Yanan feribottaki Türk yolcuların sağlık durumları iyi

Yunanistan'dan İtalya'ya 480 yolcu ve mürettebatıyla sefer yaptığı sırada yanmaya başlayan İtalyan Norman Atlantic adlı arabalı feribottan 169 kişinin kurtarıldığı, 1 kişinin ise hayatını kaybettiği belirtildi. Gelen bilgilere göre kurtarılanlar arasında 3 Türk bulunuyor.

Yayınlanma: 28.12.2014 - 15:45
Abone Ol google-news

Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre, yılbaşı tatili için iki otobüsle İtalya'ya gelmek için gemiye binen 53 Türk yolcudan 3'ü kurtarıldı. Söz konusu yolcuların hangi ülkeye götürülecekleri ise henüz netlik kazanmadı.

Söz konusu kaynaklar, kurtarılan yolcuların birçoğunun ise İtalya'ya getirilmesinin beklendiğini söyledi.

İtalyan Donanması ve Yunanistan'a bağlı ekiplerin ortaklaşa yürüttüğü operasyonda, şimdiye kadar 169 kişinin kurtarıldığı açıklandı. Bunlardan 30'a yakınının İtalya'nın Puglia bölgesindeki bazı kentlere transfer edildiği belirtildi. Bunlar arasında biri 2, diğeri 4 yaşında olan çocuklarıyla birlikte Suriyeli hamile bir kadın da bulunuyor.   
 
İtalyan yetkililer, Pazar sabahı erken saatlerde garaj kısmından başlayarak yanmaya başlayan Norman Atlantic'te kurtarma çalışmalarının, olumsuz hava şartlarından dolayı yavaş ilerlediğini söyledi.

Trajik olayın ardından İtalya'nın güneyindeki sahil kentlerinde bulunan tüm hastaneler ve sağlık kuruluşları alarma geçirildi. 

İtalya Savunma Bakanı Roberta Pinotti, Twitter hesabından, kurtarma çalışmalarının gece de süreceğini yazdı.
 
 
FARE GİBİ YANACAĞIZ
 
Gemiden kurtulan bazı yolcular dehşet anlarını, "Titanic faciası gibi" sözleriyle anlattı.
Bir Yunan kanalına gemiden telefonla bağlanan bir yolcu ise, "Fareler gibi yanacağız burada. Ne kadar daha dayanabiliriz bilmiyorum. Yardım edin" ifadelerini kullandı.  Bir diğer yolcu ise soğuktan ölmemek için tüm yolcuların birbirlerine sarılarak oturduklarını aktardı.
 
 
GEMİDE 6 KUSUR BULUNMUŞ
 
Öte yandan, İtalyan basınında yer alan iddialara göre, Norman Atlantic'in son kontrolleri 19 Aralık'ta yapıldı ve hazırlanan raporda, 2 ay içinde giderilmesi gereken yapısal ve güvenlik ile bağlantılı 6 kusur tespit edildi. 

10 kadar ülkenin üye olduğu Denizcilikte Paris Memorandumu'nun (Paris Mou) verilerine göre, Yunanistan'ın Patrasso Limanı'nda yapılan kontrollerde, yangına dayanıklı kapıların ve güvenlik uyarılarını içeren ışıklı sistemlerinin yetersiz, normlara uygun olmadığı ortaya çıktı.  Ancak belirlenen kusurların ağır olmamasından ötürü geminin seferlerine devam etmesinde sakınca görülmediği de raporda yer aldı.

2011 yılında Malta'daki La Valletta Limanı'nda yapılan kontrollerde de, söz konusu gemide aynı sorunların tespit edildiği ortaya çıktı.
 
 
İşte yanan feribottaki Türk yolcuların isimleri...

A.Yıldırım, S.Yıldırım, S. Yel, H.Ünal, T.Ünal, A.Uslupat, B.Uslupat, S.Tosun, U.Tiryakioğlu, K.Tiryakioğlu, S.Şimşek, M.Saygılı, T.Saygılı, H.Savaş, E.Sait, K.Refik, S.Nuri,E.Muhhamed, Y.Lütfü, F,Kılıç, S.Kılıç, A.Kemal, M.Kazan, B.Karakaya, M.Hisar, T.Farhan, N.Erkul, H.Erkul, A.Emektar, A.Eğilmez, H.Eğilmez, T.Ferhan, M.Demirmen, M.Demirken (iki ayrı kişi), U. Demir, R,Şerif, K.Şerif, A.Şerif, C.Şerif, M.Çakmak, V.Bulut, S.Bulut, O.Cem, Z.Bilgiç, M.Bilginer, N.Baskın, N.Baskın (iki ayrı kişi), S.Bayhan, B.Akamaç, A.Akamaç, H.Akkaya, B.Ahmet gemide bulunan Türk yolculardı.
 
 
Yanan feribottaki dehşet anları kamerada
 


54 TÜRK YOLCU

Gemide 423 yolcu ve 55 mürettebat olmak üzere 478 kişi bulunduğu ifade ediliyor. Yunan Mega televizyonu yolculardan 54’ünün Türk olduğunu bildirdi. Yunanistan'ın Patras limanından yola çıkan feribot İtalya'nın Ancona limanına gidiyordu.

150 kadar yolcunun tahliye edildiği, şiddetli rüzgar ve denizin dalgalı olması sebebiyle gemilerin feribota yanaşmakta güçlük çektiği kaydedildi. Feribotta ölü ya da yaralı yolcu bulunmadığı öğrenildi.

Yunan yetkililer, gemidekilerin isim listesini açıkladı. Okumak için tıklayın.

"AYAKKABILARIMIZ ERİMEYE BAŞLADI..."

Yunanistan’da yayın yapan Mega TV’ye konuşan bir yolcu filikaların da bulunduğu alt güvertede yangının devam ettiğini belirtti. Yolcu, yaşadıkları korku dolu anları "Ayakkabılarımız erimeye başladı… Kaçabileceğimiz hiçbir yer yok” sözleriyle aktardı.

Öte yandan Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile İtalyan mevkidaşı Matteo Renzi'nin irtibat halinde olduğu bildirildi.

Patra Limanı'ndan yola çıkan feribot İtalya'nın Ancona kentine gidiyordu.

BAKAN ELVAN'DAN İLK AÇIKLAMA

Elvan, bir gazetecinin Yunanistan'ın Patra Limanı'ndan İtalya'ya gitmekte olan feribotta çıkan yangına ilişkin sorusu üzerine, feribotun 480 civarında yolcusu olduğunun ifade edildiğini belirtti.

Elvan, şunları kaydetti:

"Bize İtalyan makamlarından aktarılan bilgi bu yönde. Başkonsolosluğumuzdan aldığımız bilgiye göre, şu anda 54 Türk yolcusu olduğu ifade ediliyor. Bununla ilgili gerekli takip işlemini yürütüyoruz. Şu ana kadar yine İtalyan makamlarından aldığımız bilgiye göre 103 kişi kurtarılmış durumda. Yunanistan'da da bununla ilgili bir kriz masası oluşturulmuş durumda. Bakanlık olarak çalışmaları yakinen takip ediyoruz."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler