Vazgeçilmez lezzet güllaç
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte, bu aya özel olan tatlılar da pastane ve tatlıcı tezgahlarındaki yerlerini aldı.
Yıllardan beri ramazana özel olan bu tatlıyı üreten PADO'nun sahibi Vedat Aslantaş, güllacın geçmişinin Osmanlı saray mutfağına dayandığını söyledi.
Aslantaş, ''Güllaç'ın daha önce çeşitleri yoktu. Müşterilerden talep olduğu için şimdilerde sade olanın yanına frambuazlı ve vişneli olanı da ekledik'' dedi.
Güllaç'ın püf noktası
Güllaç yapımının herkes tarafından farklı bilindiğini dile getiren Aslantaş, ''Üç litreden az sütle güllaç yapılmamalıdır. Teknik olarak çok kolay, ama beceri isteyen bir tatlı. Hazır alınan yufkaların üzerinde yazıyor, ama tabii tam tarif vermiyorlar, herkes kendi zevkine göre yapıyor. Ben de müşterimin zevkine göre yapıyorum, ama benimki genellikle biraz sulu oluyor ve bu şekilde çok daha güzel oluyor'' diye konuştu.
Vedat Usta'dan Güllaç tarifi
Vedat Aslantaş, güllacın yapılışını şöyle tarif etti: ''Üç litre süt kaynamaya başladığında içine 950 gram şeker ilave edilir. Süt dinlenmeye bırakılır. Bir tepsiye, her güllaç yaprağının parlak tarafı konur ve üzerine kepçe ile ılık süt dökülür. On kat yufka alta konur ve ortasına fındık veya ceviz serpilir. Sonra kalan yufkalar da aynı şekilde ıslatılır ve diğer yufkaların üstüne yerleştirilir. Son olarak üzerine nar taneleri ve fıstık dökülür. Hazırlanan güllaç dinlenmeye bırakılır.''
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Araştırma: Olası bir savaşta Türkiye'nin kaybı ne olur?