Verem alarmı

Türkiye'de 20 bine yakın tüberküloz (verem) hastasının olduğu, yılda ortalama 3 bin 500 hastanın yaşamını yitirdiği tahmin ediliyor.

Verem alarmı
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 03.01.2013 - 07:47

Uzmanlar, verem hastalarının yatarak tedavisinin çok önemli olduğunu, ancak Türkiye’de yeteri kadar tedavilerinin yapılamadığını belirterek “AKP hükümeti döneminde uygulamaya konulan performans sistemi ile göğüs hastalıkları hastanelerinin daha çok tahlil ve tetkiklerin yapılabileceği hastalıklara ayrıldığı, tüberkülozlu hastalara yeterli zaman ve yatak ayrılmadığı gözlemleniyor. Vereme karşı dünya alarma geçerken Türkiye’nin bununla ilgili herhangi bir önlem almaması dikkatleri çekiyor” dediler.

Dünyada her yıl 9 milyon yeni tüberkülozlu hasta ortaya çıkıyor, bunların 1.5 milyonu da ölüyor. Verem Haftası nedeniyle sorularımızı yanıtlayan Tüberküloz Danışma ve Dayanışma Derneği (TÜDADER) Başkanı Dr. Mehmet Cenk Deliküçük, stres, ekonomik geçim sıkıntısı, beslenme bozuklukları, alkol, sigara ve madde bağımlılarında tüberküloz görülme oranının sık olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre tespit edilen hasta sayısının en az 6 katı olduğunu vurgulayan Deliküçük, tüberküloz hastalarının yatarak tedavi edilmediğini, yalnızca kanaması olan ve pnömotoraks (akciğer zarı patlaması) nedeniyle hastaların yatırıldığını ifade etti.

Deliküçük, “İlaçların yan etkilerinden dolayı karaciğerde toksik madde birimesine bağlı hepatitlerde bile hasta yatırılmamaktadır. Oysa yatırılarak izlenmesi gerekir. İlaçların hiç bulunmadığı dönemde Heybeliada Sanatoryumu’nda hastalar iyi beslenme, güneş, temiz hava, stresten uzak yaşam ile yüzde 65 oranında iyileşmekteydi” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler