Vize kalktı, Türkiye'de turizm beklentisi arttı

Aralarında Japonya, Suriye, Lübnan, İran, Libya ve Ürdün'ün de bulunduğu çok sayıda ülkeyle vize uygulamasının kaldırılmanın ardından Türkiye'de bu yıl yabancı turist sayısında artış bekleniyor.

Yayınlanma: 10.04.2010 - 08:06
Abone Ol google-news

Turizmin geliştirilmesinde önemli bir engel olan vize uygulamasının bazı ülkelerle kalkması özellikle turizm acentelerini sevindirdi. Türkiye'deki belgeli konaklama tesisinin yüzde 25'ine, yatak sayısının yüzde 42'sine, mavi bayrak ödüllü plaj, marina ve yat sayısının ise yüzde 53'üne sahip Antalya, 640 kilometrelik kıyı şeridinde bu yıl rekor hedefliyor. Geçen yıl küresel mali krize rağmen 8 milyon 796 bin 585 misafir ağırlayan Antalya, bu yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere Valilik, yerel yönetimler ve turizmcilerin tanıtım atağıyla 10 milyon turist bekliyor.

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Geçen yılın ocak-mart döneminde 491 bin 678 turistin geldiği Antalya, bu yılın aynı döneminde yüzde 32 artışla 649 bin 456 kişiyi ağırladı. Bu yıl gelen yabancı ziyaretçilerin yüzde 55'ine yakınını Almanlar oluştururken, aynı dönemde bir önceki yıla göre İran'dan gelen misafir sayısı yüzde 132.8, İsrail'den gelen turist sayısı ise yüzde 94.72 artış gösterdi. Krizle boğuşan Yunanistan'da, tatil için Antalya'yı tercih edenlerin oranı ise 3 aylık dönemde bir önceki yıla oranla yüzde 69.39 arttı.

Antalya Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Acar, geçen yılki finans sıkıntısına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı ve sektörün büyük bir tanıtım atağıyla kentin güzelliklerinin ve hizmet kalitesinin tüm fuarlarda anlatıldığını söyledi. Antalya ile ilgili tanıtım atağının meyvelerinin alındığını belirten Acar, ''İlk 3 ayda tüm rekorları alt üst eden bir ivme yakalandı. Bunun devam edeceğini umuyoruz. Bakanlık, valilik, yerel yönetimler ve sektör el ele Antalya için dünyanın dört bir yanında çalışıyor. Kazanılan bu başarı nedeniyle bu yıl artık 10 milyonlu rakamları telaffuz ediyoruz'' diye konuştu. Bazı ülkelerle vizenin kalkmasının turizme büyük ivme kazandıracağını belirten Acar, ''Özellikle Rusya ile vizenin kalkması durumunda Antalya, çok kısa süre içinde 15 milyon turist ağırlayacak'' dedi.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut da Türkiye'nin komşularıyla iyi ilişkiler içinde olmasının ve vizenin kaldırılmasının turizme olumlu yansıdığını belirttti. Barut, ''Bu yıl özellikle Suriye ve Libya gibi ülkelerde önemli turist artışı bekleniyor'' diye konuştu. Antalya ekonomisinin yüzde 70'inin turizm ve turizme bağlı sektörlerden karşılandığını kaydeden Barut, ''Antalya turizm kentidir. Turizmsiz hayat düşünülemez. Turizmin istihdama da büyük katkısı var. Antalya'nın 2009'da 7 milyar dolar civarında olan turizm geliri, bu yıl 8 milyar doları aşacaktır. Antalya'nın turizmden dolayı Türkiye'ye sağladığı katma değer çok fazladır'' dedi.

Isparta

Isparta Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, kente 2008 yılında 152 bin 481'i yerli, toplam 164 bin 750 turistin geldiğini belirtti. Kılıç, ''Geçen yıl 135 bin 671'i yerli olmak üzere 157 bin 279 turist konakladı. Küresel ekonomik kriz döneminde Isparta'ya gelen turist sayısında ciddi bir düşüş yaşanmadı, özellikle Davraz Kayak Merkezi, her geçen yıl daha fazla turist ağırlıyor'' diye konuştu. Yabancı turist konusunda 2008 yılına göre artış olduğunu belirten Kılıç, geçen yıl 3 bin 49 turist sayısıyla Almanya'nın birinci sırada, 2 bin 959 turist sayısıyla İngiltere'nin ikinci, bin 923 turist sayısıyla Fransa'nın üçüncü, bin 798 turist sayısıyla Finlandiya'nın dördüncü, bin 105 turist sayısıyla da İsrail'in 5'inci sırada yer aldığını kaydetti. Kılıç, bu yıl turizmde hareketliliğin artmasını beklediklerini söyledi.
 

Burdur

Burdur'da yürütülen kazı çalışmalarında son bir yıl içinde gün ışığına çıkarılan Medusa başı ve Roma İmparatorları Hadrian ile Marcus Aurelius'a ait heykel başlarının, turist sayısını artırmasının beklendiği bildirildi. Gölhisar ilçesi sınırlarındaki Kibyra Antik Kenti'nde geçen yılki kazılarda bulunan Medusa başının, Gölhisar ilçesi ve Burdur'un turizmdeki gelişmesine önemli katkısı olması bekleniyor. Burdur'u beklenti içine sokan bir başka olay ise Sagalassos Antik Kenti'nden çıkarılan Roma imparatorları Hadrian ve Marcus Aurelius'a ait heykel başları. Burdur'daki tarihi yerleri geçen yıl 36 bin 890 kişi, göller, yaylalar ve İnsuyu Mağarası'nı ise yaklaşık 100 bin kişinin ziyaret ettiğini belirten Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, şöyle konuştu: ''2010 yılında hedefimiz bu rakamları en az ikiye katlamak. Çünkü özellikle tarih açısından bir yıl içinde meydana gelen olaylar, bu alandaki hedefimizi birden katladı. Birkaç yıl sonra Burdur, tarih turizminin en hareketli olduğu iller arasında yer alacak''.

Vali İbrahim Özçimen de British Museum'da sergilendiği 3 ay boyunca 244 bin kişinin ziyaret ettiği İmparator Hadrian'a ait heykelin sergilenmesinin bile Burdur'a çok büyük katkısı olacağına inandığını söyledi. Burdur Müzesi'nde oluşturulan imparatorlar köşesindeki iki heykel başı ile Medusa başının kentin turizm yönünden önünü açacağına inandığını belirten Özçimen, ''Komşu şehrimiz Antalya, denizi, kumu ile dünyanın göz bebeği. Biz de tarih turizmi ile komşumuzu destekleyeceğimize inanıyoruz. Sadece yabancı değil, yerli turistlerin de bu yaz Burdur'a daha fazla ilgi göstereceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

 

Mersin

Türkiye ile komşu ülkeler arasında karşılıklı olarak vizelerin kaldırılmasının ardından çalışmalarını yoğunlaştıran sektör temsilcileri, bu sezon kentte 50 bine yakın Arap turisti ağırlamayı hedefledi. Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Çalışkan, önemli bir turizm potansiyeline sahip kentin 321 kilometrelik sahil şeridiyle Akdeniz'in parlayan yıldızı konumunda olduğunu söyledi. Türkiye'nin Orta Doğu'ya açılan penceresinin Mersin olduğunu ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu: ''Komşu ülkelerle vize sorununun kaldırılmasıyla ağırlıklı olarak Arap turistleri en iyi şekilde ağırlayarak misafirperverliğimizi göstereceğiz. Geçen yıl bölgeye Arap ülkelerinden 32 bin turist gelmişti. Vizelerin kaldırılmasının ardından bu sayının 50 bine ulaşacağını tahmin ediyorum. Burada da hem yakınlığı hem de denizi, güneşi, kumu ve doğası nedeniyle Mersin'i tercih edecekler. Çünkü Mersin, kara yolu, deniz yolu, demir yolu ve hava yolu açısından oldukça cazip bir kent. Tüm hazırlıklarımızı yaptık. Gerek Orta Doğu gerekse AB ülkelerinden kentimize gelecek turistleri bekliyoruz.'' Öte yandan, yeni turizm sezonunun açılmasına sayılı günler kala Arap ülkelerinden Mersin'e gelecek olan turistlerin yaptırdıkları erken rezervasyonlar otellerin yüzünü güldürdü.
 

Kocaeli

Kocaeli, tarihi değerleri ve doğal güzelliklerinin yanı sıra dört mevsim cazibe merkezi olan kış turizm merkezi Samanlı dağlarını zirvesi Kartepe, deniz turizminde Karadeniz'e açılan kapı konumundaki Kandıra sahilleri ve son yıllarda yapılan yatırımlarla turizmden hak ettiği payı almaya gayret ediyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden derlenen bilgilere göre, Kartepe'nin kent turizmine yeni bir ivme kazandırdığı, bölgenin adeta cazibe merkezi olduğu, kentte yeni açılan müzeler sayesinde de tarih ve kültür turizminde önemli mesafe alındığı kaydedildi. Kocaeli'de toplam Turizm İşletmesi Belgeli 26 tesis, bin 318 oda ve 2 bin 658 yatak bulunduğu, 12 otel ile 59 turizm belgeli seyahat acentesinin yer aldığı bildirildi. Turizm işletmesi belgeli konaklama tesislerinde 2004 yılında 9 bin 863'ü yabancı, toplam 49 bin 16 turistin konakladığı, bu rakamın her yıl artarak 2008 yılında 45 bin 521'i yabancı 181 bin 157 turiste ulaştığı kaydedildi.

Hatay

Hatay'da havaalanının faaliyete geçmesi, komşu ülkelerle vizenin kalkması ve tesis sayısının artmasıyla turist sayısında ve gelirlerinde önemli oranda artış beklendiği bildirildi. Kültür ve Turizm Müdürü Nizamettin Duran, Hz. İsa'ya inananlara Hristiyan adının verilmesi ve dünyanın ilk mağara kilisesi St. Pierre'in, Tunus'tan sonra taban mozaiği zenginliği açısından dünyanın ikinci mozaik müzesinin ve Müslüman ve Hristiyanlar için kutsal kabul edilen Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar'ın bulunması dolayısıyla Hatay'ın ziyaret açısından turistlerin ilgisini çektiğini söyledi.

Antakya'nın 3 semavi dini bünyesinde barındırması, tarihi geçmişi ve doğal güzellikleriyle özel bir kent olduğunu ifade eden Duran, şöyle konuştu: ''Geçen yıl kenti 762 bin turist ziyaret etti. Bu yıl rakamın 1.5 milyonu bulmasını bekliyoruz. Havaalanının 2007'de faaliyete girmesi, komşu ülkelerle vizenin kalkması nedeniyle turizm gelirlerinde yüzde yüz artış gerçekleşmesini öngörüyoruz. Tanıtım eksikliğini gidererek, deniz, kültür, yayla, kaplıca ve yöresel yemek turizmiyle atağa kalkacağız.''

Kentte ikisi 5 yıldız, altısı 4 yıldızlı olmak üzere toplam 24 konaklama tesisi bulunduğunu ve 4 bin 421 yatak kapasitesine sahip olunduğunu belirten Duran, bakanlık belgeli 32 seyahat acentesinin kentte faaliyet gösterdiğini kaydetti. Kentte yaklaşık bin 500 eski Antakya evinin bulunduğunu belirten Duran, bakanlığın onarılması ve restorasyonu için önemli katkı sağladığı bu evleri, turizme kazandıracaklarını ifade etti.

 

İzmir

Türkiye'de turizmin köklü destinasyonları arasında yer almasına rağmen son yıllarda Antalya bölgesinin gerisinde kalan İzmir, turizmde hak ettiği noktaya gelebilmek amacıyla tanıtım çalışmalarına hız verdi. Geçen yıl 1 milyon turist hedefini aşan kent, bu yıl 1.5 milyon, oluşturulacak yeni turizm bölgeleriyle 5 yılda da 5 milyon turistin gelmesini hedefliyor.

İzmir Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu, kente gelen yabancı turist sayısının 1 milyonu aştığını, ekonomik krizin kent turizmine kayıp getirmediğini belirtti. İzmir olarak 2010 yılına iyi hazırlandıklarını, kentteki tüm paydaşların uluslararası fuarlarda iyi bir tanıtım gerçekleştirdiğini, güzel bağlantılar elde edildiğini söyleyen Tunçsu, şöyle konuştu: ''Hedef 1.5 milyon civarına gelmek. Daha sonra 2-3 milyonlara ulaşabilmektir. 100 bin yeni yatak kapasitesini hedefleyen 5 yeni turizm planlamamız var. Seferihisar, Balçova, Dikili, Bergama ve Çeşme'de olmak üzere termal turizme yönelik planlama bittiği zaman yılın 12 ayına yayılan bir turizm çeşitlemesine gitmiş olacağız. Bunun getirisiyle yılın tamamına yayılan termal, kongre, kültür turizmi çeşitlemesiyle en az 5 milyonluk turist hedefliyoruz. 5 termal turizm planlamasını bitirdikten sonra 5 yıl içerisinde 5 milyon turist sayısı hayalci bir öngörü değil.''

İzmir Kültür ve Turizm Müdürlüğü kayıtlarına göre, turizm işletme belgeli 127, yatırım belgeli 49 tesiste toplam 39 bin 916 yatak kapasitesine sahip kente geçen yıl, bir önceki yıla göre hava yoluyla yüzde 1 azalmayla 690 bin 394, deniz yoluyla yüzde 2.6 azalmayla 366 bin 554 olmak üzere toplamda yüzde 1.6 azalmayla 1 milyon 56 bin 948 turist geldi. Kente gelen yolcu sayısında son yıllarda yüzde 10'un üzerinde artış yakalayan İzmir'in geçen yıl ekonomik krizin etkisiyle durakladığı belirtiliyor. İzmir'i en fazla tercih eden ülke olan Almanya'dan geçen yıl yüzde 6 artışla 269 bin turist geldi. Almanya'yı geçen yıla göre yüzde 2.45 azalmayla İtalya izledi. Fransa, İngiltere, Hollanda, Belçika, İspanya, Yunanistan, Avusturya ve İsveç ilk 10'a giren ülkeler arasında yer aldı.

Kruvaziyer turizminde İzmir Limanı'na yanaşan gemi sayısındaki artışla birlikte son yıllarda özellikle İtalya'dan gelen turist sayısı hızla artıyor. Ege'nin iki yakasında yapılan dostluk girişimleri sonucu iki kıyı arasında deniz yoluyla ulaşım seçeneklerinin artmasıyla özellikle Yunan adalarından Ege kıyılarına gelen turist sayısında büyük yükseliş gözleniyor. Geçen yıl tatil için İzmir'i tercih eden yerli turist sayısının ise 381 bin 387 olduğu belirtildi.
Kentin uluslararası tanıtımını yapmak amacıyla oluşturulan Destination İzmir Grubu Sözcüsü Bülent Tercan, özellikle İzmir'e direkt uçuş bağlantısı bulunan kentlere ağırlık verdiklerini, ayrıca Rus pazarından daha fazla yararlanmak için de çalışma yapıldığını kaydetti.

Çeşme Turistik Otelciler Birliği Başkanı (ÇEŞTOB) Veysi Öncel, bu sezon Çeşme'ye gelecek turist sayısında, geçen yıla göre yüzde 25-30 artış beklediklerini söyledi. Hükümetin komşu ülkelerle yakınlaşma politikası ve bazı ülkelerle vizeleri kaldırmasıyla Ege sahilleri için de yeni bir turizm potansiyelinin doğduğu belirtiliyor. Bunun zamanla rakamlara yansıyabileceğini belirten turizmciler, bu turizmden daha çok kent turizminin pay elde etmesini umuyor. Orta Doğu pazarında özellikle İranlı turist sayısında artışlar yaşansa da bu ülkelerin tatil dönemlerinin, Çeşme'de sezonun en yüksek olduğu zamana rastlaması ve bu dönemde yatak kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle bu talebe yeteri kadar yanıt verilemeyeceği belirtiliyor.
 

Muğla

Muğla Valisi Ahmet Altıparmak, erken rezervasyonlara ve fuarlara bakıldığında kente ilginin her geçen gün arttığını söyledi. Kentin tanıtımı amacıyla bu yıl birçok fuara katıldıklarını ifade eden Vali Altıparmak, ''İngiltere ağırlıklı çalışıyoruz ve bölgemize neredeyse yüzde 60-70 İngiliz misafir geliyor. Ama biz tek bir pazara bağlı kalmamak için özellikle Kuzey ülkelerine, Almanya'ya, Rusya bölgesine yöneliyoruz. Bu çerçevede önümüzdeki günlerde Kazakistan, Azerbaycan, İran'da fuarlar var. Bunları takip ediyoruz ve bunlara katılmayı planlıyoruz'' diye konuştu.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, ilçeye geçen yıl 1 milyon 200 bin yabancı turistin geldiğini belirterek, ''2010 turizm sezonu için gerekli tanıtımları yaptık. Bu yıl yüzde 30 artış bekliyoruz'' dedi. Bodrum'da kaliteli ve sürdürülebilir 12 ay turizm üzerine projeler ürettiklerini ifade eden Kocadon, bu yılın turizmde Bodrum için altın yıl olacağına inandığını bildirdi. Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri Orhan Kavala ise Bodrum'un ağırlıklı olarak Almanya ve İngiltere'den turist beklediğini söyledi.

Marmaris Turizm Altyapı Hizmet Birliği (MARTAB) ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar, sektör temsilcileriyle katıldıkları Londra, İzmir, İstanbul, Manchester, Helsinki, Sofya ve Ukrayna'da düzenlenen uluslararası turizm fuarlarından edindikleri izlenimlere göre, yeni sezonda turist sayısında yüzde 15 ila 18 arasında artış beklendiğini kaydetti.

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı İsmail Özbozdağ ise Marmaris'i tercih eden turistlerin büyük çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğunu, bu pazarda yüzde 15 civarında artış beklediklerini söyledi. Yatlara barınmanın yanı sıra onarım ve bakım hizmeti de verilen Bodrum, Marmaris ve Fethiye'deki marinalarda doluluk oranının yaz-kış yüzde 100'leri bulduğunu ifade eden yetkililer, bu sektörden daha fazla gelir elde edilebilmesi için yeni marinaların yapılmasına izin verilmesini istedi.
 

Aydın

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka, geçen yıl 4 milyon turistin geldiği kente, bu yıl 4.5 milyon turist gelmesini beklediklerini ifade etti. Aydın'ın gelişen turizm çeşitliliği ve tanıtım çalışmalarının yanı sıra bazı ülkelerle vize uygulamasının kalkmasının turist sayısını yüzde 10 oranında arttırmasını beklediklerini bildiren Aktakka, yapımı devam eden Kuşadası Kongre Merkezi ile Didim'deki yat limanının kentte ayrı bir turizm çeşitliliği oluşturduğunu söyledi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay da ilçeye geçen yıl gelen 80 bin yabancı turistin yüzde 90'ını İngilizlerin oluşturduğunu bildirdi. Atabay, ''Türkiye'ye ilgisi olan Suriye ile vizenin kalkması dolayısıyla bu ülkeden gelecek turist sayısında büyük bir artış yaşanmasını bekliyoruz'' dedi.
 

Denizli

Denizli Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Korkmaz, hükümetin son yıllarda yaptığı protokollerle ülkeler arasında vizelerin kalkmasının turizm bakımından önemli olduğunu belirterek, ''Vize uygulaması kalkan ülkelerden ülkemize turist sayısında atış olacağı kanaatindeyim'' dedi. Bu yıl 2 milyon 250 bin ziyaretçi sayısını yakalamayı hedeflediklerini bildiren Korkmaz, ''Turizm otoritelerine göre, 2010 yılında 'en popüler' yurt dışı destinasyonları Türkiye, Fas ve Mısır olacak. Bu bağlamda bu yıl ülkemize 28 milyon turistin gelmesi, 22.5 milyar dolar da gelir hedeflenmektedir'' dedi.

Korkmaz, ildeki turizm yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: ''İlimizde turizm belgeli merkezde 1.540 yataklı 13 tesis, Karahayıt ve Pamukkale yöresinde 3 bin 553 yataklı 9 tesis, ayrıca belediye belgeli 9 bin 33 yataklı 162 tesis ile turizme hizmet sunan toplam 14 bin 126 yataklı 184 tesis, 21 seyahat acentesi ve 9 turizm belgeli yeme-içme tesisi bulunmakta. İlimizde ayrıca 908 yataklı 6 adet turizm yatırım belgeli tesisin işletmeye açılma çalışmaları devam etmektedir.''

Pamukkale Ören yerini geçen yıl 1 milyon 322 bin 640 kişinin ziyaret ettiğini, konaklama tesislerindeki geceleme sayısının da 2 milyon 684 bin 500 olduğunu bildiren Korkmaz, 2010 yılında Pamukkale'de 1 milyon 750 bin turistin gelmesini, kente ise 2 milyon 250 bin ziyaretçiyi ağırlamayı hedeflediklerini söyledi.

 

Uşak

Uşak Kültür ve Turizm Müdürü Şerif Arıtürk, termal turizm bölgelerinde yeni tesislerin inşasıyla kentin turizm potansiyelinin artacağını söyledi. Uşak'ın tarihsel, kültürel ve doğal güzelliklere sahip bir il olduğunu, turizm potansiyelinin her geçen yıl arttığını belirten Arıtürk, önümüzdeki dönemlerde Hamamboğazı termal turizm bölgesinde yapılacak termal otellerin ilin turizm potansiyeline önemli katkı sağlayacağını söyledi. Kenti, geçen yıl 87 bin 988 kişinin ziyaret ettiğini beliten Arıtürk, ziyaretçilerin 36 bin 309'unun konakladığını kaydetti.

Uşak'ta Akmonia, Blandus gibi antik kentlerin bulunduğunu ifade eden Arıtürk, ''Dünyanın en uzun kanyonlarından olan Ulubey kanyonları ilimizde. Ayrıca Murat Dağı yayla turizmi için önemli bir merkez haline gelebilir. Karun Hazineleri, Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Hamamboğazı Termal bölgesinde birkaç yıl içinde beş yıldızlı oteller inşa edilecek. Böylelikle ilimizin turizm potansiyelinin gelişeceğini düşünüyoruz'' dedi.

 

Bursa

Sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikleri açısından önemli avantajları bulunan ancak bunu iyi değerlendiremeyen Bursa'da, turizm pastasından hak edilen payın alınabilmesi için tanıtım atağı başlatıldı. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Güney Marmara Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akkuş, dağ, deniz, yeşil doku, tarih ve kültür gibi turizm açısından önemli varlıkları bulunan Bursa'nın, tanıtımı açısından önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Bursa'nın bu anlamda en önemli sıkıntısının ulaşım zorluğu olduğunu ifade eden Akkuş, ''Bunu atlattığımız takdirde Bursa turizmde başkent olacak illerden birisi. Çünkü Uludağıyla, İznik çinisiyle, tarihiyle, hamamlarıyla, kaplıcalarıyla Bursa gerçekten 4 mevsim ziyaret edilebilecek bir kent. Bursa, bunca zamandır bu anlamda bakir kalmış, geri kalmış, tanıtılmamış'' diye konuştu.

Mayıs ayında kentin tanıtımı için Dubai'deki uluslararası turizm fuarına katılacaklarını bildiren Akkuş, Bursa'nın en çok Orta Doğu, Rusya ve Almanya'dan turist ağırladığını ifade etti. Yeşil dokusu, denize kıyısı olması ve Uludağ'ın güzelliklerinden etkilenen Arap turistlerin adeta ''Bursa aşığı'' olduğunu belirten Akkuş, şunları söyledi: ''Bazı nedenlerden ötürü Bursa'dan ellerini çekmişlerdi. Son 1-2 yıldır Arap turistler tekrar Bursa'ya gelmeye başladı. 8-10 yıl önce otellerin yanı sıra Bursa'nın her sokağında, her mahallesinde Arap turistlere ev kiralıyorduk. Bursa'nın nüfusu kadar da Arap getiriyorduk. Son birkaç yıldır da Orta Doğu'dan, yani Arap ülkelerinden ciddi şekilde ilgi var. 2010 yılında turizm anlamında Bursa'da patlama yaşanacak. Geçen yıla göre, yüzde 100'ün üstünde artış yaşanacak.''

Bursa'yı ziyaret eden 650 bin turistin 120-150 milyon dolar gelir bıraktığını ifade eden Akkuş, ''Bu yıl yapılan tanıtım çalışmalarıyla bu rakamı yüzde 100'ün üstünde geçeceğimize inanıyoruz'' diye konuştu. Vize uygulamasının, ülkeler arasındaki başta turizm ve ticaret olmak üzere tüm ilişkileri olumsuz yönde etkilediğini belirten Akkuş, ''Bazı ülkelerle vize uygulamasına son verilmesi, ülkemizin dünya ülkeleri arasındaki güvenilirliğini ve turizm değerini artırmıştır. Türkiye'nin dünya ülkeleri ile özdeşleştirilmesine katkı sağlamıştır. Vizesiz giriş-çıkışlar, özellikle turizme canlılık ve hayat verecektir'' diye konuştu.
 

Balıkesir

Balıkesir Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, kentte turizm belgeli 82 tesisin 8 bin 316, yatırım belgeli 12 tesisin ise 2 bin 8 yatak kapasitesi bulunduğunu söyledi. Bu tesislerin yanı sıra belediyeden onaylı tesislerde de 27 bin yatak olduğunu belirten Çaltı, ''Balıkesir, Türkiye'de yatak kapasitesi bakımından turizmde ilk 5 şehrin arasında bulunuyor. Bölgede 100 bin civarında yazlık konut var. Geçen yıl bakanlık onaylı tesisler 588 bin yerli turisti ağırladı. Diğer belgeli işletmeleri de hesaplarsak 3 milyonu aşkın turist sayımız var'' dedi. Geçen yıl 165 bin 687 yabancı turistin Balıkesir'e geldiğini ifade eden Çaltı, geçen yıl 2008'e göre yüzde 10'luk bir artış yaşandığını bildirdi. Bu yıl Körfez Havaalanı'nın açılmasıyla birlikte Balıkesir'in turizmde sıçrama yapacağına dikkati çeken Çaltı, termal turizm kaynaklarında da yatırımların hızla sürdüğünü sözlerine ekledi.

Yalova

Yalova Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Ulusoy, geçen yıl 182 bin 393 olan turist sayısının bu yıl 200 bini aşmasını hedeflediklerini söyledi. Yalova'ya özellikle yerli turistlerin ilgi gösterdiğini ifade eden Ulusoy, ''Geçen yıl 165 bin 981 yerli turist ilimizde konaklarken, 16 bin 412 de yabancı turist geldi. İlimizde, depremin etkisiyle 1999 yılından sonra turist sayısında düşüş gözlenmiştir. Ancak, 2005 yılından itibaren bu konuda toparlanma başladı'' dedi.

İki yıl önce Arap ülkelerine uygulanan vize süresinin 1 aydan 3 aya çıkarılması sonucu kente gelen yabancı turist sayısında önemli artış yaşandığına dikkati çeken Ulusoy, ''İlimize gelen yabancı turistlerin çoğunluğunu Arap ülkelerinden gelen kişiler oluşturuyor. Vize süresinin uzatılmasıyla 2007'de 7 bin 900 olan Arap turist sayısı 2008'de 11 bin 772'ye, 2009'da ise 16 bin 412'ye ulaştı. Bu yıl da önemli bir artış yaşanacaktır'' diye konuştu. Kent merkezi ve ilçelerde yapılan arıtma tesisleriyle Yalova'daki mavi bayraklı plaj sayısını artırmayı planladıklarını ifade eden Ulusoy, kentte deniz ve kaplıca turizminin yanı sıra ''Yeşil Mavi Yol'' projesi kapsamında doğa turizmin ön plana çıktığını kaydetti.
 

Tekirdağ

Her ilçesi ayrı bir özelliğe sahip olan Tekirdağ'ı geçen yıl 31 bini yabancı toplam 202 bin kişi ziyaret etti. Macar prensi II. Ferenc Rakoczi'nin yaşadığı Tekirdağ, Macarlar için ayrı bir öneme sahip. Her yıl çok sayıda Macar turisti ağırlayan kent, aynı zamanda Almanya, Bulgaristan, İngiltere, İtalya ve Ukrayna'dan da turistlerin dikkatini çekiyor. Tekirdağ'da Macar prensi Rakoczi'nin romatizmasına şifa olduğuna inanılan ''yarapsan çamuru''nun sağlık turizmine kazandırılması için çalışmalara devam ediliyor. Her ilçesinde farklı doğal güzellikleri barından Tekirdağ'da, Uçmekdere mevkisinde yapılan yamaç paraşütü etkinliğine yüzlerce turist katılıyor. Yamaç paraşütünün daha gelişmesi için ise 500 yatak kapasiteli otel yapılması turizm planlamaları arasında yer bulunuyor.

Hayrabolu Belediyesi ve Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) iş birliğiyle düzenlenen ve her yıl 40-60 arası motokrosçunun yanı sıra Bulgaristan'dan 15'e yakın sporcunun katıldığı motokros yarışları için zaman zaman Azerbaycan, Almanya, Yunanistan'dan da sporcular geliyor. Trakya'nın ilk ve tek mavi bayraklı plajına sahip olan Şarköy Belediye Başkanı Süleyman Altınok, ''2009 sezonunda ilçemiz yaklaşık 150 bin turisti misafir etti. Bu yıl hedefimiz bu sayıyı 170 bin seviyesine çıkartmak'' dedi. Şarköy'ün en önemli gelirinin turizm olduğunu belirten Altınok, ''Turizm sezonunda ilçemiz ayda 15 milyon lira gelir elde etmiş. Bu da ekonominin canlanmasını sağlıyor. Bu yıl turist sayısını artırarak turizm gelirlerini 8-10 milyon daha artırmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
 

Çanakkale

Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar, Çanakkale'nin içinden deniz geçen, Bozcada ve Gökçeada gibi saklı cennet adaları olan, turizmin bütün çeşitliliğine olanak tanıyan, denizi, kumu, güneşi, sörfü, termal ve kongre turizmiyle avantajlı bir kent olduğunu söyledi. İstiklal Savaşı'nın ön sözünün yazıldığı, yakın tarihi geçmişin zaferlerinin kazanıldığı coğrafyanın, Homeros tarafından ''İlyada ve Odessa'' destanlarına konu olan UNESCO'nun dünya kültür mirası listesindeki Troya Antik kentinin Çanakkale'de bulunduğunu ifade eden Haznedar, şunları söyledi: ''Vizelerin kalkması turizm açısından olumlu. Bosna Hersek ile vize kalktı ama ben buraya vize kalkmadan önce 4-5 kez gittim. Yani vize tek başına belirleyici değildir. Sadece bazı ülkelerle değil dünyanın her ülkesinde karşılıklı olarak gidiş gelişlerin serbest olması lazım. Dünya ailesi birbirini sınırlama olmadan tanımalı.''

 

Trabzon

Doğal güzellikleriyle ünlü Doğu Karadeniz'i bu yıl yaklaşık 4 milyon turistin ziyaret etmesi bekleniyor. En çok Gürcistan, Rusya, Almanya, İngiltere, Yunanistan, Japonya, Yeni Zelanda, Avustralya, Hollanda, Fransa, İtalya, İsrail, İsviçre ve Bağımsız Devletler Topluluğundan turist ağırlayan Doğu Karadeniz'e gelen yabancı sayısının, birçok ülkeyle vize uygulamasının kalkmasıyla birlikte daha da artacağı bildirildi.

Doğu Karadeniz'deki ticaret ve turizmin lokomotifi olan tarihi İpek Yolu ve çevre illere geçişi sağlayan kara yollarının birleştiği noktada yer alan, yöredeki tek hava limanına sahip Trabzon, Sümela Manastırı, Ayasofya ve Trabzon Müzesi, Atatürk Köşkü gibi tarihi mekanlarının yanı sıra dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsüyle Alpler'in güzelliğini geride bırakan Uzungöl gibi doğa harikalarıyla turistlerin uğrak yerlerinin başında geliyor. Hava, deniz ve kara yoluyla kolaylıkla ulaşılan Trabzon'u geçen yıl 1 milyon 576 bin 93'ü yerli 2 milyon 203 bin 768 turist ziyaret etti. Her mevsim turist çeken Trabzon, geçen yıl 163 milyon 195 bin 500 lira ve 125 bin 535 dolar gelirle göz doldurdu.

Trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turlar yapma imkanı da olan Trabzon, aralarında komşu ülkelerin de yer aldığı çeşitli ülkelerle vizeleri kaldırması nedeniyle turist sayısını 2 milyon 300 bine çıkartmayı hedefliyor. Mevcut turist hareketlerinin incelenmesi, tur güzergahlarının geliştirilmesi ve yeni tur güzergahları oluşturulması kapsamında çeşitli çalışmalar yaptıklarını belirten Trabzon Valisi Recep Kızılcık, şöyle konuştu: ''Trabzon'da kentsel, doğal ve arkeolojik olmak üzere toplam 25 sit alanı bulunmaktadır. Kent dahilinde toplam 983 tescilli taşınmaz kültür varlığı mevcut. Doğu Karadeniz Turizm Master Planı çerçevesinde, turizmin geliştirilmesi amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde çevre illerle önemli çalışmalar yürütüyoruz. Birçok ülkeyle vizelerin kaldırması, komşu ülkeler başta olmak üzere turizm açısından ciddi potansiyele sahip olan Doğu Karadeniz'e gelen turist sayında artış sağlayacaktır.''

Giresun

Giresun Kültür ve Turizm Müdürü Emin Yılmaz, geçen yıl 621 bin 115 yerli ve yabancı turistin geldiği kentte, turist sayısında her yıl bir önceki yıla göre artış yaşandığını ifade etti.
Turizmde bu yıl hareketlilik yaşanmasının beklendiğini belirten Yılmaz, ''Bazı ülkelerle vizelerin kaldırması da turizmi çok olumlu yönde etkileyecektir. Giresun, tüm turizm potansiyeliyle daha çok turist ağırlamaya adaydır'' dedi. Yılmaz, geçen yıl kente gelen 1547 yabancı turistten yaklaşık 500'ünün Gürcistan'dan olduğunu bildirdi. Kentte bu yıl beklenen turist sayısının ise 640 bin olduğu kaydedildi.

Artvin

Artvin, Borçka ve Şavşat Karagöl, Şavşat Sahara ile Hatila Vadisi Milli Parkı, dünyaca ünlü Ardanuç Kanyonu gibi doğal güzelliklerinin yanı sıra aralarında Yusufeli İşhan Kilisesi'nin de yer aldığı kiliseler ve diğer tarihi mekanlarıyla ilgi odağı oluyor. Türkiye'de kano-rafting yapmaya en uygun nehir olan Çoruh Nehri ile rafting meraklılarının göz bebeği olan Artvin'i geçen yıl 204 bin 98'i yerli 281 bin 688 kişi gezdi. Sarp Sınır Kapısı ile Türkiye'yi Gürcistan üzerinden Kafkaslara ve Asya'ya bağlayan Artvin'i, geçen yıl 41 bin Gürcistan vatandaşı ziyaret etti. Avrupa ülkelerinden de turist ağırlayan ve geçen yıl yiyecek, içecek ve konaklama olarak 16 milyon 181 bin dolar turizm geliri elde eden Artvin, bazı ülkelerden vize zorunluluğunun kaldırılmasıyla bu yıl yerli ve yabancı 510 bin kişiyi ağırlamayı hedefliyor.

 

Rize

Rize Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, kentin doğal güzellikleri, tarihi ve kültürel değerleriyle ülke turizminde önemli bir yere sahip olduğunu, geçen yıl kenti 55 bini yabancı 495 bin turistin gezdiğini, bu yıl beklenen turist sayısının ise yaklaşık 500 bin olduğunu söyledi. Türkiye'nin bazı ülkelerle vizeleri kaldırmasının, önceki yıllara göre turist sayısında artış gözlenen Rize'deki turizmi daha da canlandıracağını belirten Hocaoğlu, ''Son birkaç yıldır süren ilginin bu yıl da devam edeceğini düşünüyoruz. Rize'ye gelen turistlere rafting, termal turizm, doğa yürüyüşü, kano ile nehirde gezinti gibi farklı turizm seçenekleri sunabiliyoruz. Rize'ye gelenler, doğayla baş başa kalma sansına sahip. Ayrıca dağ, yayla, şelaleler ve yayları görüp etraflarında piknik yapabiliyorlar'' dedi.

 

Gümüşhane

Süleymaniye Mahallesi, Karaca Mağarası, İmera Manastırı, Satala Antik Kenti, Santa harabeleri, tarihi Gümüşhane evleri ve konakları, Çakırkaya Manastırı, kemer köprüler, eski İpek Yolu güzergahındaki han ve hamamlar, 3 bin 331 rakımdaki Abdal Musa Tepesi ve Artabel Doğal Parkı, Zigana Dağı'ndaki yaklaşık 2 bin rakımlı Limmi Gölü, kış turizmi yönünden Gümüşkayak tesisleriyle Kürtün ve Torul baraj gölleri, Gümüşhane'ye gelen turistlerin ilgisini çekiyor. Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, geçen yıl 3 bin 757'si yabancı toplam 77 bin 879 turistin ziyaret ettiği kentte yaklaşık 500 bin lira gelir elde edildiğini ifade etti. Yalçın, ''Gümüşhane, Trabzon-İran Transit kara yolu güzergahında bulunuyor. Bu güzergah aynı zamanda tarihi İpek Yolu güzergahıdır. Son zamanlarda Orta Doğu ülkeleri ile olan vize uygulamasına son verilmesinin ilimize bu yıl gelecek olan yabancı turist sayısını artıracağını umuyoruz. Bu yıl, ilimizi 90 bini yerli olmak üzere 100 bin turistin ziyaret etmesini bekliyoruz'' dedi.

Bayburt

Geçen yıl 13 bin 500'ü yerli, bin 500'ü yabancı 15 bin turistin ziyaret ederek, 175 bin lira ve 75 bin dolar bıraktığı Bayburt, bozulmamış yaylaları, kaynak ve maden suları, kamp-karavan, oto safari, cip safari turizmi için ideal özellikler taşıyor. Bayburt Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Günaydın, bu yıl bekledikleri turist sayısının 2 bin 500'ü yabancı 22 bin 500 kişi, beklenen gelirin ise 270 bin lira ve 125 bin dolar olduğunu kaydetti.
 

Zonguldak

Zonguldak'ta galeri, sarkıt, dikit, travertenler ve milyonlarca yıllık mercan fosilleri bulunan ve temiz havasıyla stres giderdiği bildirilen 3 bin 250 metre uzunluğundaki Gökgöl Mağarası'nın, turizme açık 875 metresi turistlerin beğenisini kazanıyor. Ereğli ilçesinde de mitolojide ''yer altı tanrısı Hades'in ülkesine açılan yollardan biri'' olarak gösterilen Cehennemağzı Mağaralarını da yılda binlerce kişi geziyor. Gökgöl Mağarası'nı geçen yıl 16 bin 961, mitolojik öyküsüyle ilgi çeken Cehennemağzı Mağaralarını da 25 bin 404 kişinin gezdiği kentte, özellikle mağara turizminin gelişmesi amaçlanıyor. Zonguldak'ta yeşilin her tonunu barındıran ormanları görmek için Harmankaya Şelaleleri'nde yapılacak yürüyüş de mükemmel bir doğa keşfi sunuyor. Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, kenttin doğa güzelliklerinin tanıtılması ve mağaralarla doğa turizminin daha fazla insanın ilgisinin çekmesi için tanıtım faaliyetlerine ağırlık verildiğini kaydettiler.
 

Karabük

Karabük'ün en önemli turistik merkezi olan tarihi konaklarıyla ünlü Safranbolu ilçesi, kentte turistlerin en çok ilgi gösterdiği yerler arasında geliyor. Japonya, Fransa, ABD, Yeni Zelanda, Kanada, Güney Kore ve İsrail gibi ülkelerden gelen turist sayısı geçen yıl, 2008'e göre 8 bin 582 kişi azalarak 134 bin 30 olan Safranbolu'da, bu yıl vize uygulamasının kalkmasıyla birlikte diğer yıllara oranla daha fazla ziyaretçi bekleniyor. Doğa yürüyüşlerinin zorlu parkurları arasında gösterilen, kenarları dik ve yüksek olan Şeker Kanyonu'nun yer aldığı Yenice ilçesi, tropik bölgeler dışında dünyada pek az ormanda görülebilecek kadar çok sayıda ağaç türü görülebilir. Eskipazar ilçesinin yaklaşık 3 kilometre doğusunda bulunan ve ortaya çıkarılan mozaiklerle Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianoupolis Antik Kenti de kültürel değerlere önem verenlerin uğramadan dönmemesi gereken yerler arasında gösterilmesi kentin turist beklentisini artırıyor.

Vali Nurullah Çakır, kentin, Ankara ve İstanbul gibi metropollere yakınlığının önemli bir avantaj olduğunu, bölgenin mağaraları, doğa ve kültürel zenginlikleriyle alternatif turizm seçenekleri sunduğunu söyledi. Kente gelen turist sayısını artırmak için havza boyutunda kültür yolu oluşturma çabasında olduklarını ifade eden Çakır, ''Bu yıl kentimize 500 bin civarında turistin gelmesini bekliyoruz'' dedi.
 

Bartın

Yaklaşık 15 kilometrelik bölümü Bartın kent merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Bartın Irmağı, ''Suların ilahı'' anlamına geldiği bildirilen Parthenios adıyla denizden 15 kilometre kentin içine sokulan, çevresindeki yemyeşil bitki örtüsünün oluşturduğu doğal peyzaj görünümüyle kano, su bisikleti, sandal gezileri ve kürek yarışları gibi aktiviteler için önemli alanlar arasında gösteriliyor. İtalya'nın Venedik şehri ile Hollanda'nın Amsterdam kentleri gibi Bartın Irmağı'nda da turistlerin ilgisini çekmesi için Karadeniz sahillerine uzanan turlar planlanıyor. Ulus ilçesindeki aşk acısını dindirdiğine inanılan Ulukaya Şelalesi de ilginç öyküsüyle görülmeye değer yerler arasında yer alıyor.

Aşk tanrısı Eros'un, eşi Hera kendisini artık sevmiyor diye intihar eden Selamnos'un bedenini dönüştürdüğü şelaleden su içen, mendil ıslatan ya da yüzünü yıkayanların, yaşadıkları aşk acılarından arındığına ilişkin mitolojik öyküyü dinleyenler, Ulukaya köyünde 20 metre yükseklikten yazları da dahil olmak üzere sürekli akan şelaleyi keşfetmeden bölgeden ayrılmıyor. Koyları, tertemiz kumu, az dalgalı suları ve doğayla bütünleşen güzellikleriyle Amasra ise yemek kültürü ve tarihi birikimiyle kentin en ilgi çeken bölgesi konumunda yer alıyor.

Bartın Valisi İsa Küçük, kum, güneş ve deniz turizminin yapıldığı kentte, hedeflerinin turizmi çeşitlendirmek olduğunu söyledi. Küçük, şunları söyledi: ''Bölgeye nisan ayıyla birlikte hızlı bir ziyaretçi akını olmaktadır. Fotoğraf sanatı için Amasra'nın çok önemli yeri vardır. Türkiye'de en iyi fotoğraf veren ilk 10 nokta arasındadır. Tanıtım çok önemlidir. İstanbul ve İzmir'de açılan turizm fuarlarına son 3 yıldır aktif olarak katılıyoruz. 2006'da 254 bin olan turist sayımız geçen yıl 300 bini aştı. Bu yıl da bu oranın üzerine çıkacağımıza inanıyorum.''

Samsun

Henüz turizm faaliyetleri istenen düzeyde olmasa da tarihi ve doğal varlıklarıyla ülke turizminde kendine yer bulmak isteyen Samsun'da deniz, yayla ve kaplıca turizminin geliştirilmesi için çaba gösteriliyor. Kızılırmak Deltası gibi kendi alanında önemli bir sulak alan olan ve barındırdığı kuş varlığıyla her zaman ilgi gören bölgede turizm konusundaki rakamlar, henüz istenilen seviyeye ulaşılamadığını gösteriyor. Halen turizm belgeli 8 oteli bulunan Samsun'da geçen yıl konaklama anlamında 180 bin dolayında giriş görülüyor. Turizm belgeli olmayan otellerdeki konaklama ve günübirlik gezilerin de dikkate alınmasıyla bu rakam yaklaşık 350 binleri bulurken, bu yılın hedefi ise bu rakamların çok üzerine çıkabilmek.

Küresel ısınma sonucu yaz mevsiminin uzamasının Samsun turizmine olumlu etki yapacağını söyleyen yetkililer, özellikle Karadeniz çanağındaki ülkelerin bir kısmında vize uygulamasının kalkması dolayısıyla bu bölgedeki ülkelerin ilgisini çekmenin turizmi geliştirme adına önemli olduğunu belirtti. Turizm acentesi yetkilileri, özellikle kruvaziyer ve kongre turizminin gelişmesi, 1-2 günlük konaklamalı turların artırılması gerektiğini söyledi.
 

Ordu

Ordu Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, geçen yıl Ordu'yu ziyaret eden 115 bin 15'i yerli 120 bin 775 turist, tarihi Yason Kilisesi ile eski adıyla Taşbaşı Kilisesi, yeni adıyla ise Taşbaşı Kültür Merkezini ziyaret etmeyi tercih etti. Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri, Ordu'daki konaklama tesislerinin yetersiz olması nedeniyle zaman zaman sıkıntı yaşadıklarını belirtti. Kent genelindeki turizm ve belediye belgeli toplam 13 tesisisin yatak kapasitesinin 2000 civarında olduğuna dikkati çeken yetkililer, kentteki otellerin yaz aylarında doluluk oranlarının yüzde 90, kış aylarında ise yüzde 40 civarında olduğunu ifade ettiler.

Sinop

Karadeniz Bölgesi'nin en kuzeyinde yarımada üzerinde yer alan ve doğal limanları nedeniyle tüm zamanlarda deniz ticaretinin vazgeçilmez uğrak yerlerinin başında gelen Sinop, Helenistik çağın ünlü düşünürü Diyojen'in doğup büyüdüğü yer olarak da biliniyor.
Sinop Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 2009 yılında 600 bin kişinin Sinop'u ziyaret ettiğini, bunların büyük bölümünün kentte yeterli sayıda konaklama tesisi bulunmadığı için günübirlik ziyaretler olduğunu bildirdi. Önemli bir liman kenti olan Sinop'un kruvaziyer turizmi açısından ayrı bir cazibe merkezi haline geldiğini belirten Tosun, geçen yıl kente 15 kruvaziyerle yaklaşık 13 bin 500 turistin geldiğini söyledi.

2010 yılı için yaklaşık 30 civarında kruvaziyerin Sinop'a gelmesinin beklendiğini ifade eden Tosun, ''İngiltere'de gerçekleştirilen kruvaziyer turizmiyle ilgili bir toplantıda dünya genelinde 10 destinasyon belirlendi. Yeni gidilecek yerler içinde Türkiye'nin Karadeniz kıyıları ilk 10'a girerek 5. sırada yer aldı. Bu limanların seçiminde egzotik, yani değişik kültürler aranıyor'' dedi. Tosun, Sinop'a geçen yıl gelen 3 binin üzerinde tur otobüsünden yaklaşık 100'ün konakladığını sözlerine ekledi.

Amasya

Orta Karadeniz'de yaklaşık 7 bin yıllık geçmişiyle çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapan Amasya, özellikle kültür turizmi açısından öne çıkıyor. Çeşitli alternatif turizm imkanları da bulunan kent, Yeşilirmak Vadisi ile Harşena dağı eteklerine kurulu yapısıyla kendine has bir özellik taşıyor. Sinop'a kruvaziyer turizmi ile gelenlerin günübirlik ziyaret ettiği kent, bir zamanlar Osmanlı şehzadelerinin eğitim gördüğü yer olarak da biliniyor.

Amasya Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Kaya, yapılan tanıtım çalışmalarıyla 2007 yılında 188 bin 905 olan ziyaretçi sayısının 2008 yılında 238 bine, 2009 yılında ise 260 binin üzerine yükseldiğini söyledi. Artışın bu yıl da devam edeceğini belirten Kaya, geçen yıl ilk iki ayında ziyaretçi sayısı 10 bin 48 iken, bu yılın ilk iki ayında ziyaretçi sayısının yüzde 70 oranında aratarak 17 bin 639'a yükseldiğini bildirdi. Kaya, bu yıl ziyaretçi sayısının 300 binin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti.
 

Sakarya

Sakarya Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz, kent genelindeki otellerde 2008 yılında 87 bin 757 yerli 110 bin 599 kişinin konakladığını bildirdi. Geçen yıl yaşanan ekonomik kriz nedeniyle otellerde konaklayan turist sayısının 82 bin 436 yerli olmak üzere 97 bin 785'e düştüğüne dikkati çeken Yorulmaz, ''Karasu, Kocaali ve Sapanca ilçelerinde yeni oteller yapmak için iş adamlarından yoğun talep alıyoruz. 2010 yılında otellerimizde 90 bin yerli 115 bin turisti ağırlamayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
 

Çorum

Çorum Valisi Mustafa Toprak, UNESCO tarafından Dünya Miras Alanı ilan edilen Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa, Alacahöyük ve Şapinuva gibi tarihi yerleşim yerlerinin bulunduğu kentte, Kalkolitik, eski Tunç, Hitit, Frigya, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu gibi kültür ve medeniyetlerin bıraktığı izlerin hala canlı olduğunu söyledi. Toprak, 2010 yılı Avrupa Yılın Müzesi'ne Kültür ve Turizm Bakanlığınca aday gösterilen Çorum Müzesi ziyaretçi sayısında bu yıl büyük bir artış beklediklerini ifade etti.
Geçen yıl yaklaşık 100 bin olan turist sayısını 250 bine çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Toprak, geçen yıl yapılan ziyaretlerden 208 bin 367 lira gelir elde edildiğini bildirdi.
Kültür ve Turizm Müdürü Ali Özüdoğru da kentteki müze ve ören yerlerinde 29 binden fazla eser sergilendiğini söyledi.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler