'Work and Travel'a ilgi azaldı
Yaz tatili süresince ABD'de hem çalışıp hem de İngilizce'sini geliştirmek amacıyla ''Work and Travel'' (WAT) programı kapsamında Türkiye'den bu ülkeye giden öğrenci sayısının, geçen yıl yüzde 50 civarında düştüğü bildirildi.
Alternatif Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı ve Hizmetleri Genel Müdürü İzzet Aslantatar, yaptığı açıklamada, WAT programının ABD tarafından yaklaşık 50 yıl önce ''kültürel tanıtım projesi'' kapsamında başlatıldığını anımsattı.
İngilizce'nin, günlük kullanımla çok daha kolay geliştiğini belirten Aslantatar, ''Bu nedenle WAT programları kısa sürede büyük ilgi gördü. Dünya genelinden yılda 100 binden fazla öğrenci bu program sayesinde ABD'ye gidiyor. Ancak son yıllarda ABD kaynaklı ekonomik kriz, programın gelişimini durdurdu'' dedi.
Kriz nedeniyle ABD'deki turizm sektörünün tedirgin olduğunu anlatan Aslantatar, firmaların eleman alımlarıyla ilgili kararlarını ertelemelerinin, WAT programları kapsamında bu ülkeye gidecek öğrenci sayısını da büyük oranda düşürdüğünü vurguladı.
Türkiye'den, ABD'ye giden öğrenci sayısının 2 yıl önce 12 bine ulaştığını ifade eden Aslantatar, ''Ancak kriz nedeniyle öğrenci sayısı geçen yıl 7 binde kaldı'' diye konuştu.
Bu yıl 5 binin altına düşebilir
Programın sadece üniversitelerin 1, 2 ve 3'üncü sınıflarında öğrenim görenlere yönelik olduğunu ifade eden Aslantatar, iş alanındaki sıkıntının bu yılki sayıyı da etkilemesini beklediklerini söyledi.
WAT programı kapsamında öğrencilerin eğlence parkı, otel, restoran gibi işletmeler ile milli parklarda haftada 30-40 saat çalışarak maksimum 4 ay boyunca ABD'de yaşama ve gezme şansı bulduğunu hatırlatan Aslantatar, şöyle konuştu:
''Sektörde faaliyet gösteren danışmanlık şirketleri bu yıl için kayıtlarını sürdürüyor. WAT'ta kayıtlar eylül ekim aylarında başlıyor ve mayısa kadar devam ediyor. Haziranda ise işlemleri tamamlanan öğrenciler ABD'ye gönderiliyor, ancak çalışma alanlarındaki düşüş de sürüyor. Biz başta olmak üzere, danışmanlık firmaları bu yıl ABD'ye giden öğrenci sayısının 5 binin altına düşeceğini öngörüyoruz.''
Aslantatar, firmaların öğrencilerden 2 bin ile 2 bin 500 dolar arasında katılım payı alındığını, bu paranın büyük bölümünün işlemler sırasında kullanıldığını bildirdi.
İadeler olabilir
ADVİS Akademik Danışmanlık Genel Müdürü Abdullah Peşteli de önceki yıllarda öğrenciler için yaz aylarında çok rahat iş bulunabilirken, son iki yıldır zorlandıklarını söyledi.
ABD'deki işsizliğin krizle birlikte önemli oranda arttığını savunan Peşteli, şöyle konuştu:
''Sponsor ve aracı kuruluşların WAT için getirdikleri işler önemli oranda düştü. ABD'de ciddi manada işsizlik var. İnsanlar 3-4 aylık da olsa bir işe girmek istiyor. Sektör temsilcileri de genelde lokal olarak personel almak istiyor. Sıkıntı da buradan kaynaklanıyor. Geçtiğimiz günlerde ABD'de, genelde WAT programlarında çalışan istihdam eden bir eğlence parkının yaz döneminde çalıştıracağı 200 kişi için açtığı pozisyona ülke içinden 4 bin 500 başvuru olmuş. Bu rakam durumu özetliyor.''
Peşteli, başvuru yapan öğrenciler için iş arayışlarının sürdüğünü belirtirken, ''Tüm firmalar temkinli, yoğun bir çaba var ancak iş bulunamayan öğrenciler de olacaktır. Başvurularda belli oranda iadeler olabilir'' dedi.
Önceki yıllarda WAT programlarında mağduriyetler yaşandığını da anımsatan Peşteli, sektörde 80 civarında firma bulunduğunu, öğrencilerden kurumsal ve tanınan firmalarla çalışmalarını istedi.
"Son ana bırakıyorlar"
United Towers Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Program Koordinatörü Hakan Karataş da genel olarak son iki yılda gözle görülür bir sıkıntı yaşandığını belirterek, bu sıkıntıyı öğrencilerin işlerini son günlere bırakmalarının daha da artırdığını söyledi.
Kayıtların başladığı eylül ekim ayından itibaren, sponsorların katıldığı fuarların da düzenlenmeye başladığını anımsatan Karataş, ''Ancak Türk öğrenciler ilk aylardaki bu fuarlara pek katılmıyor, kayıtlar bitmeye yakın başvuru yapıyor. İşlerini son ana bırakmaları nedeniyle çoğu dışarda kalıyor, iş bulma sıkıntısı yaşıyor'' dedi.
WAT programlarında zaman zaman mağduriyetler yaşandığını belirten Karataş, bunun önlenmesi için ise öğrencilerin fuarlara katılarak, işverenlerle birebir görüşmeleri gerektiğini bildirdi.
En Çok Okunan Haberler
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı