Yandaş hekimlerin ‘taşeron’ talebi
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) yayınladığı Çalıştay Raporu’nda; taşeronlaşma isteklerinin boyutları gözler önüne serilerek, “Aile Hekimleri’nin kendilerine verilen ek ücretle eleman istihdam etmesi” talepleri dikkat çekti.
Hükümete yakınlığı ile bilenen Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu’nun (AHEF) yayınladığı Çalıştay Raporu’nda; taşeronlaşma isteklerinin boyutları gözler önüne serildi. Raporda, “Aile Sağlığı Çalışanı’nın Aile Hekimleri biriminden çekilmesiyle ek kaynak oluşabileceği” ve “Aile Hekimleri’nin kendilerine verilen ek ücretle eleman istihdam etmesi” talepleri dikkat çekti.
AHEF’e bağlı Başkanlar, Yönetim Kurulu Üyeleri ve davet edilen Aile Hekimleri geçtiğimiz hafta Ankara’da buluştu. AHEF, bu buluşmanın ardından bir Çalıştay Raporu yayınladı. Çalıştay raporunda taleplerini dile getiren derneğin, hükümetten bile daha ileri boyutlarda olan taşeronlaşma önerileri dikkat çekti. Türkiye genelinde 850 bin kişinin kadroya alınacağının açıklanmasının ardından kamu personeli olmayan ancak kamuda sağlık çalışanı olarak çalışan 5 bin kişi, raporun değişiklik önerilerine takıldı. Raporda; sözleşmeli veya Sağlık Bakanlığı tarafından aile hekimi ile birlikte hizmet vermesi için görevli olan sağlık memurlarının Aile Hekimleri birimlerinden çekilmesi talebi yer aldı. Çekilen Aile Sağlığı Çalışanı yerine Aile Hekimleri’nin kendilerinin eleman istihdam etmesi önerisi ise taşeronlaşma isteğindeki boyutu gözler önüne serdi. Bunun karşılığında Aile Hekimleri’ne sözleşmelerin tavan ücreti kadar ek ücret ödenmesi talep edildi. Raporda bu talebin gerekçeleri ise; “Eleman maliyeti düşecek”, “Aile Hekimliği’ne aktarılacak ücretlene kaynak yaratılmış olacak” diye sıralandı.
Tartışmasız işverenlik savunması
Cari gider ödeneğine de el atılan raporda, “Aile Hekimliği uygulamasında aile hekimliği birimine verilen cari gider ödeneğinin; hizmetin sunulması, sağlık hizmetinin kalitesi, önemi ve verimi açısından tartışılması söz konusu değildir” ifadeleriyle işverenlik ve cari gider üzerinden işletmecilik savunuldu.
İki kat ücret
Raporda; sıfır nüfuslu yeni açılan Aile Hekimliği Birimleri taban ücretinin Toplum Sağlığı Merkezi hekim gelirlerinin altında kalması da “sorun” başlığı altında değerlendirildi. Yeni açılan Aile Hekimliği Birimleri’nin bin puan alana dek Toplum Sağlığı Merkezi’nde çalışan hekimlerle eşdeğer ücret alabilmesi istendi. Yeni açılan birimlerindeki temel ücretlendirme skalası değiştirilerek yaklaşık iki katı ücret verilmesi planlanlandığı da rapora yansıdı.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Sette kavga çıkmıştı: Siyah Kalp dizisinde flaş ayrılık