"Yabancılar Almanlardan daha çok yardım alıyor"
Alman Bild gazetesi, ülkede yaşayan yabancıların Almanların aldığı sosyal yardım parasının ortalama olarak 2 katından fazlasını aldığını, ülkedeki Lübnanlıların yüzde 90'ının, Türklerin de yüzde 26'sının sosyal yardım parasından yararlandığını bildirdi.
Gazetenin haberine göre, Almanya'da yaşayan insanların yüzde 8,4'ü, yabancıların da yüzde 18,6'sı ''Hartz-IV'' adı verilen sosyal yardım parası alıyor. Gazetede yapılan sıralamaya göre ülkede en fazla sosyal yardım parası alanların başında yüzde 90 oranla Lübnanlılar geliyor. Türkler ise yüzde 26 oranla 17. sırada bulunuyor.
Lübnanlıları, Irak (yüzde 65), Afganistan (yüzde 53), Pakistan (yüzde 48), Gana (yüzde 44), Suriye (yüzde 42), İran (yüzde 41), Sri Lanka (yüzde 41), Cezayir (yüzde 38), Fas (yüzde 34), Nijerya (yüzde 34), Kazakistan (yüzde 33), Ukrayna (yüzde 32), Rusya (yüzde 31), Tunus (yüzde 29) ve Vietnam'dan (yüzde 28) gelenler izliyor.
Almanya Çalışma Bakanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, ''Önemli olan insanların nereden geldiği değil, ne yapabileceği ve ne yapmak istediğidir. İyi bir meslek eğitimi olan, bize uyum sağlayan ve ülkemize katkı sağlayabilecek kalifiye göçmenler için sistemimizi yeniden düzenlemek zorundayız'' dedi.
Sosyolog Prof. Christian Pfeiffer, gazeteye konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ''Birçok Lübnan kökenli vatandaş, ilticacı ve sığınmacı olarak yaşamaktaydı. Çalışma izinleri yoktu. Bu yaşam stili kuşaktan kuşağa geçmeye başladı. Eğitim seviyeleri çok düşük. Çocuklar da çalışmak zorunda, ancak sadece yasa dışı yollardan çalışabiliyor. Zaten çoğunlukla Lübnanlı vatandaşlar yoksulluk sınırının altında yaşamaktalar'' diye konuştu.
Federal İş Ajansı'nda çalışan uzman görevli Anja Huth ise, yabancı kökenli vatandaşlar arasında işsizliğin ve devlet yardımı alanların oranının yüksek olmasının, genelde vasıflı olmamalarından kaynaklandığını belirterek, ''Her 4 yabancı işsizden 3'ünün diploması yok ya da meslek eğitimine sahip değil. Bu oran Alman vatandaşlarında yüzde 36,8 civarında. Özellikle gastronomi, temizlik ve yaşlı bakım servisi gibi sektörlerde gelir düzeyi çok düşük. Sözkonusu bu sektörlerde aileleri geçindirmek çok zor. O nedenle aylık gelirler ile 'Hartz-IV' alınarak birleştirilmek isteniyor'' dedi.
İstihdam Piyasası ve Meslek Araştırma Enstitüsü (IAB) Müdürü Herbert Brücker ise, iş piyasasında yabancıların ayrımcılığa uğradığını ya da öncelikli olarak tercih edilmediğini söyledi.
En Çok Okunan Haberler
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Erdoğan'dan flaş 'Suriyeliler' açıklaması
- ATM'lerde 20 gün sonra yeni dönem başlıyor
- Lütfü Savaş CHP'den ihraç edildi
- 'Onun ne olduğunu iyi biliyoruz'
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Hamaney 'Suriye' sessizliğini bozdu!