismar edecek.

"Emekliye yüzde kaç verdiniz, memura yüzde kaç verdiniz?"

- Bu nasıl başarılı bir ekonomidir ki, 2012'de bu ülke saman ithal etmeye başladı. Bunun daha ayırdına varamayıp da bizim en başarılı olduğumuz demek.. Yok efendim birbirimizi kandırmayalım. Neden bu zamlar geliyor peki? Doğalgaza küçük bir zam yapacaklarmış, yüzde 10-15 oranında. Emekliye yüzde kaç verdiniz, memura yüzde kaç verdiniz? Başarılı bir ekonomi politikası halka faturayı çıkarmaz. Halka faturanın çıkması ekonominin krizde olması demektir.

- Hatay'a, Kilis'e, Gaziantep'e gitsinler, nakliyecilerle görüşsünler, esnafla görüşsünler. Kadına şiddet artttı. Kadın ölümleri, boşanmalar arttı. Oturup bunun sosyolojik olarak tahlili gerekiyor. Bu ekonomi politikası başarılı bir politika değil. Kemal Derviş ve arkadaşlarının krizden çıkış politikasıydı bu. Bunlar yeni bir politika oluşturamadılar.

- Doğalgazda biz Rusya'ya yüzde 60 oranında bağımlıyız. Dünyada hiçbir ülke yoktur ki, bir başka ülkeye yüzde 60 bağımlı olsun. Yarın Rusya ile kriz çıktı, Rusya vanaları kesti, bütün ülke soğukta kalır. Demokrasinin çıkışı şudur, vatandaş ödediği bütün vergilerin hesabını sorun. Vatandaşlara çağrım ödediğiniz vergilerin hükümete hesabını sormasıdır. 1 trilyon 367 milyar dolar nereye gitti?

"Hep doğruları söyleyeceğime  dair söz verdim"

- Ben politikacıyım, siyasete atılırken halka hep doğruları söyleyeceğime  dair söz verdim. Benim söylediklerim birilerini tatmin etmemiş olabilir, saygı duyarım. Sizler gazetecisiniz, alın kameralarınızı Kars'a gidin, oradaki besicilerle konuşun, esnafla konuşun. Göreceksiniz ki, herkes bir dert küpü. Vatandaş bir çıkış arıyor. Biz de vatandaşa çıkış yolu mu arıyorsunuz, hem terörden bu ülkenin arınması, barışın ve hoşgörü gelmesi, siyasetin ve siyasetçinin ahlaklı olması. Biz kul hakkı yemiyoruz ki, kul hakkı yiyen sensin, kalkıp beni suçluyorsunuz. Bizim eksiğimiz olabilir, ama bizim bir doğrumuz var. Biz her kuruşun hesabını veririz, halka doğruları söyleriz, halktan yana politika üretiriz.

"Üniversitelerin haline bakın!"

- Sanayicinin önündeki bütün engelleri kaldırmayı taahhüt ediyoruz. Bilgi toplumu olmak zorundayız. İki üniversitemizde fizik bölümü kapandı biliyor musunuz? Üniversitelerin haline bakın! Bu üniversitelerle mi bilgi toplumunu yakalayacağız. Akademisyenler, öğrenciler konuşmuyor, üzerlerinde baskı var. Eskiden adalet diye bir kavram vardı. Şimdi kavram 'Allah kimseyi mahkemeye düşürmesin'.

"Sahte delille mahkum ediyorsunuz"

- Balyoz davasında 23 tane bilirkişi raporu var. 2007 çıkan yazı karakteri 2003'deki belgede kullanılmış, olur mu böyle bir şey? Dijital verilerin sahteliği konusunda bin 500 üzerinde belge kondu. Sahte delille mahkum ediyorsunuz. Biz darbeye kesinlikle karşıyız. Bu ülke darbeden büyük zararlar görmüştür. En büyük zarar gören parti de biziz. Ama bir insanı yargılayacaksan hukukun üstünlüğü kavramıyla yargılayacaksınız.

- Sayın Başbakan o kasetler size nasıl geldi, mahkeme mi size verdi dinleyin diye. 'Yargıya gerekeni söyledik' diye kendisi söylüyor. Bir başbakan bunu nasıl söyler? Bunu söylendiği zaman bir ülkenin baroları ve yargıçları nasıl ayağa kalkmaz? Teslim olan bir yapı var.

- Yunanistan'da da darbe yapıldı. Bildiğim kadarıyla 23 kişi mahkum oldu. Emir komuta askerlikte çok önemlidir. Yukarının verdiği emri alt sorgulayamaz, böyle bir hakkı yoktur. Silah tak, ateş et dediği zaman er ateş etmek zorunda değildir. Şimdi siz teğmenden generale kadar 'darbeci' diye suçladınız. Orada daktilo yazan memura bile hapis cezası verdiler. Onun darbe ile ne ilgisi var? O mahkemede görevli olan yargıçlar Türk hukuk tarihine kara bir sayfa armağan ettiler. O yargıçların çocukları hiçbir zaman 'benim babam Silivri'de görev yaptı' diyemeyecekler, utanacaklar. Bu kadar kötü bir mirası çocuklarına bıraktılar.

- Adnan Menderes'in idamı, mahkeme yok muydu vardı? Bu toplumun vicdanı kabul etti mi, etmedi. Adına havaalanı kuruldu, üniversiteler kuruldu. Çünkü o mahkeme de bugünkü gibi özel mahkemeydi. Deniz Gezmiş'in idamlık ne suçu vardı?

- Bu ülkenin barışa ve huzura ihtiyacı var. Eski algılarımızdan kurtulmak zorundayız. Ülkenin yaşadığı sorunlar bize yeni bir yol haritası çizmemizi gösteriyor. Siyasetçiler ve toplumun önderleri olarak onlara umut vaadeden güzel bir dünya bırakmak zorundayız. İyi bir okul, hastane, yol, enerji, kalkınmış, refah, gönenç toplumu vaadetmek zorundayız. Saygın devlet, onurlu develet bırakmak zorundayız. Biz bunu yapmak zorundayız.

- Biz anayasa çalışmalarına çok samimi olarak katkı veriyoruz. Üç arkadaşımız da kendi alanlarında uzman, birikimliler. Türkiye'nin çağdaş ve özgürlükçü bir anayasaya sahip olmasını istiyoruz. Anayasa değişince herşey değişecekmiş gibi bir algı yaratılıyor. Anayasada 'basın hürdür, sansür edilemez' deniliyor. Yeni anayasada bundan farklı bir şey yazmayacağız? Peki medya bugün özgür mü? Hayır. Özgürlüğü değiştiren yasalar hayata geçmemişse anayasa ile değiştiremiyorsunuz. Biz AKP'ye şu teklifi yaptık, oturalım anayasa değişikliğini yapalım, ama gelin güzel bir Türkiye için darbe yasalarını değiştirelim. AKP bu teklifimizi reddetti. Demokrasi söyleminde bulunacaksınız ama darbe hükümetlerinin çıkardığı yasaları uygulayacaksınız, böyle olmaz. Anayasayı değiştirmek önemlidir ama AKP'nin bu konuda çok samimi olduğuna ben şahsen inanmıyorum. Özgürlükler için samimi olsa darbe yasalarını değiştirir. Bir öğrenci 'parasız eğitim istiyoruz' dedi diye hapse mi atılır? 100'ün üzerindeki gazeteci hapiste. Siz bununla Türkiye'de demokrasinin kalitesini sorgulamak zorundasınız.

"Seçiliyor, milletvekili oluyor ama izin verilmiyor!"

- Seçimle gelen milletvekilinin tutuklanmasının tutuklanmasının sebebini bana birisi anlatması lazım. Bunlar tutuklu, daha hüküm giymemişler. Savcıya başvuruyor ve 'temiz kağıdı' alıyor. YSK onaylıyor. Başbakanlığa gönderiliyor, Resmi Gazete'de onaylanıyor. Seçiliyor, milletvekili oluyor ama izin verilmiyor. Bu olmaz, siz bundan şikayet ediyorsunuz bunu öngören yasayı değiştirmek zorundasınız.

"Müsteşar yardımcısı terör örgütü ile bir masaya oturmaz"

- Hiçbir demokraside devletin müsteşar yardımcısı terör örgütü ile bir masaya oturmaz. Oturursa suçtur, hukuk bunu öngörüyor. Eğer altına bir de hakem devletin imzaladığı anlaşmalar varsa bu da ikinci bir suçtur. Siz bu olayı uluslararası alana taşıyorsunuz demektir. Kendi iç dinamiklerinizle olayı çözmeyeceksiniz. Başbakan bunun hesabını verecektir. Şimdi güçlü olduğu için ona uzanamadılar, güçlü olduğu için. Göreceksiniz, o zaman da vatana ihanetle yargılanacaklar bunlar.

"81 ile de gidiyoruz"

- Değişim her zaman zordur. Değişime direnenler vardır. Statükodan beslenen gruplar vardır. Önemli olan statükoyu değiştirmek, değişimi öncelemektir. Biz de bunu yapmaya çalışıyoruz. Elbette partimizde bundan rahatsızlık duyanlar olabilir. Ama zamanla buna da uyum sağlayacaklardır. Sayın Başbakan 'Siz Sivas'ın ötesine geçemiyorsunuz' diyordu. Biz şu anda 81 ile gidiyoruz.

"Güneydoğu'da oylarımız artmadı"

- Güneydoğu'da oylarımızda gözle görünür bi artışımız olmadı. Ama meseleyi oya endekslemek onu istismar etmek demektir. Türkiye'nin barışa ihtiyacı var. Herkesin sorumluluğu var, benim de var Recep Tayyip Erdoğan'ın da, Devlet Bahçeli'nin de, BDP'nin de sorumluluğu var.

- Bizim partimizde gerçekten ciddi değişiklikler oldu. Kadrolar neredeyse yüzde 100 yenilendi. Biz daha demokrat bir anlayışla gidiyoruz. Ön seçimler yapıldı, sandıklar konuldu. Aksaklıklar oldu mu, tabii oldu. Ama bu bir süreçtir. Her gün kalitesi biraz daha yükseltilmiş parti içi demokrasi olacak. Biz yüzde 30 cinsiyet kotası getirdik. Yüzde 10 gençlik kotası getirdik. Baktığınız zaman daha genç, dinamik, kararlı, tutarlı bir parti yapılanması sağlamaya çalıştık. 1980 darbesinin getirdiği bir olumsuzluk var. Gençler siyasetin dışına itildiler. Bu çok yanlış bir şeydi. Bir genç kendi ülkesinin sorunlarıyla ilgilenmek zorundadır. O gençler politikanın dışına itilirse, ülke yönetiminde ciddi sorunlar her zaman  doğabilir.

"Sadece CHP'nin değil siyasetin gençleşmesi lazım"

İyi eğitilmiş, okumuş, yazmış, uluslararası ilişkileri yakından izleyen gençlerin mutlaka siyasete girmeleri lazım. Bakın Çin değişti. Hindistan bir dev olarak gidiyor. Guney Kore öyle.  Büyümek farklı bir şey, gelişmek farklı bir şey. Gençler siyasete girerse ekonomiye de girecekler, bilime, sosyal yaşama, diplomasiye de girecekler. Sadece CHP'nin değil siyasetin gençleşmesi lazım.

- Yerel seçimlerde varolan belediye başkanlıklarımızı korumak üzerine yeni belediye başkanlıkları ilave etmek gibi bir hedefimiz var. Bir strateji geliştirdik. En iyi çalışan belediyeler, bizim belediyelerimiz. İçlerinde çalışmayanlar da var tabi. Aile sigortası uygulayan belediyemiz var bizim. Hiç para ödemeden beldenin bütün yaşayanların sağlık harcamalarını karşılayan belediyemiz var bizim.

"Önseçim yapacağız Gürsel Tekin çıkarsa tabii ki aday olur"

- İstanbullu nefes almak isterse, özgürlüğü tatmak isterse Beşiktaş'a, Sarıyer'e, Kadıköy'e, Kartal'a gider. Seçim öncesi önseçim yapacağız Gürsel Tekin çıkarsa tabii ki aday olur. Aziz Kocaoğlu İzmir'e çok güzel şeyler yapıyor. Kentsel dönüşümle ilgili olarak sorunları var tabii. Hükümet ne kadar geciktirirse geciktirsin kentsel değişimi yapacağız. Bizim belediyelerimiz TOKİ'den çok daha iyi koşullarda halkımıza konut imkanı sağlıyor.

"Sarıgül gelirse memnun oluruz"

- Sayın Mustafa Sarıgül partimizin üyesi değil. Gelirse memnun oluruz. Biz herkesi kucaklamak isteriz. Eğer anketlerde de kendi adı çıkarsa elbette adayımız olur, niçin olmasın. Daha yüksek bir oy ve daha fazla belediye almak isteriz.

- 28 Şubat sürecinde Erbakan'a haksızlık yapıldı. O süreç iyi tahlil edilmeli. Perdenin arkasında neler oldu, onların iyi tahlil edelmesi lazım. O süreç AKP'ye kapı açan bir süreç. Tarih bunu ortaya çıkaracaktır. O dönemki yazışmalar, kriptolar pek çok olayın aydınlatılmasına yarayacaktır.

- CHP'yle ilgili belli çevrelerde olumsuz bir algı var. CHP inançlara, insanlara saygılı ve ahlaklı bir partidir. Halka doğruları söyleyeceksiniz ki, güven veresiniz. Halkın siyasetçiye güven duymama algısını kırmak zorundayız.

"İktidara geleyim diye Amerika'ya asla gitmem"

- Amerika çok önemli bir ülke. Bir dünya devi, güçlü bir ülke. Ben iktidara geleyim diye Amerika'ya asla gitmem, kendi halkıma giderim. Recep Tayyip Erdoğan gitti, konuştu, güvenceler verdi. Oy isteyeceksem halkımdan isterim. Başka birisinin desteğiyle iktidar olursam ona borçlu kalırım, dik duramam. Düzgün siyaset bunu kabul etmez. ABD ile ilişkilerimiz bozulsun anlamında söylemiyorum bunu. ABD'yle saygın, tutarlı, kararlı ve düzgün bir ilişkimiz olacak. Rahmetli İnönü 'büyük devletlerle ilişkiye girmek arslanla yatağa girmeğe benzer' derdi.

- Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi bir tercihtir. Ama sorun yaratacağı açık. Yarın halkın oyuyla Cumhurbaşkanı oldunuz. İktidardaki parti de diyelim ki yüzde 49'la iktidar. Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu'na başkanlık yapabilir. Başbakan'a 'çekil ben daha fazla oy aldım' diyebilir. Cumhurbaşkanının parlamentoda seçilmesinin gerektiğini söyledik biz. Halk Cumhurbaşkanını seçer, onu da kabul ederiz. Halkın sağduyusuna güveniriz. Halkımız Başkanlık sistemini tam olarak biliyor mu acaba?

- AKP'nin ufku tükendi,  devleti yönetemiyor. Teröre neredeyse teslim olan bir yönetim anlayışı var. Sorunlu bir iktidar eğer ülke için sorun olmaya başlamışsa artık çözüm üretemez.

"Suriye konusunda bataklığa saplandılar"

- Suriye konusunda bataklığa saplandılar, çıkmak istiyorlar çıkamıyorlar. Biz yolunu gösterdik 'çıkabilirsiniz' dedik, dinlemediler. Ortak bir Suriye deklarasyonu yayınlayalım dedik, AKP bunu kabul etmedi. Kendilerine Suriye'ye dışarıdan müdahale doğru değil, iç işlerine karışmayalım dedik. Suriye'deki iki tarafı, Çin'i, Rusya'yı, İran'ı, ABD'yi davet edin konferans düzenleyin dedik. Sayın Başbakan 'ben yapmam' dedi ama Rusya yaptı. Bizim Dışişleri Bakanımız Rusya'ya gitti. Sonra Mısır topladı ve Dışişleri Bakanımız yine gitti.

"Davutoğlu mizah konusu"

- Biz Ortadoğu'da sorun olduk, sorunu şimdi başkaları çözüyor. Sayın Başbakan'ın Ortadoğu'da bir ağırlığı ve gücü kalmamıştır. Sayın Davutoğlu artık uluslararıs mizah konusu. Suriye konusunda gideceksiniz BM'de orayı ağlama duvarına çevireceksiniz. ABD Dışişleri Bakanı 15 km. ötede ama oraya gelmiyor. Sayın Davutoğlu Rusya'ya savaş mı açacak? Bir arada Çin'i ve Rusya'yı bizim izole etmemiz gerekir diye bir laf etmişti. Biz savaşa karşıyız, bölgemizde savaş istemiyoruz.

- Sivil mülteciler tamam, ama Suriye'yi gidip savaşsınlar, akşam geri gelsinler bu olmaz. Türkiye saygın bir ülkedir, korsan bir devlet değildir. Esad'a karşı olanlar şimdi Esad'ın yanına geçti. Hiçbir zaman hiçbir yerde Esad'ı savunmadık. Biz AKP'nin dış politikasını eleştirince 'Siz Esad'ı savunuyorsunuz' dediler. Biz hiçbir şekilde Esad'ı savunmadık. Esad'la tatil yapanlar onlar.

- Siz askerleri taşıyorsanız, yerini ve zamanını karşı taraf bildiği içindir ki, ateş ediyordur. Mevziye konuşlanmıştır. Demek ki, bilgi alıyor. Bir istihbarat zaafiyeti var demektir. Uzun uzun düşünmeye, analiz etmeye gerek yok, herşey meydanda. Ama bir devriye aracı gezerken, yola mayın konulmuşsa o farklı bir şeydir. Ama askerlerin ne zaman geçeceği bellidir.

- Bizim muhatabımız hükümettir. Biz kurumları hedef almayız. Genelkurmay nasıl çalışır, ne yapar, saygı duyarız. Merkez Bankası'na da saygı duyarız. Askerlik çok önemli bir görevdir. Bu ülkenin bağımsızlığı ve özgürlüğü için silahlı kuvvetlere ihtiyacımız vardır. Onun hukuk içerisinde verilen görevi en iyi bir şekilde yapmasını isteriz. Fakat geldiğimiz noktada siyasal iktidar her kurumu itibarsızlaştırdı. En itibarlı kurumlarımızdan birisi ÖSYM idi. Orada sınav yaptığınızda herkes ortak güvence duyardı. Şimdi geldiğimiz noktaya bakın en az güven duyulan kurumlardan biri haline dönüştü. TSK'nin yıpranmasının temelinde yine AKP vardır.

- Bütün CHP'li milletvekillerin dinlendiğini ve izlendiğini biliyorum. Yeri zamanı gelir bununla ilgili ayrıntılar kamuoyuna verilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler