"YAK-42" davasında adli tip uzmanları ifade verdi

2003 yılında Trabzon'a düşen "Yak 42" uçağı kazasında ölen 62 İspanyol askerinin cesetlerinin bir kısmının kimliğinin yanlış belirlenmesi skandalına ilişkin üç İspanyol subayının yargılandığı, Madrid'deki davada iki Türk adli tip uzmanı Bülent Şam ve Ömer Müslümanloğu da tanık olarak ifade verdi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.04.2009 - 11:14

İspanya'da büyük tartışmalara neden olan, 2003 yılında Trabzon'a düşen "Yak 42" uçağının kazasında ölen 62 İspanyol askerinin cesetlerinin bir bölümünün kimliğinin yanlış belirlenmesi skandalına ilişkin olarak üç İspanyol subayının yargılandığı davada Türk adli tip uzmanları Bülent Şam ve Ömer Müslümanoğlu tanık olarak ifade verdi.

Uluslarası gücünde görev yaptıkları Afganistan'dan İspanya'ya dönerken, Ukranya'dan kiralanan uçağın düşmesi üzerine ölen askerlerin yakınlarınca Madrid'e davet edilen Şam ve Müslümanoğlu, mahkemedeki ifadelerinde Türkiye'deki kimlik belirleme çalışmalarında hata yapılmadığını, İspanyol yetkililerinin, ölen askerlerin 30'unun cesedini, kimliğini henüz saptanamadığını bile bile İspanya'ya götürdüklerini bildirdiler.

İspanyol basına göre, geçen Mart ayında savcı tarafından yapılan, Türk adli tip uzmanlarının ifadelerinin alınması talebini reddeden Mahkeme Heyeti Başkanı Yargıç Javier Gomez Bermüzez, bu defa ise, tavrını değiştererek bu talebi kabul etti.

Bülent Şam mahkemede, "Benim başında bulunduğum dört adli tıp uzmanından oluşan bir ekip vardı ve İspanyol subaylar sürekli hazır bulundu. Her ceset, İspanyoların önünde dört Türk uzmanı tarafından inceleniyordu. 30 cesedin kimliğini belirleyemedik" dedi. Şam şöyle devam etti:

"DNA testinin yapılması gerektiğini söyledik ama Türk savcılığı ile temas içinde olan İspanyol yetkilileri, (Madrid'teki) cenaze törenine yetişmek amacıyla onları kimliği belirlemeden götürmek konusunda ısrar ettiler. Kimliği belirleme çalışmalarını İspanya'da tamamlamaya söz verdiler ve tutanağa imza attılar."


"İfadeleri tele konferansla verilmesine Türkiye izin vermedi"

Bu arada, El Pais gazetesine göre, diğer iki Türk adli tıp uzmanı Mustafa Gündüz ve Bülent Savran'ın ise, tele konferans ile ifade vermeleri öngörüldüğü ancak "Türkiye izin vermediği için" yargıçın bu uzmanların ifadelerini kabul etmediği kaydedildi.

Öte yandan, Bülent Şam ve Ömer Müslümanoğlu'nun, Madrid'e vardığında yaptıkları açıklamada "Ziyaretimizin amacı, Türkiye'deki Yak-42 uçağının kazasında ölen askerlerle danayışma göstermek ve yargıcın davet etmesi halinde ifade vermektir" dedikleri de aktarıldı.

"Yak-42" kazası kurbanlarının yakınlarının oluşturduğu derneğin başkanı Miguel Angel Sencianes ise, Türk Adli Tıp uzmanlarına minnetarlığını dile getirirken "Cesetler onların sayesinde kurtarıldı. Sadece bu baylar, gerçeğin ortaya çıkmasını sağlayabilir" diye konuştu.

Madrid'de devam eden davada biri general, üç İspanyol subayı, resmi belgede tahrifat ile suçlanıyor. Kurbanların yakınları, dönemin İspanyol muhafazakar hükümetinin Savunma Bakanı Federico Trillo ve Başbakanı Jose Maria Aznar'ın ifade vermesi talebi ise mahkemece reddedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon