Yağışlı hava etkisini sürdürecek

Hava sıcaklığı, Kuzey ve batı bölgelerde hissedilir derecede (4 ila 6 derece) olmak üzere Türkiye genelinde artacak.

Yayınlanma: 29.01.2010 - 07:17
Abone Ol google-news

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre; İç ve doğu bölgelerindeki soğuk havaya ilave olarak, Batı bölgelerinde Orta Akdeniz'den gelen ılık ve yağışlı havanın etkisinde kalması bekleniyor. Türkiye'nin büyük bölümünde görülecek yağışların, İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya'da kuvvetli olması bekleniyor. Hava sıcaklığı, Kuzey ve batı bölgelerde hissedilir derecede (4 ila 6 derece) olmak üzere Türkiye genelinde artacak. Rüzgar, genellikle güney ve güneybatı (Lodos), öğle saatlerinden itibaren Marmara'nın kuzeyinde kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden hafif arasıra orta kuvvette, ülkemizin güneybatı kesimlerinde yer yer kuvvetli olarak esecek.
 

Kuvvetli yağış uyarısı

Yağışların İzmir, Aydın, Muğla ve Antalya çevrelerinde kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara karşı (sel, su baskını, taşkın v.b.) ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda meteoroloji uyarıda bulundu.

Buzlanma ve don olayı uyarısı

Türkiye'nin kuzey, iç ve doğu bölgelerinde buzlanma ve don olayı beklendiğinden, yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı (ulaşımda aksamalar vb.) ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olmaları da istendi.
 

Çığ tehlikesi uyarısı

Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda meydana gelebilecek muhtemel çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve yurttaşların dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda da meteoroloji uyarı yaptı.
 

Bölgelerimizde hava

MARMARA: Çok bulutlu, bölge geneli yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur ve sağanak, Edirne ve Kırklareli çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Sabah saatlerinde Trakya'da buzlanma ve don olayı bekleniyor.

EGE: Çok bulutlu ve yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda sağanak ve gökgürültülü sağanak, iç kesimlerde yağmur, sabah saatlerinde Kütahya ve Afyonkarahisar çevrelerinde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Yağışların; İzmir, Aydın ve Muğla çevrelerinde kuvvetli olması tahmin ediliyor. Sabah saatlerinde Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak çevrelerinde hafif buzlanma ve don olayı bekleniyor.

AKDENİZ: Çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda sağanak ve gökgürültülü sağanak, bölgenin batısının iç kesimlerde yağmur, doğusunun iç kesimlerinde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Yağışların; Antalya çevrelerinde kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, Eskişehir ve Ankara ile akşam saatlerinde bölgenin doğusu (Yozgat, Nevşehir, Sivas, Kayseri, Aksaray, Niğde, Karaman) yağışlı geçecek. Yağışlar yağmur ve karla karışık yağmur, Sivas ve Kayseri çevrelerinde karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

BATI KARADENİZ: Parçalı çok bulutlu, bölge geneli aralıklı yağışlı geçecek. Yağışlar; kıyılarda yağmur, iç kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Sabah ve gece saatlerinde bölgenin iç kesimlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

ORTA ve DOĞU KARADENİZ: Parçalı ve çok bulutlu geçecek. Orta Karadeniz'in iç kesimlerinde sabah saatlerinde, Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde ise sabah ve gece saatlerinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in yüksek kesimlerinde muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

DOĞU ANADOLU: Parçalı ve çok bulutlu, bölgenin güney ve batısı (Malatya, Elazığ, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Van, Bitlis, Şırnak, Hakkari) kar yağışlı geçecek. Sabah ve gece saatlerinde kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Bölgenin kuzey ve doğusunda muhtemel çığ tehlikesine karşı tedbirli olunması gerekmektedir.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı çok bulutlu, öğleden itibaren bölgenin batısı, gece saatlerinde ise bölgenin doğusu yağışlı geçecek. Yağışlar genellikle yağmur, yükseklerinde karla karışık yağmur şeklinde olacak. Sabah saatlerinde bölge genelinde, gece saatlerinde bölgenin kuzeyinde buzlanma ve don olayı bekleniyor.

 

Muğla ve Antalya'da sağanak yağış uyarısı

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü Antalya Bölgesel Tahmin Merkezi, Muğla ve Antalya'da sağanak yağış beklendiğini belirterek, vatandaşları ve yetkilileri uyardı. Antalya Bölgesel Tahmin Merkezi'nden yapılan ''meteorolojik uyarı''da, yapılan son değerlendirmelere göre, halen bölge genelinde devam eden sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışın tüm sahil şeridinde Bodrum, Marmaris, Fethiye, Dalaman, Köyceğiz, Milas, Datça, Antalya merkez, Kaş, Finike, Kumluca, Kemer, Serik, Manavgat, Alanya, Gazipaşa, İbradı, Akseki ve Gündoğmuş'ta zaman zaman etkili olmasının beklendiği bildirildi.

Açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Yağışların iç kesimlerde (İbradı, Akseki, Gündoğmuş) zaman zaman karla karışık yağmur ve kar sağanağı şeklinde olması bekleniyor. Rüzgar, güney yönlerden orta kuvvette yağış anında kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde esecek. Oluşabilecek olumsuzluklara karşı yetkililerin ve vatandaşların tedbirli olmaları gerekmektedir.''

 

Muğla'da son 12 saatte metrekarey 11,6 kilogram yağış düştü

Muğla Meteoroloji Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, kentte geceden beri yer yer gök gürültülü sağanak etkili oldu. Son 12 saatte metrekareye 11,6 kilogram yağış düştü. Yetkililer, Muğla'da yağışların bugün ve önümüzdeki günlerde aralıklarla devam edeceğini belirterek, yurttaşların ve ilgililerin su baskınları konusunda dikkatli olmalarını istedi.
Bu arada, Karabağlar mevkisinde bazı tarım arazilerinin su altında kaldığı bildirildi.
 

Kastamonu

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde, hafta sonu etkili olan kar yağışının ardından kapanan 21 köy yolunun ulaşıma açıldığı bildirildi. Bozkurt Kaymakamlığı'ndan edinilen bilgiye göre, etkili kar yağışı nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı ilçeye bağlı 32 köyden 21'i, Köylere Hizmet Götürme Birliği ekiplerinin yaptığı üç günlük çalışmanın ardından ulaşıma açıldı.
 

Elazığ'da 377 köy yolu ulaşıma kapandı

Elazığ'da, dün gece başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Özel İdare Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün akşam saatlerinden itibaren başlayan kar yağışı nedeniyle ilde 377 köy, 525 mezra olmak üzere toplam 2 bin 695 kilometre köy yolunun ulaşıma kapandığı belirtildi. İlçelerde toplam 11 ekibin köy yollarını açmak için çalıştığını ifade eden yetkililer, yol açma çalışmalarında 3 kar makinesi, 16 greyder, 3 bıçaklı kamyon ve 10 yükleyici kamyonun görev aldığını söylediler.

Öte yandan, Elazığ-Diyarbakır kara yolunda ulaşım tek şeritten kontrollü olarak veriliyor. Gece saatlerinde Maden ilçesinde bir tırın kayarak, şerit genişliğini daraltması sonucu, daha sonra gelen tır veya dorseli araçların kayarak, yolu tamamen kapatmaması için bu araçların geçişine izin verilmiyor. Geçişlerin kontrollü sağlandığı kara yolunda zincirsiz araçların geçişine de izin verilmiyor. Yetkililer, kayan tırın en kısa sürede çekileceğini belirtti.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, kentte kar kalınlığı 12 santimetre oldu. Bugün ve yarın aralıklarla kar yağışının devam edeceği kentte, en yüksek sıcaklık 0-1 derece, en düşük sıcaklık ise eksi 7-8 derece olması bekleniyor.

 

Doğu'da dondurucu soğuklar

Doğu Anadolu Bölgesi'nde dondurucu hava ve aralıklarla etkili olan kar yağışı yaşamı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, bölgede en düşük hava sıcaklığı eksi 15 dereceyle Erzurum'da ölçüldü. Gece en düşük hava sıcaklıkları, sıfırın altında olmak üzere Kars'ta 12, Erzincan'da 11, Muş'ta 10, Ardahan'da 9 ve Ağrı'da 6 derece olarak kaydedildi. Günün en yüksek hava sıcaklıklarının ise Ardahan'da eksi 10, Ağrı ve Kars'ta eksi 9, Muş'ta eksi 7, Erzurum'da eksi 6 ve Erzincan'da eksi 3 olması tahmin ediliyor.

Kar yağışının aralıklarla etkili olduğu bölgede, kent merkezlerinde yapılan son ölçümlere göre, kar kalınlığı Ardahan'da 42, Bitlis'te 40, Ağrı'da 33, Erzurum'da 20, Kars'ta 11 ve Erzincan'da 1 santimetre. Soğuk havanın etkisiyle kar örtüsünün buz haline dönüştüğü bölgede, araç trafiğinde zaman zaman aksamalar yaşanıyor. Yakıtı donan araçlar depoları ateşle ısıtıldıktan sonra güçlükle çalıştırılırken, bazı yurttaşların da araçlarını battaniye ve brandalarla soğuk havaya karşı korumaya almaları dikkati çekti.

Kent merkezlerinde, belediye ekiplerince kaldırım ve yollardan iş makineleriyle toplanan kar ve buz birikintisi kamyonlarla şehir dışına taşıyor. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğü ekipleri de kara yollarında kar ve buzla mücadele çalışmalarını sürdürüyor. Kar yağışı ve tipi nedeniyle ise Erzurum'da 182, Tunceli'de 157, Bingöl'de 95, Bitlis'te 88, Kars'ta 16, Ardahan'da 12 ve Muş'ta 11 olmak üzere toplam 561 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor.

Birçoğu yüksek kesimde bulunan bu köylerde, ulaşımın sağlanamaması özellikle hasta nakillerinde sıkıntıya neden oluyor. Erzurum'da yolu ulaşıma kapalı olan köylerden, son 24 saat içerisinde 20 hasta İl Özel İdare Müdürlüğü karla mücadele ekiplerince hastanelere ulaştırıldı.
 

305 köy yolu ulaşıma kapalı

Doğu Karadeniz'de önceki günlerde etkili olan kar yağışı nedeniyle halen 305 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor. Alınan bilgiye göre, Trabzon'da 85, Rize'de 45, Gümüşhane'de 28, Bayburt'ta 9, Artvin'de 30 ve Giresun'da 108 olmak üzere toplam 305 köy ile ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresi ekipleri, söz konusu yolların ulaşıma açılması için başlattıkları çalışmaları aralıksız sürdürüyor.

Giresun'un iç kesimindeki Şebinkarahisar, Alucra, Çamoluk ilçeleri ve Sivas ile bağlantısını sağlayan kara yolunun 2 bin 220 rakımdaki Eğribel Geçidi'nde, dün çığ düşmesi sonucu kapanan yolda ulaşım sabah saatlerinden itibaren tek şeritten kontrollü olarak sağlanmaya başlandı. Karayolları 104. Giresun Şube Şefliği yetkilileri, bu güzergahı kullanan sürücülerin yanlarında mutlaka zincir, takoz ve çekme halatı bulundurmaları gerektiğini kaydettiler.
 

Torul baraj gölü buz tuttu

Öte yandan, Gümüşhane'nin Torul ilçesinin Kirazlık köyünde yapımı tamamlanarak geçen yıl hizmete açılan Torul Baraj Gölü'nün, Köprübaşı ve Çamlıca mahalleleri arasındaki yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğundaki bölümünde buz tabakası oluştu. Gümüşhane Meteoroloji Müdürü Nazım Kul, dün gece Gümüşhane'nin en soğuk gecesini yaşadığını ve hava sıcaklığının eksi 20 dereceye kadar düştüğünü söyledi.
 

İstanbul kardan sonra yağmura teslim oldu

İstanbul'da geçen hafta sonundan itibaren etkili olan kar yağışı, yerini sağnak yağmura bıraktı. Yağışlar, Silivri'de D-100 Karayolu'nun bir kısmında etkili olurken, Kumburgaz'daki bir sağlık ocağını su bastı. Kumburgaz'daki yurttaşlar, sağlık ocağını daha önce de su bastığını belirtirken, İSKİ ve itfaiye ekipleri, işmakineleri yardımı ile sağlık ocağında su tahliyesi yaptı.
 

Kar nedeniyle birçok köy yolu ulaşıma kapandı

Yurdun büyük bölümünü etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle Sıvas'ta 159, Ordu'da 46 ve Kayseri'de 30 köy yolu ulaşıma kapandı. Sıvas'ta, dün 65 olan kapalı köy yolu sayısı gece saatlerinde etkili olan kar yağışı nedeniyle 159'a yükseldi. 20'si merkeze bağlı olan kapalı köy yolların açılması için ekipler çalışmalarını sürdürüyor.

Ulaşıma kapanan Divriği-Arapkir devlet kara yolunun Mursal ayrımı ile Suşehri-Refahiye ayrımı İmranlı yolunda da halen ulaşım sağlanamadığı belirtildi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle 2 köye de elektrik verilemediği, 11 yerleşim biriminin de haberleşme sisteminin arızalı olduğu kaydedildi.

Ordu

Ordu'da, hafta başında bölgenin yüksek ve sahil kesimlerinde etkili olan kar yağışı bazı ilçelerde günlük yaşamı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı sonucu halen Ordu'da Akkuş başta olmak üzere bazı ilçelere bağlı 46 köy ile ulaşım sağlanamıyor. Yetkililer, bölgede kar yağışının sona erdiğini, yol açma çalışmalarının yanı sıra olumsuz hava koşulları nedeniyle enerji nakil ve telefon hatlarında meydana gelen arızaların da giderilmesine çalışıldığını söyledi.
 

Kayseri

Kayseri'de, birkaç gündür aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle İl Özel İdaresi ekipleri tarafından toplam 336 köyde 2 bin 58 kilometrelik yolda karla mücadele çalışması yapıldı. Son yağışlar ile birlikte ulaşıma kapanan Kocasinan, Felahiye, Hacılar ve Pınarbaşı ilçelerine bağlı 30 köy yolunda çalışmalar sürüyor. Yolların ulaşıma açılması için 7 ekip, iş makineleriyle görev yapıyor. Kayseri-Malatya, Kayseri-Ankara ve Kayseri-Niğde-Adana yolları ulaşıma açık durumda. Erciyes Dağı'na giden Kayseri-Erciyes ve Erciyes-Develi yollarında ise sis ve yer yer görülen buzlanma nedeniyle ulaşım kontrollü sağlanıyor.

 

Gebze'de şiddetli yağış

Kocaeli'nin Gebze ilçesinde, aşırı yağış nedeniyle çok sayıda evi su bastı, trafik zaman zaman aksadı. Alınan bilgiye göre, sabah saatlerinden itibaren etkili olan şiddetli yağış nedeniyle kent merkezinde çok sayıda evi su bastı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Gebze İtfaiye Müdürlüğü ekipleri, motorlu pompalarla su basan evlerin temizlenmesine yardımcı oldu. Mustafapaşa Mahallesi 750 Sokak'taki bir apartmanın zemin katlarındaki daireleri, rögarların taşması nedeniyle su altında kaldı. Gebze ile Çayırova'yı birbirine bağlayan D-100 kara yolunun paralelindeki yan yolun bazı bölümleri de yağmurun ardından ''gölete'' dönüştü. Bu nedenle kara yolu ve yan yollarda trafik zaman zaman aksadı.

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler