''Yabancı kökenli siyasetçilere karşı çekinceler var''

Baden-Württemberg eyaletinin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney, Almanya'da yabancı kökenli siyasetçilere karşı çekincelerin var olduğunu belirtti.

Yayınlanma: 08.02.2013 - 21:41
Abone Ol google-news

Baden-Württemberg eyaletinin Türk kökenli Uyum Bakanı Bilkay Öney, Almanya'da ırkçılıkla ilgili tartışmanın yapılması gerektiğini belirterek, ''Yabancı kökenli siyasetçilere karşı çekincelerin var olduğunu biliyoruz'' dedi.

Bu çekincelerin tüm partilerde olduğunu ifade eden Öney, Hessen eyaletinin Başbakan Yardımcısı ve Uyum Bakanı Jörg-Uwe Hahn'ın dün FPD Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Philipp Rösler hakkında sarf ettiği sözlerden dolayı başlatılan tartışmanın sürdürülmesini istedi.

Hahn'ı tanımadığını ve bundan dolayı sarf ettiği sözlerin ne şekilde anlaşılacağı konusunda bir değerlendirme yapamayacağını ifade eden Öney, ''Bu tartışmayı, gizli ve gerçekten var olan bir problem hakkında açık bir şekilde konuşmak için kullanalım'' dedi.

Almanya Türk Toplumu Başkanı Kenan Kolat da, ülkede kurumsal bir ırkçılık olduğunu belirterek, bu konun açık bir şekilde konuşmak gerektiği yönünde çağrıda bulundu.
Toplumun üst pozisyonlarında hala yeterince göçmenlerin temsil edilmediğini ifade eden Kolat, devlet dairelerinde göçmenlere yönelik ön yargılar bulunduğunu da kaydetti.
Hahn, dün bir gazeteye verdiği röportajda, ''Philipp Rösler konusunda toplum, Asyalı görünümlü bir başbakan yardımcısını uzun süre kabul edip etmeyeceğini bilmek istiyorum'' ifadesini kullanmış ve muhalefet partiler tarafından sert bir şekilde eleştirilmişti.

Vietnam kökenli olan ve FDP Genel Başkanlığı görevinin yanı sıra Başbakan Yardımcılığı ile Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanlığı görevini de üstlenen Rösler ise, parti arkadaşına destek çıkarak, Hahn ile sadece siyasi çalışmalarda değil, kişisel dostlukta da bağları olduğunu belirterek, ''Hahn'ın bir röportajda söylediği ve eleştirilen ifadeler hakkındaki heyecanı anlamıyorum'' dedi.

Rösler, Hahn'ın eyaletin Uyum Bakanı olarak son yıllarda olumlu çalışmalar yaptığını ifade etti.

Hessen eyaletinin Başbakanı Volker Bouffier de, Hahn'ı ırkçılıkla suçlamanın ''saçma'' olduğunu belirterek, Hahn'ın yanlış anlaşıldığını kaydetti.

Federal hükümet sözcü yardımcısı Georg Streiter de, Başbakan Merkel'in Hahn'ın bu sözlerinden dolayı ülkede geniş bir tartışma yapılması için bir sebep görmediğini bildirdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler